Zaljubljeni u komfor: Da li su jastuci novi “it” aksesoari enterijera?

Verovatno najbolja definicija za “baby steps” je brzina kojom se vraćamo u normalu, koliko je to moguće, tokom globalne pandemije. Svima nam je dosta ove teme, to je istina, ali i dalje je ne možemo ignorisati naročito zbog brojnih posledica koje ovakav način života ostavlja. No, hajde da ne tonemo u pesimizam jer zapravo ima toliko sjajnih stvari koje ostaju iza, a koje mogu da budu nežne, meke, utešne – ali i totalno trendi! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Cherie (@_ninacherie)

Povezivanje karantina sa jastucima sasvim je logično – u trenucima očaja, neizvesnosti i usamljenosti, svima nam je bilo potrebno da nekog ili nešto zagrlimo; bio nam je potreban odmor, uteha, uživanje, jer je samo na taj način bilo moguće zapravo “preživeti”. Baš zato jastuci i jesu postali sinonim za komfor koji nam je u stresnim vremenima i više nego važan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kaschubahommage

Ipak, da nije reč samo o jednom korisnom komadu koji ima svoju svrhu i poentu dokazuje nov pravac njihovog dizajniranja koji se bazira na tome da ovi detalji budu veseli, razigrani, a da samo jedan pogled na njih donese bolje raspoloženje. Jastuci su postali komad sa ozbiljnim art potencijalom, a sve zahvaljujući svim onim dizajnerima koji su baš u toku izolacije počeli da kreiraju fenomenalne modele koje je nemoguće ne poželeti u svom enterijeru – ali i zagrljaju. 

Apstraktni oblici, neočekivane kombinacije boja i materijala, doprineli su tome da jastuci postanu vrhovni aksesoar enterijera koliko su to za naše outfite nakit ili dobra torba. 

No, nije sve ni u lepoti – nešto je, ili pak sve, u osećaju. Psihološki gledano, jastuci nas asociraju na spavanje, a šta je spavanje do beg od realnosti kada nam je nje prosto previše. Oni se, dalje, mogu posmatrati i kao simbol uživanja, maštanja, ali i ono nešto sa čim možemo da se zagrlimo i povežemo kada nam nedostaje bliskost. Priznaćete, lepo i korisno nikada nije zvučalo bolje. 

Foto: Instagram / @jiujiedecor

Tekst: Ivana Tomić

Najnovije