Kuća u Safloku oduševila nas je vibrantnim enterijerom

Nedaleko od Londona nalazi se grofovija Saflok, seoska idila na moru i vintage dom iz naših snova.

Sve što želite kada živite i radite u velikom gradu, pogotovo kada je u pitanju jedna industrijska metropola poput Londona, jeste da ne živite tamo.

Pogotovo nakon završenih studija, prvih poslova, potom nekoliko godina i onog stabilnog, ali neminovno stresnog posla. Tempo velikog grada od vas traži da se prilagodite njemu ili da od njega odustanete.

Ukoliko uspete da nađete pravu meru kao što su John i Lynn Walford, da radite u gradu, a živite na selu, moglo bi se reći da ste izvukli džek pot.

“Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo se preseliti u Safolk. Iako je John rođen i odrastao u Keniji, njegova porodica je od 1905. imala kuću u Volbersviku, gde je voleo da provodi praznike. Ovaj deo sveta bio mu je odavno poznat, a i meni, još iz dana kada smo se upoznali kao studenti na Univerzitetu u Birmingemu.”, objašnjava Lynn koja sa mužem u ovom predivnom delu Engleske živi već deceniju.

Par je studirao dramu. John režira modne revije i događaje za dizajnere, a Lynn je stilista i modni urednik. „Zbog posla smo živeli u Londonu, ali što je postajalo sve zagušenije, to smo više žudeli za mirnijim okruženjem sa čistijim vazduhom“, kaže Lynn.

Uzevši u obzir profesije para, jasno je zašto unutrašnjost ove seoske kuće, čiji temelji datiraju čak iz 1590., izgleda poput filmskog seta neke od epizoda u kojoj glavnu ulogu tumači Miss Marple..

Otkako je izgrađena u drugoj polovini šesnaestog veka, prelepa kuća rustičnog izgleda pretpela je mnoge promene. Prvobitno su tu bile tri vikendice, ali su vremenom spojene u jedan životni prostor. Krajem 18-og veka dograđena je fasada iz georgijanskog perioda, kao i potkrovlje koje je pružilo smeštaj za poslugu.

Nemoguće je naučiti nekoga stilu, ili imate „oko“ ili nemate. Ovaj osećaj i veština mogu se pomalo izbrusiti, naravno, proučavanjem rada talentovanih dizajnera i kreatora, ali nikada u potpunosti. Što se tiče šivenja, uglavnom sam samouka, ali sam otkrila da što više radite to više učite“, otkriva Lynn.

Njen urođen osećaj za stil – samopouzdanje da pomeša hrabar uzorak sa podjednako smelom bojom – savršeno je uravnotežen, ona zna kada treba stati. U dnevnoj sobi obični žuti zidovi su svojevrsna podloga sofi od ljubičastog somota, te mnoštvu jastučića sa šarama. U trpezariji, vanvremenski dizajn tapeta je u kontrastu sa savremenim trpezarijskim stolicama.

“Nisam čistunac kada je u pitanju kombinovanje dizajna jedne epohe sa dizajnom druge. Sve je u pravom balansu mešavine”, zaključuje vlasnica ove bajkovite kuće.

Priredila: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije