Stilske lekcije: Kako da uz minimalne korekcije napravite velike promene u stanu

Dodajte samo malo čuvenog je ne sais quoi momenta.

Kad god se pomene francuski šik, na pamet nam obično padnu fenomenalno obučene Francuskinje kao što su Caroline de Maigret, Lou Doillon, Camille Rowe. On nas asocira i na lepotu, pa pomislimo na Jeanne Damas ili preslatku Violette. Asocira nas na ležernost, opuštenost, stav prema životu koji podrazumeva da ponekad pređemo ulicu van pešačkog prelaza, popijemo malo više vina i ujutru izađemo neočašljane iz stana, dok u jednoj ruci držimo Harper’s Bazaar, a u drugoj baget.

Ali na šta pomislimo kad govorimo o francuskom šiku u uređenju enterijera? Da li nam onda na pamet padaju svi oni divni stanovi kakve smo videli u filmovima Sanjari, Ponoć u Parizu i Amelie? (ima ih podosta i u seriji Emili u Parizu i svi su šik).

Baš kao što se Francuskinje šminkaju da izgledaju kao da tome nisu posvetile ni dva minuta, tako i vaš stan, ako želite da ima samo malo tog francuskog chic vibe-a, treba da bude namešten – ne kao biblioteka ili apoteka, već da bude spoj ležernosti i bezvremene elegancije, elegancije koja se oseća bez napora, spoj starih i novih komada, retro i modernih.

Koristite knjige kao deo enterijera

Stan bez polica za knjige deluje kao bez duše i zato – što više knjiga, to širi duh stanara. Neka biblioteka bude lična, neka otkriva vaše osobine, afinitete i sklonosti, ali se ponekad malo i poigrajte, pa ređajte knjige po bojama korica, mešajte veličine, razbijajte red nekim umetničkim figurama, dodajte saksiju sa cvećem. Neka neke knjige završe na podu, neke na stočiču pored fotelje, neke mogu da se nađu i u kupatilu. Samo ležerno.

Mrvica glamura 

Nežni kristalni luster ili pozlaćeno starinsko ogledalo, to je luksuz koji se podrazumeva kad je francuski šik u pitanju. Plišani prekrivač (koji ne izgleda novo, ali deluje kvalitetno) ili retro ram za slike, nijanse su koje prave razliku. Sve treba da izgleda kao da zaiste živite u tom stanu, kao da ga koristite, kao da svaki predmet u njemu ima neko značenje i funkciju. Ako imate gramofon, obavezne su kutija ili polica sa pločama jer zaista i treba da slušate muziku, a ne da ga koristite samo kao ukras.

Uklapanje slika

Zidovi bez slika su kao stanovi bez knjiga – dosadni, bledi i prazni. Ne morate da imate sliku ili fotografiju na svakom zidu, ali možete, recimo, da posvetite samo jedan zid slikama i onda kombinujte različite oblike ramova i kolorit. Takođe, podesite osvetljenje u stanu da tačno pada na neku sliku koju želite da istaknete. Luster jeste obavezan deo dekora, ali je mnogo lepša svetlost koja dopire sa svetiljki koje se nalaze na zidovima, mekša je i kad se one uključe, celom prostoru daju neku romantičnu crtu.

Istaknite neku boju

Žuta stolica uparena sa neutralnom sofom ili tepih u jarkoj boji dok je sve ostalo bež, to je nešto što natera ceo prostor da zapeva. Kad su zidovi u pitanju, možete jedan da obojite u boji po želji, a ostale u bež ili belo, možete koristiti tapete ili pronaći boje sa sivim podtonom, poput kadulja-zelene, čeličnoplave ili puder-roze, za dubinu i  sofisticiran efekat. Unesite i male doze crne kroz rasvetna tela, kao i kroz teške zavese.

Cveće je must-have

Najlakši i najbrži način da oplemenite neki prostor su biljke, ali ni sa njima ne smete da preterujete. Jedna, ali velika ili nekolicina malih saksija, posloženih po redosledu, idealan je način da se, opet, igrate bojama. Vaze sa cvećem svaki prostor mogu da učine lepim, a u zavisnosti od toga kakve su posude u kojima držite cveće i elegantnim.

Nameštaj po meri

Ukoliko imate priliku i mogućnost da izradite nameštaj po meri, uradite to. To je najbolji mogući način da iskoristite svaki centimetar prostora, posebno ako on nije veliki. Kad to uradite, a mislimo na velike komade nameštaja kao što su garderoberi, ugaone garniture, biblioteke, ugradne police i ormari, kuhinja pod obavezno, onda vam preostaje da razmišljate samo o detaljima. Ukoliko sami osmislite dizajn nameštaja, ne postoji ličnija nota koju možete da date nekom prostoru – stolar će sve uraditi po meri, ali po meri vaših estetskih standarda.

Harper’s Bazaar

Fotografije: Pexels

Najnovije