Harper's Bazaar Srbija

Danas proslavljamo Dan planete Zemlje

Šta mi možemo učiniti? Za početak, setiti se da mi i Zemlja nismo dve odvojene stvari...

Planeta protiv plastike. To nije naslov filma, već tema Međunarodnog dana planete Zemlje za 2024. (Earth day), koji se danas slavi. To je globalna prilika ne samo za razmišljanje, već i za delovanje u odbrani planete koja nam stavlja na naplatu ravnodušnost iskazanu u poslednja dva veka.

Šta je Dan planete Zemlje?

Dan planete Zemlje, ili Earth Day, je godišnji događaj koji ima za cilj da skrene pažnju na ozbiljne ekološke probleme s kojima se suočavamo, od klimatske krize do zagađenja vazduha i deforestacije. Svake godine, organizacije širom sveta pokreću kampanje kako bi pozvale na veće delovanje u zaštiti naše planete, dok mnoge kompanije takođe koriste ovaj dan da lansiraju nove inicijative usmerene ka zaštiti životne sredine.

Kada se obeležava?

Dan planete Zemlje se obeležava 22. aprila svake godine, ali ceo mesec april (ponekad nazvan Mesec Zemlje), posebno nedelja koja prethodi Danu planete Zemlje (ponekad nazvana Nedelja Zemlje), je vreme kada ekološka pitanja dolaze u prvi plan.

Ideja za Dan planete Zemlje potekla je od američkog senatora i ekologa Gaylorda Nelsona, nakon naftne katastrofe koja se dogodila 1969. godine u Santa Barbari, Kalifornija. On je došao na ideju da se organizuju predavanja na koledžima kako bi se istakla važnost čistog vazduha i vode, a 22. april je izabran kao pogodan datum između prolećnog raspusta i finalnih ispitivanja.

Organizatori su odlučili da nazovu ovaj datum Danom planete Zemlje, a prvi događaj 1970. godine doveo je do neverovatnih 20 miliona ljudi koji su širom SAD-a izašli na ulice – oko 10 odsto populacije zemlje tada. Ovaj događaj je nedvosmisleno imao veliki uticaj, jer jetadašnji američki predsednik Richard Nixon samo nekoliko meseci kasnije, u decembru 1970. godine, osnovao Agenciju za zaštitu životne sredine, kao i potpisao Zakon o čistom vazduhu.

Dan planete Zemlje kasnije je postao međunarodna kampanja 1990. godine, kada su ekološki aktivisti zamolili jednog od originalnih organizatora, Denisa Hayesa, da pomogne u kreiranju novog događaja kako bi se istakli ekološki izazovi sa kojima se suočava naša planeta.

Šta je tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje?

Tema za Dan planete Zemlje 2024. godine je Planeta protiv Plastike, ističući činjenicu da se sada proizvodi 380 miliona tona plastike godišnje, dok je samo 9 procenata ikada proizvedene plastike reciklirano. Kampanja poziva na smanjenje plastike za 60 procenata do 2040. godine, dok se pregovara o pravno obavezujućem UN Sporazumu o plastici, koji će predstaviti plan za okončanje zagađenja plastikom. “Kampanja Planeta protiv Plastike je poziv na akciju, zahtev da odmah delujemo kako bismo okončali prokletstvo plastike i sačuvali zdravlje svakog živog bića na našoj planeti,” objašnjava Ketrin Rodžers, predsednica Earthday.org.

Šta možemo učiniti svakodnevno za našu planetu?

Budućnost Zemlje zavisi od naše sposobnosti da se aktiviramo u svakodnevnom životu, na različitim nivoima i geografskim širinama. Kako?

Budite aktivni u ekološkoj tranziciji koju živimo, bez čekanja da to urade drugi. Čak i mali konkretni gestovi ili svakodnevni izbori su važni. Od odustajanja od korišćenja automobila za kratke vožnje do biranja kvalitetne odeće koja je dugotrajna; od izbora hrane koji favorizuju kvalitetne proizvode, izbegavanjem izbora hrane van sezone ili sa previše suvišne ambalaže do pažnje koju posvećujemo razdvajanju otpada. Pitati se za svaki plastični predmet koji nameravamo kupiti ili koristiti da li nam zaista treba ili možemo bez njega, da li postoje alternativni materijali od plastike koji su prikladni za istu funkciju ali su održiviji (npr. staklo, keramika, aluminijum, organski pamuk ili druga biljna vlakna, biorazgradiva plastika, bambus, konoplja, drvo, plutajuća plutajuća plastika, prirodna guma) i pokušati kupiti što više proizvoda u rinfuzi, sa manje ambalaže

Najhitnija akcija? Naučiti da trošimo manje vode; dati pravu vrednost vodnim resursima, jer često je to resurs koji uzimamo zdravo za gotovo i koji rasipamo a da ni ne primetimo.

Najnovije