Lifestyle / Enterijeri

Boje koje će doneti leto u vaš dom

Leto je na samo jedan korak od nas, dani su sve topliji i žudimo za danima koje ćemo provesti pod suncem…

Tražimo stilsku odeću koja će nas pratiti na letnjim izletima, istražujemo moguće destinacije i naravno tražimo načine da dovedemo leto u svoj dom. 

Zbog toga smo odabrali tople boje koje će ovog leta dominirati u dizajnu enterijera i koje će vam pomoći da postignete vrhunski stil u svojim domovima!

Zelena

Prema Pinterest-u i Instagramu, zelena boja je u velikoj meri osvojila ljubitelje enterijera. Glavni junak je, međutim, nijansa nana zelene – boja koja se može prilagoditi svim godišnjim dobima, ako se pravilno kombinuje. Tačnije, u toplijim mesecima možete zidove obojiti u ovu nijansu, dodati nameštaj zemljanih tonova, a zatim ga ukrasiti koloritnim ukrasnim predmetima – poput svetlocrvene, plave i žute boje. Osim toga, zelena je boja koju vole ljubitelji prirode, ima opuštajuća svojstva i vrlo pozitivno doprinosi koncentraciji i smirenju. Generalno, idealan je ton da „ujedinite“ svoj enterijer sa pogledom na zelenilo koje se vidi sa vašeg prozora. Osim toga, ako imate baštu, crpite inspiraciju iz nje da biste odabrali nijanse.

Plava

Svaki put kad dođemo u kontakt sa plavom bojom, padaće nam na pamet bistre plave vode rajskih ostrva. Pored toga, plava je vrlo mirna i spokojna boja, čak i u svojim najintenzivnijim oblicima. Za one koji to ne znaju, ona simbolizuje poverenje i odanost, a oni koji je odaberu smatraju se pouzdanim. Pored toga, istraživanje je pokazalo da su ljudi koji rade u oblastima u kojima preovladava plava boja, produktivniji i u stresnim situacijama uspevaju i ostaju smireniji i fokusiraniji. U pogledu načina na koje možete da je integrišete u svoj prostor, postoje dva. Jedan je odvažiti se da svoj zid obojite u plavo i uravnotežite ga izborom nameštaja u neutralnim tonovima – poput bele, bež i braon, dok je drugi – zid obojiti sigurnom bojom – poput bele i bež, kombinovati ga sa drvenim nameštajem i ukrasiti jastucima u boji ili punim šara – poput životinjskih, kariranih i tufnastih otisaka. Dodajte knjige i sobne biljke.

Žuta

Ako tražite boju koja će vam podići raspoloženje više od bilo koje druge, onda je rešenje žuta. Stvara vrlo srećno i prijateljsko raspoloženje – zapravo se kaže da njeno prisustvo ima sposobnost da oslobađa serotonin, neurotransmiter koji doprinosi osećaju sreće. Savršen način da je uklopite u svoj prostor je kombinovanje sa bojama poput zelene, plave, ružičaste, crne i ljubičaste, jer one teže stvaranju savršenog kontrasta. Takođe, ako želite živopisniji rezultat, možete koristiti više od dve boje. Na primer, deo zida možete obojiti u žuto, kombinovati ga sa sofom u istoj nijansi i postaviti male “srećne” dodire – poput ukrasnih jastuka u plavoj i crvenoj boji, ukrasnih knjiga, kao i svežeg cveća.

Svetlocrvena

Svetlocrvena je živahna boja koju nije tako lako uklopiti u enterijere. Preciznije, prilično smeli način je postavljanje crvenih tapeta sa cvetnim dezenima, kombinovanje sa crvenom sofom, drvenim stočićem i završiti ukrasnim predmetima – poput jastuka u plavoj, žutoj i zelenoj boji.

Bela

Bela je boja koja se široko koristi u dekoraciji kuće, a to je zato što se lako kombinuje. Naravno, ove godine postoji mnogo belih nijansi koje će vas dovesti u pravu dilemu oko toga koju ćete odabrati za svoj dom. Da biste dali domu letnji karakter treba obratiti posebnu pažnju na nameštaj. Ukratko, preferirajte tkanine koje nisu bele i kombinujte ih sa toplim rustičnim drvenim nameštajem. Zatim dodajte malo boje kroz fotelje, jastuke i lampu, kako biste „razbili“ monotoniju i stvorili veoma lep rezultat. Na kraju, ne zaboravite da koristite različite teksture. Na primer, materijali – poput cigle, drveta, udobnog tepiha ili fotelje – bili bi zanimljiviji u kombinaciji sa tkaninom.

foto:Pinterest

Pročitajte još