Oduševio nas je izgled stana iz 19. veka na Siciliji

Na Siciliji postoji mali grad Modika, čiji istorijski izgled određuje barokna arhitektura sa crkvama i katedralama, a svaka zgrada ovde je pravo umetničko delo (nije slučajno što je istorijski centar Modike uvršten u listu UNESCO-ve svetske baštine).

Kuće su ovde male, kamene, sa ugodnim zelenim dvorištima i vekovima istorije. U jednoj od njih, sagrađenoj u 19. veku, živi mlada učiteljica škole: da biste je posetili, potrebno je da prođete kroz senovito dvorište i popnete se otvorenim kamenim stepeništem obraslim jasminom. Stan je klasičnog italijanskog rasporeda, a kad se sadašnja domaćica uselila ovde, nije bilo ništa manje tradicionalnog enterijera – sa puno antičkih i drevnih predmeta i prilično teškom atmosferom. „Čak joj je bilo neprijatno da pozove prijatelje”, kaže dizajnerka Valentina Giampiccolo iz Studia Gum, koja je pozvana da radi na projektu.

Vlasnica je želela da stan izgleda modernije, a Valentina i njen kolega krenuli su da joj pomognu u tome. Sicilijanske kuće iz XIX veka po pravilu imaju bogat dekor koji neizbežno impresionira one koji su ovde stigli. Ovaj stan ima dobro očuvane podove od cementnih pločica – svaka soba je različita – što je činilo glavni ukras enterijera. Da bi sprečili da prostor izgleda pretenciozno, dodati su moderni detalji i dizajnerski nameštaj za ravnotežu.

U glavnom dnevnom boravku, koji pruža zapanjujući pogled na prirodu, korišćene su tapete Fornasetti sa crtežima oblaka. „Imaju nešto zajedničko sa pogledom kroz prozor“, kažu autori projekta. Za središnji deo, u kom nema toliko prirodnog svetla i uvek je hladno, izabrali su bujne tropske ukrase sa palmama i egzotičnim životinjama. „Ova soba je pravi vrt u kući“, objašnjavaju dizajneri. U dekoru kuće korišćen je dizajnerski nameštaj inspirisan modernizmom šezdesetih godina prošlog veka i obojeni metali u kombinaciji sa prirodnim drvetom.

„Dekor se nekome može činiti suvišnim, ali ne izgleda prenaglašeno. U ovom stanu vlada ravnoteža i sklad”, kažu dizajneri.

elledecoration.ru

 

Najnovije