Sezona smokava: korisna svojstva i kontraindikacije

Sezona smokava uskoro dolazi. Ovo slatko fotogenično voće odavno je steklo čitavu armiju obožavalaca, i to s pravom. Pored svog prijatnog ukusa, smokve imaju i mnoga korisna svojstva za telo: od sprečavanja kardiovaskularnih bolesti do poboljšanja stanja kože.

O tome zašto smokve treba dodati u vašu ishranu (barem tokom sezone), otkrivamo u našem članku.

Prednosti smokava

Smokve su neuobičajeno bogate raznim vitaminima i mikroelementima čija koncentracija znatno raste ako se plod osuši. Međutim, u ovom slučaju koncentracija šećera i kalorični sadržaj voća će se povećati gotovo 5 puta, tako da stručnjaci preporučuju da se još uvek zadržimo na svežem voću. Smokve su pravi mamac bakra, koji je neophodan za pravilan tok mnogih procesa u telu. Neophodan je za normalizaciju metabolizma, stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, proizvodnju neurotransmitera i vezivnog tkiva. Pored toga, slatko voće je neobično bogato vitaminom B6 – pomaže telu da razgradi proteine u aminokiseline, da iz njih dobije energiju, ima važnu ulogu u zdravlju nervnog sistema (posebno kognitivne funkcije) i može da uspori proces starenja. U očuvanju mladosti, antioksidanti bogati smokvama će vam takođe pomoći: štite ćelije u telu od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavaju pojavu bora i hiperpigmentaciju.

Redovno konzumiranje smokava može biti korisno za kardiovaskularno zdravlje. Brojna istraživanja su otkrila vezu između konzumiranja smokava i snižavanja LDL, “lošeg” holesterola. Plod je bogat vitaminom K koji jača zidove krvnih sudova, sprečava njihovu kalcifikaciju i sprečava stvaranje ugrušaka u krvi. Pošto je slatko voće neobično bogato vlaknima, ono igra važnu ulogu u zdravlju gastrointestinalnog sistema. Poboljšava pokretljivost creva, podstiče varenje i može da spreči određene bolesti probavnog sistema.

Potencijalna šteta

Otkriveno je da smokve nemaju nedvosmisleno štetna svojstva, ali iz nekoliko razloga treba biti obazriv. Prvo, voće (posebno kada se osuši) sadrži pristojnu količinu šećera, što može izazvati oštre skokove glukoze u krvi, a dugoročno povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Zanimljivo je da su se listovi smokve iz kojih se pravi čaj, naprotiv, pokazali kao odlično sredstvo za kontrolu šećera u krvi. Pored toga, smokve, kao i gotovo bilo koji proizvod, mogu izazvati jake alergijske reakcije, zbog obilja šećera i voćnih kiselina u sastavu. Ako nikada niste jeli smokve, a zatim odlučili da je probate – ograničite se na malu količinu i pogledajte kako telo reaguje.

Najnovije