Harper's Bazaar Srbija

Da li romantična ljubav zaista zavisi od ljubavi prema sebi?

Ljubav prema sebi - Sveti gral svakog odnosa.

“Desiće se kad se najmanje nadaš.” Koliko puta do sada ste čuli ovu rečenicu i to, najčešće, u vezi sa pronalaskom onog pravog partnera? U mojoj, ali i u većini glava sa kojima sam mozgala, ona zvuči kao da smo odustali od potrage, digli ruke od forsiranja i okrenuli se sebi, osmišljavanju svog dana, života i plana aktivnosti u kojima možemo da uživamo i u društvu prijatelja i, još važnije, sami. A to vam je, dragi moji, ništa drugo do ljubav prema sebi.

Iskreno govoreći, celokupan “hajp” oko ljubavi prema sebi čini da se osećam neugodno. Odnos koji imamo sa samim sobom, a koji naravno da treba da bude zdrav i pozitivan koliko i odnos koji imamo sa bliskim ljudima, tako je podrazumevajući da je lako skliznuti u zanemarivanje verujući da se ponašamo sebično. Sa druge strane, preuveličavanje dovodi do osećaja neadekvatnosti kod ljudi koji zaista imaju problem da vole sebe, iz bilo kog razloga. Ne znam zašto, ali teško je voleti sebe. Ali znate šta znam – ljubav prema sebi se vežba. Zaista. Samo što nas tome niko nije učio pa se osećamo nezgrapno kada zapisujemo svoje vrline ili se gledamo u ogledalo trudeći se da prevalimo preko usana reči podrške i ljubavi za ono što u njemu vidimo. 

Zašto je ljubav prema sebi tako važna (ako to uopšte treba dovoditi u pitanje)? Ljubav prema sebi znači da poznajemo sebe, svoja osećanja i potrebe. Znači da prihvatamo sebe, sa svim vrlinama i manama. Znači da osećamo samopouzdanje i da nam je dobro u svojoj koži. Znači da sve što želimo – već imamo u sebi. Znači da nećemo biti zavisni od tuđe ljubavi i stalno tražiti ono što nam nedostaje u nekome drugom. Samo, da naglasim, voleti sebe ne znači da smo sami sebi dovoljni i da ne želimo nikog drugog. Voleti sebe znači da kada “moramo”, možemo da budemo sa samim sobom i da se zbog toga ne osećamo loše, uskraćeno ili usamljeno. A odnosi koje razvijamo sa drugima, a koji su podržavajući, ispunjavajući, zdravi, samo doprinose našoj sreći, zadovoljstvu, zahvalnosti i dobrom osećaju u vezi sa svojim životom. 

Imati dobar odnos sa sobom znači imati dobar odnos sa drugima. Važi i obrnuto. Kada ste dobra osoba sebi, bićete dobra osoba i svima onima kojima želite da budete dobra osoba, bez obzira na to da li govorimo o prijateljstvima ili romantičnim ljubavima, i bez obzira na to da li tražite partnera ili želite da unapredite postojeću vezu. Toksični odnosi se prosto ne dešavaju ljudima koji vole sebe – zapamtite to. 

Nemojte se osećati loše ako uviđate da ne volite dovoljno sebe. Nemojte se osećati loše ako se ne uklapate u zahteve popularne psihologije i ako vam je sve to previše. Osvestite svoje nesigurnosti i delove sebe koje ne volite i pronađite pravu, zdravu meru rada na sebi. Ukoliko imate svog terapeuta, možete vežbati sa njim – on će vam otkriti sve one male savete i trikove za razvijanje ljubavi prema sebi. Ukoliko želite da radite sami, počnite od jednostavnih stvari poput upućivanja sebi lepih reči (dobro jutro, volim te, hvala ti) dok se gledate u ogledalo i držite ruku na srcu. Takođe, svakog dana možete napisati šta ste dobro uradili ili naglasiti neku svoju vrlinu. Možete svakog dana izdvojiti vreme koje ćete posvetiti samo sebi i onome što vam prija, makar to bilo i izležavanje i gledanje u jednu tačku. Grlite sami sebe, poljubite sebe u rame, radite sve ono što u vama budi dobro raspoloženje i pozitivnu energiju, a što vremenom bitno popravlja vašu sliku o sebi. 

Jednom kada shvatite koliku vrednost, snagu i jedinstvenost posedujete, nećete ih čuvati samo za sebe – želećete da taj osećaj imate u baš svakom odnosu, u baš svakom trenutku. I zapamtite – moguće je voleti sebe i ne želeti da budete sami. Ali kada volite sebe, samoća dok ne upoznate onog pravog vam neće toliko teško pasti, a odnosi koje ćete potom razviti i negovati biće toliko laki, jednostavni i predivni da ćete se pitati – da li je moguće da mi se toliko posrećilo?!

Foto: Pexels

Tekst: Ivana Tomić

Najnovije