Animal Flow: Šta treba da znate o praksi koja kombinuje jogu, slobodu pokreta i ples

Sistem vežbanja Animal Flow datira iz 2010-ih, ali je sada postao posebno popularan. Njegov tvorac, Mike Fitch, primećuje da se to dogodilo zbog specifičnosti vežbi. One su graciozne, jednostavne za izvođenje i ne zahtevaju teško dizanje.  

Šta je Animal Flow

Ovo je vrsta fitnesa gde su ljudski pokreti slični pokretima životinja, a otuda i naziv treninga. Fitch ga je stvorio nakon godina rada kao lični trener. Zanimalo ga je šta će se dogoditi ako se sve navedene prakse kombinuju – nastala je disciplina uz pomoć koje čovek može da poboljša komunikaciju sa svojim telom.

Za Animal Flow vam nisu potrebne bučice ili elastične trake – dovoljna je vaša sopstvena težina. Sistem kretanja dizajniran je na takav način da pumpa snagu, brzinu, izdržljivost, fleksibilnost i koordinaciju. Pored toga, Animal Flow se može prilagoditi bilo kojoj dnevnoj rutini.

Koliko su efikasni treninzi Animal Flow

Do danas nije urađeno mnogo studija o efikasnosti ili beskorisnosti ovih trening sesija. Nedavni rad istraživača iz Pensilvanije naglašava da jedan sat, dva puta nedeljno, poboljšava zdravlje zglobova.

U međuvremenu, Animal Flow je stekao puno obožavalaca koji veruju da vežbanje utiče na njihovu fleksibilnost i pokretljivost. Pored toga, vežbe deluju na osobu poput meditacije: čine vas usredsređenim na svoja osećanja i koncentrišu se na to kako telo reaguje na stres.

Časovi se obično održavaju u malim grupama, ali ništa vas ne sprečava da sami radite vežbe. Prvo, svi posvećuju 3-5 minuta zagrevanju. Tada učesnici stoje u krugu, trener daje komandu „Poza rakova“. Posle toga svi sede na podu, savijaju kolena, podižu karlicu i vraćaju desnu ruku nazad – dlan postaje jedna od tačaka oslonca.

Ovaj položaj deluje jednostavno, ali u stvari su zadnjica, trbušni mišići i mišići nogu odmah uključeni u posao. Takođe, početnici mogu da savladaju pokrete „zver“ i „majmun“ – mogu se naći na društvenim mrežama pomoću heštega #animalflow.

Da bi postigli maksimalnu efikasnost, treneri savetuju da se svaka vežba radi 3 puta: ovo će pomoći pumpanju mišića i jačanju zglobova. Učestalost treninga treba s vremenom povećati na 3-4 puta nedeljno – međutim, to treba učiniti nakon mesec dana. Tokom ovog vremena, telo se konačno prilagođava opterećenju.

Ovaj trening gotovo nema kontraindikacija – pogodan je i za odrasle i za decu. Treneri preporučuju da samo trudnice i osobe koje pate od varikoznih vena ne bi trebalo da vežbaju u ritmu Animal Flow-a.

Šta početnik treba da zna

Vežbanje će promeniti kvalitet tela osobe koja se ranije nije bavila sportom. Međutim, nekome ko već duže vreme posvećuje vreme treninzima može izgledati dosadno. Prema tome, prvo što treba učiniti je posmatranje sebe. Ako se osećate kao da vam nedostaje vežbanja tokom Animal Flow-a, pokušajte da osmislite kombinacije koje sadrže sve aspekte aktivnosti u kojima uživate. 

Zapamtite, Animal Flow izgleda samo jednostavno. U stvari, biće vam potrebna ekstremna koncentracija i stalni otpor. Pokreti bi trebali biti glatki, ali u isto vreme, u svaku akciju vredi uložiti napor. Oslanjajući se na pod ne samo nogama, uravnotežite telo između svih udova koji su uključeni u vežbu i radite ravnomerno celim telom.

Ne zaboravite da se zagrejete. Svi zglobovi se moraju koristiti tokom Animal Flow-a, a nedovoljno zagrevanje može dovesti do povrede. Posvetite prvih 5 minuta vežbanja zagrevanju – zamahujući rukama i okrećući zglobove.

foto:Pinterest

Najnovije