Harper's Bazaar Srbija

Elon Musk predstavlja video u kojem majmun igra video igricu „snagom misli“

Početkom februara, Elon Musk objavio je da je njegov tim uspešno ugradio poseban čip u mozak majmuna. Sada se na internetu pojavio video u kojem majmun navodno igra računarski ping-pong „snagom misli“.

Pokretački program Elona Muska Neuralink razvija tehnologiju za upravljanje računarom i pametnim telefonom bez ruku koristeći samo moždane aktivnosti.

Snimak majmuna koji igra video igricu bez ruku objavljen je dan ranije na YouTube kanalu kompanije.

U videu je objašnjeno da je majmun Pejdž naučen da igra ping-pong džojstikom, motivisan je slatkišem od banane koji se služio iz cevi ispod monitora. U vreme igre, neuronski podaci iz mozga majmuna prenosili su se na računar. Zatim su prikupljeni zapisi stavljeni u algoritam za dekodiranje i on je matematički modelirao veze između obrazaca moždane aktivnosti i pratećih pokreta džojstika.

Koristeći podatke sa čipova, algoritam je mogao da predvidi postupke majmuna u realnom vremenu. Tada je džojstik isključen, a zatim je majmun upravljao kursorom isključivo moždanom aktivnošću.

“Uskoro će naš majmun biti na Tvitch-u i Discord-u (usluge za igrače) Haha”. – našalio se Musk na svom Twitteru.

Prema navodima, cilj eksperimenta je razviti i primeniti tehnologiju koja će potpuno paralizovanim ljudima omogućiti da koriste računar i telefon.

 foto:heroine

Najnovije