Harper's Bazaar Srbija

6 načina da svom domu dodate mediteransku eleganciju

Prihvatite ležeran stil i romantiku Mediterana kroz boju, teksturu, klasične akcente i svetlost

Romantičan osećaj mediteranskog stila evocira slike primorskih stanova, blistavih tirkiznih voda, suncem okupanih dana i živopisnih zalazaka sunca. Lagana elegancija, kao srž estetike mediteranskog regiona, ogleda se kroz njegove zapanjujuće domove.

Ovaj stil se oslanja na ležerne, rustične teksture i završne obrade u klasičnim evropskim linijama i oblicima koji odražavaju lokalni pejzaž. Materijali koji ne zahtevaju mnogo održavanja, zemljane, ali smele boje, akcenti od kovanog gvožđa i obilje prirodnog svetla naglašavaju skroman luksuz po kojem je Mediteran poznat.

Žudite za istim klasičnim i ležernim stilom? Dodajte mediteransku eleganciju svom domu fokusirajući se na ovih šest ključnih elemenata.

Boje

Boje mediteranskog dizajna mogu biti i žive i zemljane. Odvažni tonovi dragulja, kao što su patlidžan, smaragdno zelena, morsko plava i suncokret žuta, postavljaju se na fasade i zidove kuća. No, ako malo oklevate da pokrijete zidove intenzivnom bojom, fokusirajte se na akcente.

Teksture zidova

Teksturisani, malterisani zidovi su uobičajeni u tradicionalnim mediteranskim domovima. Završne obrade mogu varirati od glatkih i uglađenih do visoko teksturisanih i grubih.

Popločani podovi

Popločani podovi dominirali su klasičnim mediteranskim domom, cenjeni zbog lakog održavanja, izdržljivosti i niske temperature. Najčešće se koristila terakota, iako se mermer povremeno koristio u kućama više klase. Ručno oslikane pločice dodale su boju u ovim klasičnim enterijerima.

Nameštaj

Nameštaj za ovaj stil dizajna je često bio kabast, čvrst, rustičan i ručno izrezbaren. Tapacirani komadi su često imali kožu ili tapiseriju pored izloženih, i u drvetu rezbarenih, elemenata. Potražite komade koji imaju starinski ili rustični kvalitet, poput stola, stolica, drvenih ogledala ili hoklica.

Materijali

Tekstil od pamuka, vune i svile krasio je svaku prostoriju mediteranskog doma. Elegantne zavese, jastuci i ćilimi su ponekad pravljeni od težih tkanina da bi oponašali izgled tapiserije.

Osvetljenje

Mediteranske kuće ne bi bile potpune bez puno velikih prozračnih prozora kroz koje prodire prirodno svetlo ovog područja, uz stalni morski povetarac. Za više svetlosti u vašem domu koristite svetlije boje, sjajne završne obrade i ogledala. Zamenite teške zavese sa providnim ili podignite draperije sa obe strane prozora. Ovo omogućava da maksimalna količina svetlosti prodre u vaš dom dok kamuflira malu veličinu prozora.

 

Foto: Unsplash, Instagram

Priredila: T:M.

Najnovije