Različite nijanse drveta: Da li znate kako ih pravilno kombinovati?

Dom je najvažnije mesto za svaku osobu, jer nam nudi sva ova jedinstvena osećanja koja nam nijedno drugo mesto ne može pružiti.

Kada dođe vreme za dekorisanje, vodimo se uglavnom svojim ličnim ukusom i preferencijama. Međutim, inspirisani smo elegantnim stvarima koje vidimo oko sebe, ali i trendovima sve dok nam odgovaraju i predstavljaju nas. Naravno, već dugi niz godina prirodni materijali ne gube na značaju, a dizajni enterijera - poput japanskog i skandinavskog - dolaze do izražaja. Drvo, kamen i keramika su materijali koje stručnjaci za dizajn enterijera vole i još uvek stavljaju u kuće koje dizajniraju. Ono što se najviše ističe je drvo, koje smo videli u svim njegovim verzijama.

Nastavite sa čitanjem kako biste otkrili kako impresivna kombinacija nijansi drveta u istom prostoru može ponuditi istančani karakter vašem prostoru!

Kontrast drvenim podom

Drveni pod idealan je za minimaliste i maksimaliste kojima je potreban balans u njihovom prostoru. Ukratko, idealan je izbor bez obzira na ukuse. Stoga, da biste stvorili savršen kontrast sa ostatkom nameštaja i ukrasnim predmetima, trebalo bi da odaberete mnoštvo drvenih tonova. Na primer, možete da odaberete pod od tamnog drveta i kombinujete ga sa mirnim tonovima - poput bež sofe, stočića u svetlo smeđoj boji i umetničkih dela punih boja koje drvenim elementima daju život. Drugi način je da odaberete drveni pod u svetlim nijansama i poigrate se kontrastima kroz nameštaj.

"Kršite" pravila dekoracije

U knjigama koje govore o svetu dizajna enterijera naći ćete trpezariju i stolice kao garniture u istoj nijansi drveta. Ali da li ste razmišljali da se ne pridržavate pravila, već slučajnih okolnosti i svoje lične „priče“? Nameštaj koji ste kupili na putovanjima, nasledili od bake ili nešto što ste otkrili i svidelo vam se - svemu ovome je mesto u vašem domu bez straha i razmišljanja.

Koristite do 3 nijanse drveta prilikom izbora nameštaja

Vaš prostor će izgledati homogeno kada se oslonite na predmete koji vas izražavaju, bez obzira poštuju li pravila ili ne. Dakle, morate pronaći vezu. Jedino ograničenje je da na malom prostoru ne možete imati više od tri nijanse drveta, jer će se vizuelno sudariti. Savetujemo vam da preferirate zemljane tonove i kombinujete ih jedne s drugima, jer tako ne možete pogrešiti.

Uravnotežite kontrast između drvenih tonova ukrasnim predmetom

Ako imate drveni pod i želite nameštaj u različitim tonovima, dobar način za uravnotežavanje intenziteta kontrasta je tepih. Ako, pak, osećate da je prostor preopterećen bojama, odaberite belu boju na zidu i tkanine kako biste uravnotežili drvo. Plus, ako je situacija sa različitim nijansama nameštaja i stila izmakla kontroli, postoji ukrasni trik koji će ih naterati da se sve povežu. Ovo je izbor boje akcenata. Na primer, možete odabrati tamnoplavu boju, postaviti je na sofe u obliku ukrasnih jastuka, na zid kao umetničko delo i gde god želite. Sve ovo će ponuditi harmoniju i u prostoru i u nama.

Recite "ne" jakim lakovima za drvo

Ono što možda ne znate je da mešanje različitih nijansi drveta postoji vekovima, čak i u istom komadu nameštaja. Zbog toga je dobro odabrati nameštaj bez intenzivnog ili čak bez ikakvog laka, kako biste svom prostoru pružili prirodan karakter. Tačnije, za zanimljiviju i lakšu kombinaciju odaberite nameštaj koji nema mnogo i intenzivnih slojeva lakova.

Mix & match

S obzirom da drvene nijanse spadaju u kategoriju neutralnih, relativno je lako kombinovati ih. Osim toga, kombinacija tamnog drveta sa svetlim uvek izgleda elegantno i kao namerni ukrasni potez.

foto:Pinterest

Pročitajte još

Pročitaj još