Dom iz snova – kreativni direktor brenda Bvlgari restaurirala staru kuću u Apuliji

Lucia Silvestri pretvara klasični konični „trullo“ u opuštajuću kuću za odmor.

Kao deo svog posla, kreativna direktorka, Lucia Silvestri, provodi puno vremena u potrazi za izuzetnim draguljima. Ali lovac na dragulje, poznata po svom glamuroznom stilu, preplanulom tenu i slojevima zlatnog nakita, nije usredsređena samo na boju i oblik dragulja: ona takođe traži pozitivnu energiju. „Tražim kamenje koje mi govori“, kaže ona. “Kad držim poseban dragulj, osećam njegovu energiju”. A kad je pre šest godina prvi put posetila italijanski region Apulija, odmah je iskusila te iste pozitivne vibracije. „Osetila sam povezanost kad sam došla u Apuliju“, kaže Silvestri, koja je nedavno proslavila 40. godina rada u legendarnoj italijanskoj kući za nakit.

“Odmah sam opuštena i ovde se osećam kao kod kuće.” Smeštena na peti italijanske čizme, pet sati vožnje automobilom od njene kuće u Rimu, u regiji se oseća poseban život, daleko od gradske vreve. Prvobitno je posetila rustični kraj kako bi se zadržala kod prijateljice i posetila trullo, jedan od istorijskih krečnjačkih domova prekrivenih stožastim krovom koji je jedinstven za Pulju i izgleda kao da je iz bajke. Ova izuzetna prebivališta datiraju još iz 14. veka, a hiljade trula (množina za trullo) mogu se naći u gradu Alberobelo, Unescovom svetskom nasleđu u Pulji.

Silvestri je odmah bila očarana stanovima i krenula je u potragu za sopstvenom kućicom. Ali nije želela samo trullo – htela je da pronađe mali dom u izolovanoj prirodi, daleko od ljudi. Posle višemesečne potrage, Silvestri je našla dom iz snova. Bio je smešten na vrhu brda s panoramskim pogledom na sela, brda i masline. Izgrađen u 1600-im od kamena bio je dom 99-godišnje žene, koja je odgajana u malenoj kući sa svojih devet braće i sestara i čija je porodica bila vlasnik nekoliko generacija. Zastrašujući zadatak je vratiti stari sjaj jer su zaštićena strogim pravilima koje primenjuje italijanska vlada, ali kuća je dovršena ovog proleća nakon petogodišnje obnove.

Silvestri je blisko sarađivala sa lokalnim arhitektom i dizajnerom enterijera Bepi Povia kako bi obnovila autentičnu strukturu kuće, što je značilo da se koristi krečnjak, originalni materijal, da bi se krov obnovio u tradicionalnom stilu bez maltera. Stvorila je osećaj otvorenosti u kući od 83 kvadrata instalirajući izdašne prozore i klizna staklena vrata u spavaćoj sobi i dnevnoj sobi, oba se otvaraju u dvorište. Silvestri i njen arhitekta takođe su proširili kuću dodavši drugu spavaću sobu i kupatilo, a izgradili su mali bazen koji se uklapa u pejzaž, jer nisu želeli da skrenu pažnju sa netaknute lepote imanja. “Ovde je uveče magično”, kaže Silvestri. „Volim da imam aperitiv u dvorištu i gledam u nebo ispunjeno zvezdama i svetla u dolini ispod. Spavam ovde dobro. Nema buke, samo nekoliko ptica.”

Kuća je dizajnirana u zemljanoj neutralnoj paleti bež, svetlosmeđe, bele, zelene i na dodir tamno smeđe boje, a cementni podovi imaju beli prah. Ipak, Silvestri dodaje boje tu i tamo, napominjući: „Svaki put kada dođem donesem nešto živopisno – vazu, jastuk ili sliku.“

Opremanje kuće dalo joj je priliku da istraži obližnja sela i upozna lokalne zanatlije. Nameštaj od rustičnog drveta predstavlja mešavinu antičkih komada i predmeta naručenih od obližnjih proizvođača nameštaja, a keramika se pravi u susednom selu Grottaglie, koje vekovima proizvodi keramiku. „Ne možete zamisliti koliko ima šta da se otkrije u ovom regionu“, kaže ona. Neke od njenih omiljenih mesta za vikend su grad Martina Franka, poznat po baroknoj arhitekturi i Ostuni, poznat kao Beli grad, po svom divnom tržištu antikviteta. Naravno, Silvestri takođe voli kilometre belog peska u Pulji.

Jednostavnost skromnog trula odražava umirujući duh koji je Silvestri otkrila kada je prvi put stigla u Pulju pre šest godina. S obzirom na to kroz šta je njena država prošla u poslednjim mesecima, osećaj spokojstva je dragoceniji nego ikad.

„Dok se tokom ovih teških vremena okrećem Pulji za utešni beg,“ kaže Silvestri, „moje srce je uz čitavu Italiju i ostatak sveta tokom ove naporne godine.“

elledecor.com/

Najnovije