Harper's Bazaar Srbija

Dizajneri enterijera preporučuju: Na kojim komadima nikada ne treba štedeti

Ukoliko ste kojim slučajem izbegli gotovo omiljenu aktivnost za vreme karantina – uređenje enterijera – kada su se svi time bavili pa zato ovih dana planirate veliko sređivanje, onda nam je tajming savršen! Inspirisani trendovima u ovoj oblasti sa jedne strane, ali i našim stalnim željama i potrebama sa druge, izdvojili smo nekoliko komada u koje apsolutno vredi uložiti bez zadrške, po preporuci dizajnera enterijera.

Sofa

Krenimo od dnevne sobe koja je ujedno i centar svačijeg doma – mesto okupljanja i druženja, odmaranja i uživanja. S tim na umu, lako nam je da zaključimo da je sofa centralni komad nameštaja u toj prostoriji koji baš zbog njene namene, treba da ispunjava više kriterijuma. Najvažnije je da vaša sofa ili ugaona garnitura izdrži teret vremena – i bukvalno i figurativno. S obzirom na to da će se svakodnevno koristiti, ona treba da bude kvalitetna, ali i udobna, a pošto je reč o većoj investiciji, nećete želeti model koji je trenutno moderan, a koji će vam posle nekoliko sezona dosaditi – zato birajte klasiku čiji izgled kasnije lako možete unaprediti određenim detaljima poput prekrivača ili jastuka. U odnosu na veličinu prostorije, pronađite kauč koji neće zauzeti sav prostor, ali će istovremeno obezbediti sasvim dovoljno mesta za uživanje u slobodno vreme. 

Krevet 

Slična filozofija važi i kada je reč o krevetu na kom ćete spavati. San nam je u ova luda vremena važniji nego ikad, zato nemojte štedeti prilikom biranja vašeg kutka za odmor. Osim što krevet treba da bude kvalitetan, prijatan i udoban, sasvim je u redu da se vodite estetikom i odaberete krevet kakav ste oduvek želele – možda inspirisane svim onim francuskim ležajevima koje ste viđale u filmovima i serijama. Samo napred – ne možete pogrešiti ispunjavajući svoje želje, ali i krucijalne potrebe!

Stvari koje svakodnevno koristite

Dizajneri enterijera ističu da stvari koje svakodnevno koristimo treba da budu ozbiljna investicija, upravo zbog namene koju imaju. Zato, pored sofe i kreveta, i drugi komadi nameštaja koji su nam redovno potrebni takođe ne treba da nam predstavljaju problem prilikom kupovine. Tako, ovde ćemo smestiti i komade kao što su trpezarijski sto i stolice – čak i da nemate mnogo prostora u kuhinji ili trpezariji, i dalje je sasvim u redu da u taj kutak udahnete dašak luksuza! Jer – zašto da ne?!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KAYLA SEAH (@kayla_seah)

Osvetljenje

Pomalo neočekivana, ali kada malo bolje razmislite, jako važna stavka – osvetljenje – daje ton i atmosferu vašem domu i od svetla zaista zavisi kako će vaš prostor izgledati, kako ćete se u njemu osećati i da li ćete u njemu uopšte boraviti. Kako savetuju dizajneri enterijera, lusteri treba da budu glavna investicija, dok na noćnim ili podnim lampama možete uštedeti. Osim željene jačine osvetljenja, važan je i dizajn – tu se slobodno opustite jer su lusteri i lampe pravi primeri home aksesoara uz pomoć kojih će vaš dom u svakom smislu zablistati!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becki Owens (@beckiowens)

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Pexels, Instagram

Najnovije