Harper's Bazaar Srbija

The Queen’s Gambit – sada možete odsesti u ovoj retro sobi

Leksington u Kentakiju poznat je po trkama konja. Ali glavni grad konja, kako se smatra, povezan je sa drugim sportom, koji uključuje kralja, pešake i kraljicu: zahvaljujući romanu američkog autora Walter Tevisa iz 1983. i uspešnoj Netflixovoj seriji – grad stiče priznanje i za šah.

Svako ko je gledao The Queen’s Gambit (62 miliona domaćinstava to je već učinilo) zna da se radnja odvija uglavnom u Leksingtonu. U pokušaju da iskoriste ulogu Leksingtona u Netflix seriji, turistička kompanija VisitLEKS i kreativna agencija CORNETT udružili su se sa hotelom Museum 21c, dizajnerkom enterijera Isabel Ladd i Lucy Jones kako bi stvorili jedinstvenu hotelsku sobu, inspirisanu serijom. I ona nosi ime: The Harmon Room 21c.

„Queen’s Gambit se usredsredio na Leksington i preusmerio interesovanje ljudi za našu zajednicu u vreme kada smo to zaista mogli iskoristiti u svoju korist“, rekao je Gathan Borden, potpredsednik marketinga kompanije VisitLEKS. „Soba Harmon i sve aktivnosti koje smo planirali oko nje su naš način da otvorimo crveni tepih za posetioce i još jedan zabavan primer kako koristimo kreativnost za komercijalizaciju našeg neverovatnog grada.“

Soba Harmon, nazvana po Beth Harmon, heroini The Queen’s Gambit, putovanje je američkim modernim dizajnom srednjeg veka, ispunjeno starinskim dodacima i antikvitetima sa lokalnog tržišta. Pozadinu sa uzorkom nazvanom “The Knight’s Gambit” posebno je za projekat dizajnirao Alex K Mason iz Ferrick Mason Inc.

Goste dočekuju sa poklonima kao što je torba “Lex Liquors”, a postoje čak i primerci Chess Review i retke šahovske knjige – pozajmljene od Black Swan Book – koje su razbacane po sobi kao da je tu provela noć Beth Harmon.

Naravno, nijedna soba inspirisana The Queen’s Gambit serijom ne bi bila kompletna bez pravog šahovskog seta za goste. Zainteresovani će pronaći ograničeno izdanje ručno rađenih šahovskih tabli, koje je kreirala neprofitna prodavnica Iron Bridge Woodshop, od oraha i javora.

„Sakupljala sam nameštaj iz tog vremena u poslednje tri decenije“, rekla je Lucy Jones, jedna od dizajnerki u The Harmon Room. „Tako sam srećna što bogate scene sa stranica knjige i ekrana oživljavaju.“

Centralni i apsolutno Instagram-vredan deo Harmonove sobe je umetnički prikaz iluzija koje kod Beth Harmon izazivaju tablete koje pije – ogromna šahovska tabla na plafonu iznad kreveta, inspirisana Harmonovom legendarnom borbom sa ruskim velemajstorom Vasily Borgov.

harpersbazaar.gr

Najnovije