Harper's Bazaar Srbija

Da li žene sapliću jedna drugu na putu ka uspehu?

U društvu u kom muškarci još dominiraju profesionalnim prilikama, podržavanje koleginica i stvaranje produktivnih veza može biti put ka konačnoj rodnoj ravnopravnosti .

Jedan od najupečatljivijih filmova o ženama i poslu jeste Sve o Evi, u kom u karijeri junakinje Margo Channing, brodvejske zvezde, koju igra Bette Davis, preti mlađa rivalka Eve Harrington, koju tumači Anne Baxter.

To je klasična priča o elegantnoj i neprevaziđenoj svađi između dve žene koje su mogle fenomenalno da sarađuju. Umesto toga, moraju da se mrze, a poruka je: “Ovaj grad nije dovoljno veliki za obe.” Film, koji je skoro dobio pozorišnu adaptaciju s Gillian Anderson i Lily James u glavnim ulogama, zaključuje da ako žene mogu da uspeju u životu, to mogu samo jedna po jedna.

Sve što jedna dobije jeste na štetu one druge, koju mora uništiti da bi to dobila – priča koja se odvija, donekle veselo, u nagrađivanoj drami The Favourite iz 2018. godine.

Koliko god su zanimljive te priče, mislim da smo zbog njih progutali ružnu, neistinitu priču o ženskoj ambiciji. Nevolja je u tome što nikad ne čujemo protivotrov od priče o ženama koje prate Machiavellijeve principe i jedna drugu sapliću na putu ka uspehu. U mom iskustvu, u pravom životu nam je neprijatno da sputavamo druge da bismo dobile ono što želimo, zapravo, pre će nam pomoći da jedna drugoj pomažemo. Kako bi Serena Williams rekla, “uspeh svake žene treba da bude inspiracija nekoj drugoj.”

Prvi odmor od pisanja sam dobila dok sam radila na magazinu i mlada urednica je pričala sa mnom i verovala mi dovoljno da podeli svoj posao sa mnom. To je bilo u Cosmopolitanu pre 25 godina, a ta žena je bila Kath Viner, sada prva ženska urednica magazina The Guardiana. Ne mogu da izbrojim koliko žena mi je dalo email adresu ili me upoznalo s nekim kada mi je to očajnički bilo potrebno. Da, imam i muške kolege koji su mi takođe dosta pomogli. Ali, takvu podršku najviše primećujem kad dolazi od mojih koleginica, baš zbog toga što su nas učili da jedna drugoj ne verujemo – učili su nas o ideji koja nema smisla u našem poslovnom svetu koji je danas vrlo nejednak.

U Silikonskoj dolini je samo 11% žena na višim izvršnim funkcijama, kaže istraživačka grupa Inspiring Women in Technology (Inspirisanje žena u sferi tehnologije). Najnoviji Opportunity Insights projekat na Harvardu pokazuje da trenutno 41% muškaraca u životu zaradi više nego njihovi očevi, dok samo jedna od četiri žene to postigne. A prošle godine, Svetski ekonomski forum je upozorio da je potrebno još sto godina da se postigne potpuna rodna ravnopravnost. Očigledno, kao žene, mnogo ćemo postići ako jedna drugu poguramo na tom putu.

Dobra vest je da je u današnjem društvu ima veoma mnogo žena koje baš to i rade. Tina Fey i Amy Poehler su pričale o podršci koju su pružale jedna drugoj dok su obe gradile karijere, a mogle su lako da postanu rivalke. Obe dobitnice Booker nagrade, Margaret Atwood i Bernardine Evaristo  poznate su kao spisateljice koje su briljirale svojim prvim delima. Phoebe Waller-Bridge nastavlja da sarađuje sa Vicky Jones, režiserkom originalnog edinburškog izdanja predstave Fleabag, a Olivia Colman je koristila priliku kad god bi dobila nagradu da u govoru pohvali rad ostalih glumica koje su radile na projektu.

Društvene mreže i rast takozvanih face-to-face ženskih mreža u mnogim kompanijama pomažu ideji da niko od nas više ništa ne mora da radi sam. Kada vam treba pomoć mnogo vam je lakše da nekoga za nju zamolite nego, recimo, što je bilo pre deset godina. Trik je u tome što za pomoć treba pitati odgovorno i pristojno. Razmislite kako biste voleli da vas neko pita i šta bi trebalo da učine da biste mu pomogli. Naučite da poštujete tuđe vreme i da šaljete (vrlo) kratke mejlove.

Budite puni razumevanja ako vidite da nekoga ne zanima, čak i ako ne prihvati da vam pomogne. Razmišljajte što više možete o onome šta možete lako i bez velike štete da uradite za druge i činite to bez ikakve namere. Uvek se zahvalite na pomoći, čak i malom porukom. Trudite se da ljudi budu svesni kada su vam mnogo pomogli.

Takođe je dobro biti direktan. Pitajte mlađe koleginice: “Šta mogu da učinim da bih ti pomogla?”, i budite iskreni s njima oko zahteva koji su realni i koji su preterano ambiciozni. Možda ne možete da im sredite posao ili povišicu, ali ih možete spojiti s nekim iz vašeg kruga prijatelja s kim mislite da bi imale dobar razgovor. Što ste direktniji u tom smislu, to će lakše biti. Toliko potencijalnih trenutaka podrške su otrovani nečijim mislima: “Da li ova osoba nešto želi od mene?” Sve što možemo da učinimo da bi nam odnosi bili iskreni vredi uraditi. Naglasite da povezujete te osobe zato što stvarno slično razmišljaju, ne zbog neke druge transakcije.

Skoro sam intervjuisala Aline Santos, potpredsednicu marketinga u Unileveru, na mom podcastu How to Own the Room. Rekla mi je kako je tokom svoje rane karijere, ’80-ih godina, nosila naočare i muške sakoe kako bi izgledala ozbiljnije i čak stavljala aftershave da ženki parfem ne bi ometao njene muške kolege. Vremena su se promenila, i sada očekujemo da uspemo zbog onoga što jesmo – ne da gradimo samostalan put noseći pozajmljenu odeću. Mislim da danas Eve Harrington ne bi uhodila Margo i pokušavala da joj upropasti karijeru. Umesto toga, otvorile bi produkcijsku kuću i zajedno uspele.

Tekst: Viv Groskop

Foto: Pexels.com

Najnovije