Harper's Bazaar Srbija

Dankinje su nove Francuskinje: Razlozi zbog kojih ove devojke treba da budu naši novi uzori

Kada govorimo o uzorima, bez obzira na to da li je reč o modi, lepoti ili stilu života, Francuskinje definitivno prednjače u ovoj igri. Pa ipak, nakon i više nego inspirativne Nedelje mode u Kopenhagenu održane tokom avgusta, shvatili smo da njihov tron sasvim opravdano mogu da zauzmu – Dankinje.

Ovo nije slučajno – ne samo da nam se dopao njihov jednostavan, a ipak odvažan stil, već smo ostali očarani i njihovim umećem življenja i uživanja. Uostalom, da li ste znali da Danci važe za najsrećniju naciju na svetu? 

Zaintrigirani njihovom posebnošću u svakom smislu te reči, istraživali smo i otkrili zašto su Dankinje nove Francuskinje i, još važnije, zašto bi trebalo da budu naši novi (stilski i životni) uzori.

Dankinje znaju kako da kombinuju jednostavno i efektno

Francuskinje su poznate po svom effortless chic stilu, ali čini se da Dankinje ipak pobeđuju u ovoj modnoj bitki. Ležernost koju Dankinje neguju u svom izrazu rezultat je njihove potrebe za komforom koja pak proizlazi iz njihovog životnog stila. Tako, one će često birati minimalističke krojeve čiju jednostavnost će nadograditi iznenađujućim detaljima jarkih boja i upadljivog printa, a upravo ta jedinstvenost, odvažnost i samouverenost u shvatanju mode nam je ono što nam je bilo potrebno!

Bicikl je ključni element njihovog životnog stila

Da li ste znali da 6 od 10 Danaca uopšte ne poseduje automobil? Njihovo prevozno sredstvo je bicikl i on je jako važan element tamošnjeg stila življenja. Osim toga, Danci veruju da ne postoji nešto poput lošeg vremena – postoji samo loš izbor garderobe, što nas vraća na paragraf iznad i njihovo shvatanje mode i njene uloge u njihovim životima. Zato, ako vam je potrebna inspiracija kako da izgledate stylish, ali i da budete u formi, nemojte tragati dalje od Dankinja!

Danci su poznati po hygge konceptu – “umetnosti ušuškavanja”

Hygge koncept življenja, odnosno danska umetnost ušuškavanja i prijatnosti, trend je koji već sezonama ne prolazi. Jednom kada smo otkrili da je sreća zaista u malim stvarima kao što su šolja toplog čaja, prigušena svetlost sveća i gomila mekih jastuka i ćebadi, odlučili smo da nikada više ne napustimo takav mindset koji nam donosi mir u užurbanoj svakodnevici. 

Nordijska dijeta je ključ njihovog zdravlja, ali i dobrog izgleda

Osim što su fizički aktivne, Dankinje vode računa i o zdravoj, izbalansiranoj ishrani koja uključuje svežu ribu i dosta voća i povrća. Čak, nordijska dijeta koju praktikuju u poslednje vreme je mnogo popularnija od mediteranske dijete koja je do skoro bila na prvom mestu po broju pristalica. Pa ipak, kao što i Francuskinje gotovo svakodnevno uživaju u čaši omiljenog vina, tako se Dankinje prepuštaju svom omiljenom pivu, a njihov favorit je Carlsberg, čuveni danski pilsner perfektno izbalansirane gorčine. Osvežavajućeg, punog ukusa, Carlsberg pivo je gotovo jedina stvar zbog koje će Dankinje “prekršiti” dijetu – i mi ih savršeno razumemo! A kada mogu one, možemo i mi.

Dankinje znaju da naprave balans između poslovnog i privatnog života

Poslednja, ali možda i najvažnija stvar zbog koje bi trebalo da se ugledamo na Dankinje jeste ta što one umeju da naprave savršen balans između poslovnog i privatnog života. Saglasni smo, to ima veze sa inicijativama da radna nedelja ima manje od 40 sati ili da broj radnih dana bude smanjen na četiri, ali to i dalje ne menja činjenicu da one umeju da iskoriste slobodno vreme na pravi način. Bez obzira na to koliko vremena imaju na raspolaganju, one će se uvek prepustiti svojim hobijima, stvarima u kojima uživaju i druženju sa dragim ljudima uz dobru hranu i savršeno ohlađen Carlsberg. Setimo se, sreća je u sitnicama, a Dankinje to i te kako znaju. Nazdravimo u to ime!

Tekst: PROMO / Ivana Tomić

Fotografije: Profimedia, Promo

Najnovije