Harper's Bazaar Srbija

Hotel La Mamounia u Marakešu ponovo se otvara nakon renoviranja

Biser Marakeša, La Mamounia, ponovo je otvorio svoja vrata nakon obnove, ovog puta od strane Jouin Manku-a.

Legendarni hotel La Mamounia u Marakešu prvi put je otvoren 1923. godine i brzo je postao omiljeno mesto za odmor kraljeva, holivudskih glumaca, poznatih političara, muzičara i drugih slavnih ličnosti. Tokom godina ovde su boravili Vinston Čerčil, Čarli Čaplin, Silvester Stalone, Nikol Kidman i druge zvezde. Hotel je pretrpeo brojne modernizacije tokom svoje skoro stogodišnje istorije, poslednji put 2009. godine pod upravom Jacques Garcie, koji je enterijerima dao pozorišni sjaj koji odgovara bujnim vrtovima koji ga okružuju.

2019. godine postalo je poznato da je hotel ponovo zatvoren zbog obnove, na čijem je čelu bio pariski dizajnerski studio Studio Jouin Manku, na čelu sa Patrickom Jouinom i Sanjit Mankuom. Njihovi zadaci uključivali su osvežavanje enterijera soba i javnih površina i potpuno modernizaciju poznatih hotelskih restorana i bioskopa.

„Kada smo prvi put došli u La Mamouniju, osetili smo čudan i prijatan osećaj da se vreme ovde usporava, a život postaje lakši“, rekli su Jouin i Mancu. „Sa tim osećajem lutali smo po hotelu, istražujući njegov potencijal.

„Boravak u La Mamounia trebalo bi da bude jedinstveno iskustvo, a različiti restorani igraju centralnu ulogu u ovoj avanturi. I italijanski i azijski restorani koje vodi kuvar Jean-Georges Vongerichten potpuno su redizajnirani “.

„Završivši sa restoranima, priredili smo ‘iznenađenja’ za goste. Prvi je bio salon Pierre Hermé’s, dizajniran po ugledu i na izgled tradicionalnih marokanskih čajnih soba sa svojim mekanim niskim sofama okrenutim jedna prema drugoj duž zida. U centru hola nalazi se činija sa vodom koja reflektuje džinovski kristalni luster “.

Ovoj listi su dodati Churchill Bar, bar pored bazena, Enoteka, Pool Pavilion, Marokanski bar i bioskop – svaki sa svojim jedinstvenim dizajnom i ambijentom. Od njih je najspektakularniji koncept potekao iz, možda, vinskog bara Laterns, smeštenog na ulici među gustim zelenilom. Sastoji se od tri svetleća paviljona – „fenjera“, unutar kojih su smešteni vinski bar i dva VIP salona.

Između bazena i italijanskog restorana nalazi se enoteka, takođe novi prostor za La Mamounia. Ovde možete da degustirate fina vina i druga pića uz pomoć hotelskog sommeliera za četvorometarskim stolom od kamena i vulkanske lave, koji je kreirala po narudžbini kompanija Cassina.

A za ljubitelje filmova, hotel ima bioskop koji fotelje zamenjuje modularnim sofama u elegantnom plavom somotu i kožnim presvlakama, proizvedenim kao i drugi nameštaj po meri za ovaj projekat, od strane Cassina Custom Interiors. Mali hrastovi stolovi ugrađeni su u naslone za ruke sedišta, opremljeni osvetljenjem i USB konektorima.

Najnovije