Harper's Bazaar Srbija

Večernja wellness rutina koja će vam pružiti divan san

Sve što treba sada da uradite je da isključite laptop.

Često najbolje noći donose najteža jutra. Ali to zavisi od toga kako definišete „najbolju“ noć, jer ako ona uključuje manje alkohola i ako se usredsredite na navike koje su dobre za vas, onda možete imati divnu noć i još bolje jutro. Otkrivamo kako to da postignete.

Pametno birajte hranu

Pripremite se za miran i adekvatan san, počnite mnogo ranije od trenutka kada se odlučite za spavanje. Budući da telo mora naporno da radi da bi svarilo hranu, obilni obrok nije idealan izbor pre spavanja. Dakle, što je više moguće, jedite najteže i najveće obroke tokom dana, a najlakše noću – pazite da poslednji obrok bide oko 3 sata pre spavanja. Zahvaljujući svojoj složenoj molekularnoj strukturi, proteinima i mastima je potrebno najviše vremena da ih telo asimiliše, kao i ugljene hidrate. Kalcijum, magnezijum, triptofan (aminokiseline) i vitamin B povezani su sa zdravim snom, pa vaša večera može da sadrži salatu od spanaća sa nekoliko leblebija, badema i sušenih višanja, dok za desert možete pojesti bananu.

Želite lepe i srećnije snove?

Istraživanje je povezalo vitamin B6 sa jasnijim i lepšim snovima. Možete uzeti visokokvalitetni dodatak ili B6 pronaći u hrani kao što je seme suncokreta, orasi, banane, avokado i zeleno lisnato povrće.

Stvorite idealno okruženje

Stvorite spa atmosferu u svojoj sobi. Upalite svoje omiljene sveće, nosite masku za spavanje, pustite opuštajuću plej listu koju ste pripremili i naravno ne zaboravite da naparfemišete prostor. Istraživanja su pokazala da miris vanile stabilizuje rad srca i poboljšava krvni pritisak. Lavanda i jasmin su takođe idealni za opuštanje, jer poboljšavaju dobar san. Stavite nekoliko kapi na čaršaf i jastučnicu – što je mnogo bolje od paljenja sveće u slučaju da zaspite.

Poradite na kondiciji

Šanse su da veći deo dana provodite u kancelariji ispred svog računara nego u šetnji. Zato, umesto da iscrpljeno ležite u krevetu, odaberite istezanje. Ne samo da ćete umiriti svoje telo, već ćete i mentalno i fizički ublažiti napetost.

Postavite ciljeve

Umesto da gubite vreme na Instagramu, praznite e-poštu i beskrajno listate Facebook, učinite ovo: pre isključivanja svetla zapišite tri stvari koje biste želeli da postignete sledećeg dana. To mogu biti male stvari, poput peglanja, ali i veće stvari poput započinjanja novog hobija. Ova navika će vas podsetiti da ste dali sve od sebe i da sutra počinje divan novi dan – pa je sada vreme da se opustite. 

harpersbazaar.gr

Najnovije