10 stvari koje shvatate kada konačno otpustite prošlost

Iako ste prošli kroz mnogo loših stvari, još uvek ste ovde. Vreme je da počnete da radite na sebi i pred vama će se otvoriti more mogućnosti za sreću

Kada ostavite prošlost iza sebe, shvatićete mnoge stvari koje će vaš život učiniti punijim, smirenijim i zadovoljavajućim. Pročitajte korake koje treba preduzeti da biste tamo zaista stigli.

1. Najpre – sreća u sebi

Taj osećaj više neće biti vezan za okolinu ili druge ljude. Ranije ste tražili ispunjenje u vezama, u karijeri i u svom načinu života. Sada ste shvatili da prava sreća dolazi samo iz vas samih. Slepo traženje van sebe ne donosi ploda, čini nas praznima i stalno nečega željnima.

Kada shvatite da ste sami kreator svog unutrašnjeg mira, onda će vas situacije, ma kakve one bile, teže izbaciti iz ravnoteže, a ponašanje drugih neće imati toliko uticaja na vas.

2. Oprostite sebi stare greške

Svi smo u prošlosti radili stvari na koje ponekad nismo ponosni. Neke lekcije su bile teže od drugih, ali su, u stvari, od nas napravile ljude kakvi smo danas. Kada predugo držite u sebi bes zbog stvari koje nisu išle kako ste planirali, ne možete pronaći sreću i otvoriti se pozitivnim promenama. Svi zaslužujemo unutrašnji mir, a vi ga dobijate tako što ćete oprostiti sebi.

3. Otkrivate šta vam donosi radost i strast, pa se time i bavite

Kada prošlost ostavite iza sebe, vaša podsvest se otvara novim mogućnostima i iskustvima. Možda ćete otkriti da vas ispunjavaju putovanja, slikanje, kreativno pisanje, planinarenje, muzika… Možda vas neke od ovih strasti prate još od rane mladosti, ali ranije niste imali hrabrosti da ih primenite u delo – ili zbog sredine koja to nije podržala ili zbog straha da ćete propasti. Vreme je da se prepustite i dozvolite svojoj duši da uživa. Što više dozvolite sebi da upoznate sebe kroz nove hobije i aktivnosti, bićete srećniji.

4. Dobićete veću unutrašnju snagu

Bez obzira koliko su neke okolnosti u vašoj prošlosti bile teške, zapamtite ovo: nisu vas slomile! Našli ste snagu da nastavite dalje i izađete na kraj sa svojim demonima. Svaka negativna stvar koja vam se dogodi, čini vas jačim i kada duboko u sebi znate da možete da se nosite sa svime, možete verovati da ćete biti dobro.

5. Naučićete da oprostite onima koji su vas povredili i da budete zahvalni na njihovim lekcijama

Ako ostanete ljuti, ljutite se ili čak mrzite osobu, vi ste taj koji najviše pati. Ponekad je mnogo lakše sakriti negativne emocije nego sve to pustiti… ali to vas sprečava da pronađete pravu sreću, a sami sebi činite nepravdu. Opraštanje donosi mir.

6. Naći ćete hrabrost za nove poduhvate

Bez obzira koliko ste teško povređeni, naći ćete hrabrosti da prođete kroz to. Unutrašnjom snagom i hrabrošću možete postići mnoge stvari i osloboditi se. Jednom kada shvatite koliko ste jaki, možete se nositi sa svime i bilo kim.

7. Niste baš toliko slomljeni kao što ste verovali

Jednog dana ćete se probuditi i shvatiti da su sva teška vremena bila način da dođete tamo gde ste sada. Pokupili ste slomljene parčiće i ponovo se sastavili – i to je nešto što vam niko ne može oduzeti. Budite ponosni na sebe.

8. Prošlost vas ne definiše

Što pre ostavite prošlost iza sebe, više ćete shvatiti da ona zaista nema uticaja na vašu budućnost. Vreme leči sve rane i to ne znači da morate da zaboravite teške lekcije – ne morate, one su deo vas.

Ali, poenta je da uprkos lošim iskustvima nastavljate put i težite svojim ciljevima, vodeći računa o svemu što ste do sada naučili. Umesto da gledate u retrovizor, fokusirajte se na put ispred sebe i uživajte u putovanju.

9. Vaš pogled na mnoge stvari će se promeniti

Toliko je stvari na svetu koje tek treba otkriti! Upoznavanje novih ljudi i isprobavanje novih stvari obogaćuje vas. Vaša duša leti, a strast za istraživanjem vas vodi napred! Vremenom ćete shvatiti da se promenilo ne samo vaše okruženje, već i vi sami.

10. Ponovo volite sebe

Kada ste bili zaglavljeni u prošlosti, niste bili u stanju da cenite svoje kvalitete. Kada prestanete da gledate unazad, otvarate prostor da upoznate sebe ovde i sada. Kada se fokusirate na sebe, privlačite ono što želite, a kada se upoznate i uživate, ljubav ponovo jača. Vodite računa o svom fizičkom i psihičkom stanju. Postajete simpatični i više ne dozvoljavate drugima da vas iskoriste ili povrede.

Foto: Unsplash

Tekst: M.Đ.

 

Najnovije