Harper's Bazaar Srbija

5 znakova da ste hemiju pomešali sa kompatibilnošću

Obratite pažnju na ove znakove kako biste sprečili jednu od najčešćih grešaka.

Mešanje hemije sa kompatibilnošću jedna je od najčešćih zamki u koje možemo upasti, naročito na početku veze. Osećati hemiju izuzetno je prijatno i uzbudljivo, a posebno će vas “prodrmati” ukoliko ste do sada izašli na toliko propalih sastanaka. Osim toga, hemiju ne možete da osetite sa bilo kim, što je čini posebnom, iako treba imati u vidu i činjenicu da, čak i da osećate hemiju sa nekim, to ne znači da je reč o osobi koja je prava za vas i koja će vam u potpunosti odgovarati. 

Vaš pogled na hemiju u vezi takođe je važan za razumevanje i razlikovanje osećanja koja se u vama razvijaju – ukoliko ste navikli da budete u “rolerkoster” odnosu, biće vam dosadno da se sa nekim osećate opušteno, mirno i sigurno; vi ćete tragati sa uzbuđenjem i leptirićima na koje ste navikli. Međutim, ovakva osećanja ne znače da neko nije za vas – naprotiv. Možda ste najzad naišli na kvalitetnu osobu koju treba bolje upoznati i dati joj šansu.

Ukoliko vam se čini da u svojim izborima previše često grešite, proverite, možda mešate hemiju sa kompatibilnošću – obe su važne u vezi, ali važnije je da na kraju ne budete povređeni usled svojih zabluda.

Hemija koju osećate toliko je jaka da nadjačava sve ostalo – toliko ste fokusirani na to “nešto” među vama da uopšte ne možete da procenite kakva je osoba ispred vas – da li je kvalitetna, odgovarajuća, da li imate ikakvih dodirnih tačaka i da li je vredna truda i ulaganja vremena i energije. 

Racionalizujete sve znakove upozorenja – ako ubeđujete sebe da će vaša veza funkcionisati uprkos tome što vam određene stvari smetaju, to može biti znak da prosto niste kompatibilni i da pravite previše kompromisa (odustajete od svojih vrednosti) zarad tog odnosa. 

Nemate predstavu o tome koje vrednosti ta osoba neguje – pa ne možete ni da znate da li je ona prava za vas. Da biste znali koliko ste kompatibilni trebalo bi da razgovarate o tome, da se bolje upoznate, a vi to jednostavno ne činite usled sve zabave koja vas obuzima. 

Ako biste na sastanku morali da budete vezanih očiju, uz nepostojanje fizičkog kontakta, da li biste uživali u razgovoru sa ovom osobom? Niste sigurni? Sve vam je jasno. 

Poznat vam je osećaj da neko prosto nije za vas – i sada ga imate ponovo. Ako vam se već dešavalo da uprkos hemiji osećate da vaš odnos nije ispravan, možda to nije ni bila hemija, već protivljenje vašeg tela ponavljanju bolne greške. 

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.

Najnovije