Koje će se pariske znamenitosti koristiti za letnje Olimpijske igre?

Sportisti u epicentru mode i umetnosti.

olimpijske igre

Ove godine, Pariz je domaćin Letnjih Olimpijskih igara i grad je spreman da svetu pokaže svoju reputaciju. Turisti su oduvek voleli Pariz zbog njegove lepote i istorije, sa kraljevskim palatama i raskošnom arhitekturom na svakom koraku. Pariske Olimpijske igre koristiće ikonična mesta poput Ajfelovog tornja i Grand Palea za same igre, postavljajući sportiste u epicentre mode i umetnosti.

Pariz neće moći da zadrži većinu svojih olimpijskih objekata nakon igara, pa se grad uglavnom opredelio za privremene opcije. Jedan od ciljeva pariskih Olimpijskih igara bio je da se svaki sport integriše u istorijsko okruženje grada što je moguće temeljnije, pa će popularna mesta poput Versaja biti domaćin raznih događaja.

Instagram @olympichosptality

Postoje neki gradovi koji su zadržali svoja Olimpijska sela nakon domaćinstva, preuređujući ih u funkcionalne sportske objekte. Na primer, Lejk Plesid u Njujorku i dalje ima svoj Olimpijski centar i druge objekte iz Zimskih olimpijskih igara 1980. otvorene za javnost. Turisti mogu naučiti da klizaju na istom klizalištu gde se desilo “Čudo na ledu”.

olimpijske igre

Zbog velikog broja istorijskih oblasti i turističkih atrakcija koje grad uključuje u igre ove godine, ne bi bilo moguće zadržati olimpijske objekte postavljene na istim mestima zauvek. Svi privremeni objekti biće u potpunosti vraćeni u prvobitno stanje nakon što se Olimpijske igre završe.

Dok se pripremate da gledate svoje omiljene sportiste, upoznajte se sa omiljenim pariskim turističkim atrakcijama koje će ove godine poslužiti kao pozornica za Olimpijske igre.

Sena

Mnogo se priča o vodenim događajima na Olimpijadi otkad je najavljeno da će se sportisti takmičiti u Seni, reci koja prolazi kroz Pariz. Francuska vlada je uložila ogromne napore da očisti reku, koja će se koristiti za triatlon i maraton u plivanju. Konkretno, čuveni, raskošni most Pont Aleksandar III će biti korišćen kao ciljna linija za ove događaje. Navijači će moći da gledaju igre sa privremenih tribina postavljenih na obalama Sene i samom mostu.

Versaj

Palata Versaj, poznata kao istorijski dom kralja Louisa XIV i Marie Antoinette, smeštena nedaleko od Pariza, biće korišćena za konjičke događaje i pentatlon. Vrtovi Versaja svakodnevno privlače velike grupe turista zbog svoje lepote i veličine. Kao i na drugim mestima događaja za Olimpijske igre, privremeni objekti postavljeni u Versaju biće uklonjeni nakon igara kako bi se očuvala njegova istorijska raskoš.

Ajfelov toranj

Odmah pored Ajfelovog tornja, nalazi se javni park po imenu Šamp de Mars, koji je uvek bio popularno mesto za piknike i okupljanja Parižana. Ljudi često provode vreme u parku gledajući vatromet, prisustvujući koncertima ili gledajući fudbalske utakmice uz savršen pogled na Ajfelov toranj. Za Olimpijske igre 2024, u Šamp de Marsu će biti postavljen privremeni otvoreni stadion za takmičenja u odbojci na pesku.

Invalid

Hotel Invalid, koji je izgrađen 1687. godine kao vojna bolnica i dom za veterane, prelepa je građevina i popularan spomenik u Parizu. Odmah ispred zidina ovog arhitektonskog čuda nalazi se veliki travnjak zvan Esplanada Invalid, omiljeno mesto među Parižanima i turistima za uživanje u prirodi usred pretrpanog grada. Esplanada Invalid će se koristiti za događaje u streličarstvu tokom Olimpijskih igara.

Grand Pale

Grand Pale, poznat po svom ikoničnom staklenom krovu, biće domaćin događaja u mačevanju i tekvondou na Olimpijadi. Grand Pale je izgrađen za Parisku univerzalnu izložbu 1900. godine, i tokom godina je nastavio da bude domaćin brojnih izložbi i događaja.

Konkord

Trg Konkord je veliki javni trg u Parizu, poznat kao mesto gde je Marija Antoaneta pogubljena tokom Francuske revolucije. Nalazi se odmah pored Šanzelizea, popularne destinacije za kupovinu među turistima. Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, trg će biti korišćen za nekoliko novih događaja koje je organizacioni komitet odlučio da doda ove godine, kao što su BMX slobodni stil, skejtbording i 3×3 košarka.

Hotel de Vil

Gradska većnica Pariza, Hotel de Vil, biće korišćena za ovogodišnji olimpijski maraton. Hotel de Vil je masivna zgrada koja se koristi kao gradska većnica od 1357. godine, a trg ispred nje je popularno mesto za izložbe, koncerte i druge velike događaje tokom godina. Ovog leta, maratonci će se takmičiti na ovom trgu, a centar grada će im biti pozadina za takmičenje.

Foto: Instagram, Profimedia, Unsplash

Najnovije