Portonovi
Lifestyle / Lifestyle

5 načina kako da kontrolišete svoje emocije

Osećanja su najveći blagoslov podaren čoveku i ljudi kao emocionalna bića proživljavaju niz najrazličitijih stanja, od radosti i ushićenja, preko razočaranja, frustriranosti do ravnodušnosti, tuge, potištenosti, beznađa. Emocije imaju ogromnu moć i zato je važno znati upravljati njima, naročito negativnim, jer kada naučite kako da ih kontrolišete, možete izvući pozitivnija značenja, čak i iz naizgled negativnih događaja.

Iako suštinski ne možemo da kontrolišemo emocije jer se one javljaju na organskom nivou i kada se ispolje, prati ih određena hemija. Ne možemo  ih vratiti tamo odakle su došle, ali  možemo kanalisati svoju reakciju koju je izazvala određena loša emocija. Najlakše je spontano reagovati – biti ljutit, besneti, praskati, što su uobičajeni obrasci ponašanja, a mnogo teže, mada i produktivnije, spustiti loptu, sačekati da se bura stiša, pa delovati, odnosno analitički sagledati ceo događaj.

Zvuči možda kao težak zadatak i velika filozofija, međutim to nije tako, samo je potrebno biti fokusiran na željeni cilj, suočiti se sa situacijom koja vam izaziva snažna osećanja, zastati i razmisliti kakvu konotaciju ćete joj pridati. Kada se zapitate: “Kako mogu da kontrolišem svoje emocije?” ono što zapravo pitate je: “Kako mogu ovom događaju da dodam pozitivno značenje, umesto da pustim negativna osećanja da se zadržavaju?”

Pokušajte da razvijete emocionalnu kontrolu pomoću sledećih taktika:

1. Udahnite duboko

Umesto da odmah reagujete – bilo pozitivno ili negativno – dajte sebi trenutak da obradite ono što se upravo dogodilo.

2. Definišite šta osećate

Lako je reći: “Osećam se besno jer su me povredili”. Potrebno je dublje sagledati svoju emociju. Jeste li ljuti jer se bojite da su u pravu? Da li ste tužni, nerozni, razočarani…? Emocije su složene i često se međusobno prepliću. Pokušajte da prepoznate šta je to što trenutno doživljavate. Imajte na umu da bes ponekad prikriva ranjive emocije – poput stida ili sramote. Zato, dobro obratite pažnju na to šta se zaista događa u vama, da biste znali kako kontrolisati emocije. Imajte na umu da biste odjednom mogli da osetite i čitav niz emocija, a ne samo jednu.

3. Negativne misli zamenite pozitivnim

Ako vaš um ide direktno na to kako vam je učinjena nepravda ili koliko je sve strašno, preusmerite se. Zadržavanje u negativnosti samo će vas učiniti sklonijim tome, zato se usredsredite na pozitivne emocije. Promenite svoje misli i svoju priču.

4. Kanališite svoju energiju

Ljudske emocije su neverovatno moćne, i tu njihovu snagu nikako ne treba akumulirati. Najbolji način da otpustite tu energiju jeste fizička aktivnost, trčanje, šetnja, posle čega ćete imati realniji doživljaj.

5. Istražite svoje emocije, vodite dnevnik osećanja

Zašto se osećate onako kako se osećate? Kako bi dobili odgovor zašto se osećate tako kako se osećate, jedan od veoma korisnih načina jeste njihovo zapisivanje. Vodite dnevnik osećanja, jer ćete tako imati uvid u svoje emocije i reakcije koje one pokreću u vama, što vam može pomoći da otkrijete bilo kakve pogrešne obrasce. Stavljanje osećanja na papir može vam omogućiti da dublje razmislite o njima i vratite im se kasnije, kada razmišljate racionalnije. Identifikovanje određenih okidača, omogućava vam pronalaženje načina da bolje upravljate njima. Neka vam dnevnik osećanja bude uvek pri ruci, i svaki put zabeležite sve intenzivne emocije kada se dogode. Pokušajte da primetite okidače i vašu reakciju na njih, kako biste sledeći put mogli da odreagujete drugačije.

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još