Zavirite u „Le Palais Bulles“ vikendicu Pierre Cardina

Kao počast vizionaru Pierreu Cardinu koji nas je napustio, dajemo vam ekskluzivan uvid u „Bubble Palace“, istaknutu instalaciju u avangardnom univerzumu dizajnera.

Le Palais Bulles je prelepa vila smeštena u blizini Kana, u Francuskoj. Vilu, izgrađenu između 1975. i 1989. godine, projektovao je mađarski arhitekta Antti Lovag. Prvobitno je sagrađena za francuskog industrijalca, a kasnije ju je kupio modni dizajner Pierre Cardin kao svoju vikendicu.

Francuski dizajner italijanskog porekla preminuo je 29. decembra 2020. u bolnici u Parizu, u 98-oj godini. Cardin nije bio samo legendarni dizajner u modnom svetu, već su se njegov ukus i osećaj za estetiku proširili mnogo dalje, što se najbolje vidi u njegovom ličnom ukusu za arhitekturu i dizajn. Stoga nije iznenađujuće što je posedovao jedan od najpoznatijih i globalno slavnih arhitektonskih dragulja: ikonični, ružičasti Palais Bulles.

Pogledajte kako izgledaju enterijeri Palais Bulles gde su, iako u privatnom vlasništvu, mnoge poznate ličnosti poput dizajnera Simona Porte Jacquemusa i Emme Bunton iz The Spice Girls ostali da prenoće.

Kuća od 1300 kvadratnih metara izgrađena je za francuskog industrijalca Pierra Bernarda. Dom uključuje zatvorenu salu, panoramski salon, pozorište na otvorenom sa 500 mesta, 10 spavaćih soba, nekoliko bazena i vodopade na prostranim uređenim terenima. Nakon Bernardove smrti 1991. godine, Cardin je kupio dom kao mesto za odmor. Sve spavaće sobe ukrašene su radovima različitih umetnika, uključujući Patrice Breteau, Jerome Tisserand, Daniel You, François Chauvin, i Gerard Cloarec.

Petogodišnje renoviranje francuskog arhitekte Odile Decqa završeno je 2016. U martu 2017. ružičasta palata je stavljena na prodaju po ceni od 456 miliona dolara. Međutim, do danas Le Palais Bulles ostaje privatno vlasništvo i ne može se posetiti.

lofficielarabia.com

Pročitajte još

Pročitaj još