Dah Mediterana: unesite leto u vaš dom

Pretvorite dom u vaš omiljeni hotel na obali mora!

Leto je već zvanično stiglo i kako temperatura raste, želimo da smo na moru okruženi palmama. Sanjamo da udahnemo morski vazduh sa balkona ili zaronimo u kristalno čiste vode napuštene plaže. Odmor na mediteranskoj obali uvek nameće usporavanje ritmova našeg života.

Ali, zbog pandemije koja nam remeti život i zbog koje ne možemo provesti čitavo leto na grčkim ostrvima ili u Positanu, moramo biti snalažljivi i uneti dozu Mediterana u naše enterijere. Postupak je zapravo jednostavan: dodajte neke detalje mediteranskog dekora i osetićete da ste na mini odmoru svaki put kada hodate bosi po stanu, nakon dugog dana na poslu. Otvorite prozore, pustite da se hladne lanene zavese vijore na vetru i odmarajte noge na pletenim komadima nameštaja. Sledeći mediteranski saveti za uređenje učiniće da se osećate kao da provodite dane u blizini plaže (čak i ako je ne vidite izdaleka).

Birajte bele posteljine za svoj krevet

Neka vaša spavaća soba bude svetla i neutralna, koristite belu posteljinu kako biste osigurali sunčani, „Lazy Sunday osećaj. Dodajte nekoliko detalja u tonovima oker i terakote i ukrase od prirodnih materijala da biste upotpunili osećaj.

Uložite u viseću fotelju – ljuljašku

Još više ćete se osećati kao na odmoru ukoliko u pletenoj fotelji čitate vašu omiljenu knjigu. Investirajte novac u lepu ljuljašku od ratana sa udobnim jastucima i osetićete kao da ste na obali mora dok vetar miluje vašu kožu.

Koristite okrugle tepihe od prirodnih materijala

Obično smatramo da su tepisi pravougaoni, ali na obalama Mediterana tepisi izrađeni od prirodnih materijala okruglog oblika su jednako uobičajeni. Stavite okrugle prostirke ispod ljuljaške, u hodniku ili u uglu vaše spavaće sobe.

Ukrasite enterijer maslinovim grančicama

Ponekad čak i najjednostavniji dodaci mogu pomoći da se unese mediteranski stil koji je potreban sobi. Na primer, nekoliko maslinovih grana u minimalističkoj vazi mogu predstaviti savršenu dozu magije.

Igrajte se zemljanim tonovima

Nijanse neba, poput plave i tamnoplave, neraskidivo su povezane sa mediteranskim stilom. Ideja koja stoji iza stila plaže je da svoj dom ukrasite nijansama koje se nalaze u prirodi: bojama okeana, oker tonovima stena i zelenim nijansama lokalnih biljaka i drveća.

Ukrasite dom predmetima napravljenim od zemljanih materijala

Neutralna baza i dodaci s organskim zemljanim elementima poput tkanog, drvenog nameštaja i marokanskih dodataka dovoljni su za postizanje mediteranskog dekora. Komadi u boji terakote su takođe zaštitni znak.

 

foto:Pinterest

Najnovije