Da li vam je teško da usvojite ekološki prihvatljiv svakodnevni život? Sa ovim navikama ćete uspeti

Povodom Svetskog dana Zemlje otkrivamo korake koji će naglasiti našu ekološki svesnu verziju!

Često čujemo o opasnostima po životnu sredinu, ogromnom uticaju ljudskog delovanja na planetu i potrebi rešavanja gorućeg pitanja zagađenja životne sredine. Mnogi od nas mogu pomisliti da je teško svojim delovanjem dovesti do promena.

Međutim, kako biste se osećali kada biste kroz male, svakodnevne i pre svega jeftine navike izgradili ekološki prihvatljiviji životni stil?

S for sustainability!

Danas dominiraju plastična ambalaža i uređaji koji se ne mogu reciklirati. Mnogim ljudima nedostaju elementi koji se mogu reciklirati, posebno u kuhinji i u pogledu skladištenja hrane i pića. Ali ako želimo da sledimo ekološki svestan način života, to moramo promeniti. Dobra je ideja plastične posude za skladištenje zameniti ekološkim opcijama od bambusa. Zaista je zabrinjavajuće ako razmislimo o tome koliko plastičnih predmeta koristimo. Dobro rešenje je odabir metalnih ili staklenih slamki koje se mogu reciklirati. Zapamtite da su male akcije i promene ono što čini razliku.

Eco living ideas

Promene sa pozitivnim uticajem na životnu sredinu mogu se uneti u naš svakodnevni život. Na primer, vreme je da svoje obične sijalice zamenimo štedljivim. Takođe, šetnja i biciklizam su odlična alternativa motornim vozilima koja, kao što dobro znate, negativno utiču na naše prirodno okruženje. Takođe možemo čitati časopise, novine i sve ono što nas zanima elektronski. Moramo stalno imati na umu odgovornost koju imamo kao građani ako zaista želimo da vidimo promene. Pored toga, ne zaboravite da je životna sredina naš dom.

Eco beauty

Naravno, u industriji lepote postoji otpad i teret po životnu sredinu. Dominira neograničena plastična ambalaža sa kremama, kozmetikom i higijenskim proizvodima. Odličan izbor bi bio odabrati kozmetiku sa drvenom ili staklenom ambalažom, koristiti bambusovu četkicu za zube umesto plastične. Naravno, bilo bi dobro paziti da li su kozmetički proizvodi testirani na životinjama, jer postoje mnoge kompanije koje se ne ustručavaju da eksperimentišu na nevinim stvorenjima kako bi napravile svoju kozmetiku.

Second hand odeća

Ali naravno, nismo mogli propustiti ovu novu, ali omiljenu modu polovne odeće. Od Ujedinjenih nacija saznajemo da 10% svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte dolazi iz modne industrije i da je takozvana „brza moda“ danas jedna od pet industrija na svetu koja stvara najveće zagađenje. Zbog toga predlažemo da isprobate polovnu odeću koja se može reciklirati, odnosno preneti iz ruke u ruku i ekološki je prihvatljiva. U slučaju da niste uvereni u vrednost štednje, uzmite u obzir da vam pored ekološke svesti i pozitivnog uticaja na životnu sredinu, pruža mogućnost da:

  • Pronađete poznate brendove po niskim cenama
  • Second hand odeća je očigledno kvalitetnija od današnje
  • Moda se reciklira! A šta to znači? To znači da se trendovi iz prethodnih decenija vraćaju i možemo pronaći prava vintage blaga.

Najnovije