Kako boje utiču na naše raspoloženje

Živimo u svetu boja i svako od nas ima svoju omiljenu.

Možda nismo svesni energetskog potencijala boja, ali svakako da smo osetili da nam određeni kolorit prija, bez obzira da li je reč o enterijeru ili odeći koju nosimo ili pak vidimo na drugima. Boje u naš život unose ravnotežu, radost, daju nam elan ili nas, s druge strane, mrače, čine bezvoljnim, letargičnim. Značaj boja nije izmišljotina modernog čoveka, drevni Egipćani su uz sebe uvek imali obojeno sveto kamenje, dok su Indusi svakoj od sedam čakri dodelili po jednu boju. Terapija bojama koristi se širom sveta i daje dobre rezultate, iako mnogi psiholozi smatraju das u efekti boje preuveličani i da je njihov uticaj na raspoloženje privremen. U različitim kulturama, boje imaju različito značenje.

Živimo u svetu boja i svako od nas ima svoju omiljenu. Možda uticaj boja na čoveka najbolje objašnjava boravak u prirodi, gde sve vrvi od zelenog, plavog, cvetnog kolorita, a ne postoji osoba koja se posle toga ne oseća preporođeno.  Naravno, sadejstvo svežeg vazduha i prijatno obojenog okruženja čini da budemo ponovo rođeni.

Crvena

Crvena boja je moćna i ima najdužu talasnu dužinu svetlosnog spektra. Može podstaći snažne fizičke i emocionalne reakcije. Privlači pažnju, posmatranje crvene boje može povećati broj otkucaja srca i ubrzati disanje. Crvena je topla boja koja pobuđuje snažne emocije, povezuje se sa ljubavlju, strašću, seksualnošću, toplinom i komforom. Smatra se  snažnom, “besnom” bojom koja izaziva osećanja uzbuđenosti ili snage. Previše izloženosti ovoj boji može nas dovesti u stanja uznemirenosti, razdražljivosti i ljutnje, povećati nivo adrenalina u krvotoku što nije uvek dobro. Naučnici su dokazali da crvena može da asocira na neuspeh, pa samim tim dovedi do anksioznosti.

Žuta

Smatra se veselom i optimističnom, mada za ljudsko oko žuta je najteža boja. Previše žute može izazvati mučninu i glavobolju, a s druge strane, izloženost žutoj boji podstiče mentalne aktivnosti i povećava energiju. U ekstremnim slučajevima, čitanje sa žute površine ili ekrana može dovesti do problema sa vidom. Iako se smatra veselom bojom, okruženost žutim koloritom može da dovede do razdražljivih reakcija, a uočeno je da bebe češće i duže plaču u žutim prostorijama. Žuta pomešena sa sivom izaziva depresivna i anksiozna stanja. Mešavina žute i zelene izaziva čak i gađenje, kažu istraživanja.

Plava

Iako je nepravedno svrstavamo među „tužne boje“ istraživanja su pokazala da kad je reč o ličnim afinitetima, plava je apsolutni šampion. Omiljena je čak i u Kini gde je crvena boja nad bojama. Plava je neprikosnovena kad su u pitanju relaksacija, sreća i udobnost. Plava se smatra bojom koja umiruje, ali i bojom poslovnog sveta. Iz tog razloga mnoge kancelarije su plave, jer ima smirujući efekat na ljude. Ali, može biti i depresivna, jer velika količina plave deluje hladno i tužno. Plava boja snižava puls i telesnu temperaturu.

Zelena

Zelena budi najpozitivnije osećaje u ljudima, jer podseća na prirodu. Nalazi se u sredini svetlosnog spektra i popularna je u bolnicama jer stvara okruženje koje asocira na prirodu i zdravlje. Mnogi simboli i logotipi imaju zelenu kao osnovnu boju. Zelena je najlakša boja za oči, stvara umirujući efekt pa se često koristi u uređenju enterijera. Istraživači su ustanovili i da zelena poboljšava veštinu čitanja. Studenti koji su preko knjige koju su čitali držali providni zeleni papir, poboljšali su brzinu čitanja i razumevanje pročitanog. Veruje se da zelena pozitivno utiče na otklanjanje stresa.

Narandžasta

Kombinacija crvene i žute, narandžasta boja se smatra toplom i energičnom. Nema smirujući efekat, već je snažno povezana s ambicijama i novim fazama u životu. U terapiji bojama koristi se za lečenje pluća i kako bi se povećao nivo energije. Fiziološki je zabeleženo povećanje protoka krvi u mozgu, što može povećati mentalne aktivnosti. Lako je uočljiva pa se često koristi na mestima gde postoji opasnost od povreda.

Ljubičasta

Retkio se pojavljuje u prirodi. Ljubičasta ima najkraću talasnu dužinu u svetlosnom spektru, te podstiče na meditaciju i razmišljanje. Simbol je bogatstva, moći i prestiža, baš kao i duhovnosti, mudrosti i harmonije, ali i nezrelosti i nepraktičnosti. Budući da je nema u prirodi, često se doživaljava kao veštačka i egzotična boja. Treba je koristiti umereno, jer može izazvati depresivne misli.

Roze

Smatra se ženskom bojom koja je romantična i izaziva nežna osećanja. Nastala kombinacijom crvene i bele, roze kolorit deluje umirujuće, pa je korišćena u zatvorima kao način za smirivanje zatvorenika.

Siva

Smatra se da ima mali ili gotovo nikakav psihološki uticaj na čoveka. Poslovna odela su obično sive boje, a kroz to je možemo povezati sa samopouzdanjem i samostalnošću. Može izazvati depresivna stanja. Takođe je oznaka za vreme, početak zimskog sna, jer su dani kraći, a noći duže.

Crna

Crna apsorbuje sve boje u svetlosnom spektru. To svojstvo oduzimanja svetlosti deluje preteće, pa je mnogi smatraju bojom tame. Asocira na smrt i žaljenje u mnogim kulturama, takođe se povezuje sa nesrećom, seksualnošću i prefinjenošću. U drevnom Egiptu, crna je simbolizovala život i ponovno rađanje. Često se koristi u modnoj industriji zbog svoje mogućnosti da nas predstavi vitkijima, odnosno izduženijima. U govoru ima takođe snažno implicitno značenje: crna mačka, crna lista, crno tržište, crna kravata, crna magija.

Braon

Smeđa ili braon boja veoma je evolucijski povezana s našim mozgom, jer sugeriše da je hrana jestiva ili zrela. Ima snažne veze s prirodom i zemljom, poput zelene, te se smatra drugom najdražom bojom među muškarcima, odmah nakon plave. Povezana je s toplinom i udobnošću, može pomoći ljudima da se osećaju prijatno i sigurno. Često se opisuje kao prirodna, prizemna i konvencionalna, mada može delovati i sofisticirano.

Bela

Bela je boja totalne refleksije svetlosnog spektra. Najčešće se smatra simbolom nevinosti i čistoće. Smatra se čistom i sterilnom, pa je popularna u medicinskoj struci gde je sterilnost od najveće važnosti. Takođe, predstavlja neukaljanost i čistoću, pa je čest izbor za venčane haljine. U enterijeru kreira osećaj većeg prostora i može da istakne određene aspekte. Prostorije obojene u belo čine se prostranijim, ali i praznim i neudobnim. U modnom svetu, idealna za kombinovanje.

 

 

Najnovije