Harper's Bazaar Srbija

Sve značajne kolekcije i izložbe na Design Weeku 2024 u Milanu

Modni divovi poput Loewe-a, Armani-ja, Bottega Veneta-e, Prada-e i Fendi-ja pružaju uvid u buduće stilove života na Design Week-u 2024

Foto: Profimedia

U svetu mode i dizajna, gde se tekstil, estetika i vizuelno pripovedanje prepliću, nastaje posebna veza koja oblikuje naš životni stil. Design Week 2024, u spoju sa Salone Del Mobile-om u Milanu, postavlja scenu za istraživanje dubine ove povezanosti. Ovaj događaj privlači pažnju ne samo zbog inovativnih kolekcija i proizvoda, već i zbog svoje sposobnosti da istraži suštinu koja leži u preseku tela i prostora u kojem se ono kreće. Luksuzni modni brendovi, koji su zasenili na ovim događajima, ne samo da su predstavili svoje najnovije kreacije, već su ponudili trajne vizije dizajna i načina razmišljanja za budućnost.

Dok se divimo revolucionarnim projektima, saradnjama i izložbama na Salone Del Mobile-u i Milan Design Week-u 2024, pozivamo vas da zajedno istražimo kako modni brendovi otvaraju put industrije ka domaćem i dizajnerskom svetu.

Venus konzola, Armani/Casa kolekcija u Palazzo Orsini. Foto: Armani Casa

Armani/Casa


Nova Armani/Casa kolekcija, nazvana Echi dal Mondo, inspirisana je raznovrsnošću atmosfera, boja i oblika koje je dizajner posmatrao tokom godina putovanja i koje je sreo tokom svojih istraživanja. Kolekcija je izložena u veličanstvenim prostorijama Palazzo Orsini u Quadrilatero-u, istorijskom sedištu brenda.

LC1LC14 Tabure Cabanon stolica, Cassina x Fondation Le Corbusier za Bottegu Venetu. Foto: Bottega Veneta

Cassina i Fondation Le Corbusier za Bottega Veneta


Na Salone Del Mobile izložbi, koja se poklapa s Milanskom Nedeljom Dizajna 2024, Bottega Veneta nastavlja svoj intimni odnos s svetom dizajna. Nakon bliske saradnje s umetnikom i dizajnerom Gaetanom Pesceom, brend predstavlja novi projekat stvoren u saradnji sa Cassinom i Fondation Le Corbusier, koji će se premijerno predstaviti na Milanskoj Nedelji Dizajna 2024. Ova saradnja obuhvata masivnu instalaciju oko istorijske stolice LC14 Tabouret Cabanon, nastavljajući istraživanje umetnosti i dizajna koje je započelo sa setom revije brenda za jesen/zimu 2024, gde je stolica LC14 Cabanon korišćena kao sedište za goste revije. Instalacija “Na stenama” izložena je u istorijskom Palazzo San Fedele.

Izložba na Salone Del Mobile 2024 predstavlja posebnu ediciju stolice LC14 Cabanon Le Corbusiera u posebnom završnom sloju od izgorelog drveta, inspirisanom tradicionalnom japanskom tehnikom koja drvetu pruža prirodnu zaštitu, istovremeno otkrivajući karakteristične obrasce drveta, čineći svaku stolicu u seriji jedinstvenim delom. Stolice su upotpunjene potpisanim kožama Bottega Veneta, demonstrirajući majstorstvo brenda u zanatu i njegovo mesto u svetu dizajna.

“F-Affair,” Controvento x Fendi Casa. Foto: Fendi Casa

Fendi Casa i Controvento


Za Nedelju Dizajna 2024, Fendi Casa predstavlja jedan od ključnih komada kolekcije za dom brenda. Fendi F-Affair sofa dizajnirana je od strane Controvento-a, kolektivnog kreativnog tima čiji je suosnivač Gabriele Chiave – dizajner inspirisan radom Marcel Wandersa koji je otvorio novu realnost međunarodnog dizajna smeštenog između Amsterdama, Njujorka i Milana. Vizionarski dizajner, Chiave uključuje komunikaciju i pričanje priča kao neke od najvažnijih komponenti kreativnog procesa, proširujući se izvan tipičnog dometa dizajnerskog procesa kako bi stvorio komade koji su zanimljivi i svojim vizualnim izgledom i idejama iza njih.

Fendi F-Affair je modularni komad nameštaja inspirisan ikoničnim FF motivom brenda. Kroz njegovu trodimenzionalnu formu, Controvento je osmislio sofu sa beskonačnim kombinacijama i identitetima.

Andile Dyalvane za Loewe Lamps projekat. Foto: Loewe

Loewe

Loewe, pod kreativnim vođstvom Jonathana Anderson-a, vraća se u Milano sa osmim poglavljem stalnog projekta, koji predstavlja stalno posmatranje i vrednovanje zanatskog rada i njegove interakcije sa različitim poljima. Loewe Lamps je možda jedan od najrobustnijih projekata predstavljenih u Milanu sa preko 24 podne, stojeće i viseće lampe izložene u Palazzo Citterio, koje dovode prakse zanatstva u dijalog sa dizajnom. Lampe u kolekciji izrađene su od bambusa, brezinih grana i konjske dlake sa elementima papira, stakla, kože i keramik. Među umetnicima predstavljenim u kolekciji je Genta Ishizuka, dobitnik Loewe Foundation Craft Prize-a iz 2019. godine, čiji prototip podseća na amorfnu organsku ćeliju, koja je osvetljena u obliku lampe.

“Chatty Sofa,” MCM x Atelier Biagetti. Foto:MCM

MCM i Atelier Biagetti


MCM, nemački luksuzni modni brend osnovan krajem ’70-ih, predstavlja MCM Wearable Casa kolekciju kreiranu u saradnji sa Atelier Biagetti za Nedelju Dizajna 2024. Kolekcija se poigrava idejom identiteta stanovnika vezanog za njihov prostor doma, s predlogom da budući da je kuća jasan odraz onih koji u njoj žive, može se nositi i kao modni element. Ironija i originalnost prevode se u sedmodelnu kolekciju, koja obuhvata objekte koji prevazilaze svoje tradicionalne uloge i postaju transformabilni, modularni, prenosivi, a time i nosivi.

Miu Miu Literary Club. Foto: Miu Miu

Miu Miu

U Miu Miu svetu, brend je inaugurisao privremeni književni klub u Circolo Filologico Milanese sa ciljem da se proslave žene u istoriji književnosti 20. veka, pripovedajući o bitkama koje su borile i uzdizajući njihove moćne priče.

Prada Frames. Foto: Prada

Prada


Kao deo Salone Del Mobile i Design Week 2024, Prada predstavlja treće poglavlje Prada Ramova, izložbu koja će biti izložena od 14. do 16. aprila u simpozijumu, kustos Formafantasma dizajnera. Prada Ramovi su posvećeni glavnim temama života i prirodne sredine.

“Time to Sleep,” Thom Browne x Frette. Foto: Thom Browne

Thom Browne x Frette


Thom Browne se prvi put pojavljuje na Design Week-u u saradnji sa Frette-om na izložbi u Palazzina Appiani. Projekat je bio posvećen snu i njegovim posvećenim tekstilima. “Vreme za spavanje” ističe presek umetnosti, modnog dizajna i pripovedanja, lako prenoseći poruku kampanje i proizvoda kroz nove paradigme suživota i mogućih metoda proizvodnje.

Najnovije