Pametan HIIT trening za mršavljenje (bez povreda)

U ovom trenutku nema nikoga ko nije čuo za poznati HIIT (High Intensity Interval Training na engleskom jeziku), intervalni trening visokog intenziteta koji je postao zvezda teretana. Uz pomoć ovog vida treniranja gubimo oko 300 Kcal nakon 20 minuta vežbanja, uz dodatnu prednost što nastavljamo sagorevanje kalorija i do dva sata nakon završetka aktivnosti.

Ali ono što možda ne znate je da ako uradite takav trening bez adekvatne fizičke pripreme i dobrog trenera, možete na kraju skupo platiti. Dakle, ostavimo HIIT treninge onima koji su fizički pripremljeni. Dobre vesti? Ne morate više da gurate svoje telo do krajnjih granica ili da trpite da biste imali koristi od HIIT-a. Francuska firma LPG upravo je na tržište lansirala HUBER 360® FIIT mašinu. Novi koncept fizičkog i kognitivnog treninga, koji se naziva neurofizikalni trening.

“To je laboratorija u pokretu, patentirana, koja simuliše vežbe snage, otpora, ravnoteže, koordinacije, fleksibilnosti i pokretljivosti”. Motorizovana platforma na kojoj je rad mišića intenzivan, precizan i ne predstavlja nikakav rizik za zglobove. U stvari, „sve je pod nadzorom fizikalnih terapeuta i pomaže sportistima visokih performansi da se pripreme za vežbanje“, kažu stručnjaci francuske firme.

Kako to funkcioniše?

Morate samo da se popnete na nestabilnu površinu i pravilno postavite noge i ruke na podlogu i ručke kako bi mašina mogla da proceni vaše fizičko stanje. Od tog trenutka će vaša sesija biti personalizovana. Između video-igre i visoko-tehnoloških sportskih sesija, celo telo je pod jakim intervalima visokog intenziteta.

Izvan vaše zone komfora, mišići su u napetosti i morate se fokusirati na to da ne izgubite ravnotežu. Izazov je postići ciljeve koji se pojavljuju na ekranu tokom čitave sesije. Deset minuta je dovoljno, mada sesija može biti produžena na 20.

Kome je namenjeno?

Ideja ove platforme je da sport učini dostupnim svim muškarcima i ženama bez obzira na njihovo fizičko stanje, pored toga što možete nastaviti da trenirate u zatvorenom prostoru kada okolnosti ne dozvoljavaju da se bavite vani. Postoje vežbe prilagođene bilo kom uzrastu, polu i fizičkom stanju. Dinamični korektor držanja na ekranu uči nas kako da se postavimo i kada da ispravimo držanje stopala, na jednostavan način. „Mislilo se i na profesionalne sportiste. U stvari ovaj program uključuje vežbe za poboljšanje performansi 12 sportskih disciplina“, kaže trener. U ponudi su vežbe skijanja, atletike, klizanja, boksa, fudbala, košarke, golfa, plivanja, ragbija, tenisa, karate vežbi i dr.

elle.es

Najnovije