Harper's Bazaar Srbija

Barbika sa likom Madam C. J. Walker rasprodata u istom danu

Mattel je napravio lutku sa likom prve američke milionerke.

Kompanija Mattel, poznati proizvođač čuvene Barbie lutke, odala je počast prvoj američkoj milionerki – Madam C. J. Walker, tako što je lansirala lutku sa njenim likom, koja je odmah rasprodata. 

Madam C. J. Walker bila je američka preduzetnica i društvena aktivistkinja. Rođena 1867. godine, kao dete robova u Luizijani, još kao mala ostala je bez oba roditelja. Često je menjala porodice u kojima je odrastala – zbog zlostavljanja i neprimerenog ponašanja, udala se u četrnaestoj, a postala majka u osamnaestoj godini. Bež muža ostaje kada je njena ćerka Leila (A’Leila) imala samo dve godine.

Kao samohrana majka u americi tog doba, radila je kao kuvarica i kućna pomoćnica, a usled velike izloženosti stresu, opala joj je kosa. I upravo taj trenutak bio je presudan za njen život – prvo je o nezi kose učila od svoje braće koja su bila berberi u Sent Luisu, a kasnije (1904) postaje zastupnica za prodaju proizvoda za negu kose Annie Malone, vlasnicu kompanije Poro. Dok je radila za Maloneovu, učila je o nezi i proizvodima za kosu, da bi uskoro razvila sopstvenu, bolju liniju proizvoda.

U julu, 1905, sa ćerkom se seli u Denver, gde razvija biznis za negu kose i postaje tvorac najefikasnijeg preparata za rast kose u to vreme. Bio je to samo prvi u nizu proizvoda koji je ubrzo njena kompanija Madam C. J. Walker Manufacturing počela da razvija, za Afroamerikance širom sveta.

Razvijajući poseban sistem prodaje svojih proizvoda metodom “od vrata do vrata”, Madam C. J. Walker 1908. godine osniva Leila College u Pitsburgu, gde je obučavala prodaji žene širom Amerike. Za samo dve godine, u prodajnoj mreži kompanije, bilo je zaposleno više od 1000 žena, koje su kompaniju učinile jednom od najuspešnijih u kozmetičkoj industriji.

Za manje od deset godina, Madam C. J. Walker uspela je da postane prva milionerka afroameričkog porekla, koja je bogatstvo stekla svojim izumom i napornim radom. Priznanje za uspeh dobila je od Ginisove knjige rekorda, a u trenutku smrti, 1919. godine, smatrana je najbogatijom afroameričkom poslovnom ženom.

Ukoliko želite da saznate pojedinosti iz njenog profesionalnog i prvatnog života, pogledajte seriju na Netflixu, Self Made: Inspired by the life od Madam C. J. Walker

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije