Harper's Bazaar Srbija

Nedostatak sna dovodi do viška kilograma

Još jedan razlog da legnete pre ponoći!

Zašto se ovo događa i kako se nositi sa tim?

Nije tajna da hronični nedostatak sna može prouzrokovati poremećaj različitih procesa u telu. Pored lošeg raspoloženja i smanjenih performansi, nedostatak sna može dovesti i do debljanja.

Zašto se to događa i kako umanjiti negativni uticaj nedostatka sna na telo?

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, nedostatak sna izaziva promene u funkcionisanju tela na ćelijskom nivou, a takođe utiče i na hormone. Hormon gladi, grelin, počinje da se oslobađa trostrukom snagom, zbog čega se verovatnoća od prejedanja znatno povećava. Prema statistikama, nakon neprospavane noći, čovek u proseku unese 385 kcal više nego nakon normalnog sna. Na prvi pogled ova cifra može izgledati mala, ali ako je nedostatak sna hroničan, onda će dodatne kalorije stvoriti ozbiljan višak (kada dobijete više nego što možete potrošiti), što dovodi do neizbežnog povećanja telesne težine.

Još jedan razlog zašto ćete se debljati redovnim nedostatkom sna je niska fizička aktivnost. Koliko god kafe popili pre treninga, i koliko god se trudili da ispunite sve vežbe, ništa neće proći glatko ako ste spavali dva sata. Čak se i nivo svakodnevnih aktivnosti smanjuje, jer ćete se verovatno sporije kretati ulicama i stepenicama.

 @endlesslyloveclub

Šta da radite?

Najčešći i najjednostavniji savet je dovoljno spavanja. Međutim, savremeni ritam života ponekad nas primorava da napravimo izuzetak: bilo da je to neprospavana noć sa radnim projektom ili rođendanska zabava vašeg najboljeg prijatelja, očigledno ćete spavati manje nego što bi trebalo. U takvim slučajevima trebalo biste biti vrlo oprezni oko toga šta jedete. Kao što je gore pomenuto, nedostatak sna aktivira proizvodnju hormona gladi, grelina, koji bukvalno stvara opsesiju u glavi: hitno morate nešto pojesti. U isto vreme, kada pristanete na ovu ideju, ruka nehotice poseže za pomfritom, komadom čokoladne torte ili hamburgerom. Telo zahteva visokokaloričnu hranu.

Dakle, ako niste dovoljno spavali noću, vaša ishrana sledećeg dana trebalo bi da se sastoji od sledeće hrane: cela zrna, kao izvor sporih ugljenih hidrata i biljnih proteina, nezasićenih „zdravih masti“ (crvena riba, avokado, maslinovo ulje) i proteina – nemasnog mesa, jaja ili proizvoda od soje. Takav set proizvoda zadovoljiće vašu glad, dati vam energiju kao šolja espressa i sprečiti da dobijete neželjene kilograme.

foto:bazaar.ru

Najnovije