Ispirazione Italiana: A kako bi bilo da putujete kroz Italiju uz šoljicu kafe?

Zemljom u kojoj je kafa uzdignuta na nivo umetničke forme.

Svaki čovek ima dve domovine – prva je ona u kojoj je rođen, a druga je Italija, pisao je nobelovac Sienkiewicz. Teško da postoji zemlja o kojoj je toliko pisano, a opet, Italija se ne može videti na papiru, ona se mora osetiti. Njome treba da se šeta, da se omiriše, da se doživi kroz ukuse vruće fokače, pice, karbonare i lazanja, mocarele i rikote, pesto đenovezea, tiramisua, kroz kanoli i đelato, belini i proseko… Najbolja hrana, najbolja vina i najlepša filozofija života – dolce far niente – i to je Italija, jer ako iko zna da uživa u životu ne radeći ništa, onda su to Italijani.

Dolce far niente oseća važnost momenta – prepuštanje prolasku vremena u kome je jedino važno da živimo sada ne radeći ništa, dok smo apsolutno opušteni, bezbrižni i srećni. Uz savršenu šoljicu kafe.

Kada je 1905. godine osmislio aparat za pripremu espresso kafe, Italijan Luigi Bezzera želeo je da svakoj osobi na svetu pruži priliku da stvori savršenu šoljicu espresso kafe kod kuće, na način na koji bi je pripremio vrhunski barista u Italiji. A brend Nespresso  odlazi korak dalje i linijom Ispirazione Italiana nudi bogatstvo ukusa i raznolikost aroma kafe inspirisanih italijanskim gradovima i regijama.

Mešavine koje pripadaju liniji Ispirazione Italiana pružaju mogućnost svim ljubiteljima kafe da uživaju u Ristretto i Espresso šoljicama podjednako dobro kao da su u Italiji i da ispijaju i prave kafu u najboljoj italijanskoj kafeteriji.

Krenite na put Italijom sa šoljicom kafe Ispirazione Italiana 

Od tradicije prženja kafe koja razlikuje regione do poznate al banco espresso i kafe kulture koja ih ujedinjuje, svaka mešavina Ispirazione Italiana pruža prepoznatljiv i nezaboravan ukus u šoljici, nudeći vrhunski kvalitet kafe.

Ispirazione Italiana predstavlja liniju intenzivnih kafa koju čini sedam mešavina inspirisanih kulturom i tradicijom uživanja u kafi u italijanskim gradovima: Rimu, Firenci, Palermu, Napulju, Đenovi, Veneciji.

Ispirazione Napoli

Duboko ukorenjeni ritual ispijanja kafe koji se sreće u Napulju usko je povezan sa načinom tamnog prženja ove mešavine, koji maestralno razvija intenzivne arome. Snažan uticaj Robuste daje baršunastu, kremastu kafu izuzetno punog tela i prijatnog, gorkog ukusa.

Ispirazione Napoli   je oda umeću prženja koje je tipično za italijansku prestonicu kafe.

Ispirazione Venezia 

Kao spona između Osmanskog Carstva i zapadne Evrope, Venecija ima dugu istoriju uvoza kafa i veštog prženja kako bi napravila ravnotežu među njihovim različitostima.

Nadahnuće u Nespresso šoljici: delikatno aromatična kafa u kojoj su svi elementi skladno ujednačeni, sa notama karamele i punog tela.

Ispirazione Arpeggio 

Ova izuzetna mešavina je pravi odraz kulturnog značaja Firence: ona je intelektualni centar u srcu Italije koji privlači uticaje iz cele zemlje. Način prženja mešavine Ispirazione Arpeggio objedinjuje ove uticaje kombinujući voćne note koje se tradicionalno pronalaze na severu Italije sa notama kakaoa sa juga, a rezultat je baršunasta, gusta i kremasta kafa.

Ova kreacija se deli sa ljubiteljima čistog ukusa, čak i kada preferiraju kafu bez kofeina.

Ispirazione Kazaar 

Palermo i obeležja ovog južnog grada bili su inspiracija za dugo, tamno prženje i visok sadržaj Robuste u mešavini Ispirazione Kazaar. Na raskršću uticaja afričke i arapske tradicije, multikulturalni Palermo inspiriše baš ovakvu mešavinu.

Rezultat je izuzetno intenzivna, sirupasta, drvenasta i kafa začinskih nota krunisana vrlo tamnom i gustom kremom.

Ispirazione Roma

Priča o Italiji najčešće započinje u Rimu, savršenim spojem modernog i večnog, sa bogatom kulturom ispijanja i pravljenja kafe. Mirisi koji se šire iz tradicionalnih kafeterija u Rimu dokaz su bogate istorije kontrasta ovog grada – popularnih ukusa, ublaženih elegancijom prestonice.

Kompleksnost i prefinjenost ove mešavine ogledaju se u suptilnom prženju, ravnoteži intenziteta i upečatljivom ukusu sa blagim voćnim notama.

Ako ste u Rimu, onda obavezno svratite u čuveni Antico Caffe Greco, gde ćete, uživajući u šoljici kafe otkriti italijansku tradiciju prženja zrna.

Ispirazione Livanto 

Iz Đenove, važnog trgovačkog grada, mornari su kretali u potragu za otkrivanjem mnoštva mirisa i ukusa, a zrna latinoameričke kafe su bila među blagom koje su donosili sa svojih istraživanja. Srednje pržena kafa Ispirazione Livanto u idealnom je balansu, uravnoteženog ukusa brazilske, kolumbijske i gvatemalske kafe, krunisana njihovom autentično slatkom notom karamele.

Ako želite da iskusite Italiju u njenoj punoći – vidite kanale u Veneciji koji su inspirisali nastanak Mletačkog trgovca ili svod Sikstinske kapele u Vatikanu, na kojem je Mikelanđelo naslikao stvaranje čoveka, modne piste na ulicama Milana, sela koja su nadahnula Maria Puza da napiše Kuma, a onda i Coppolu da ga snimi, hodate Španskim stepenicama u Rimu kao Audrey Hepburn ili se okupate u Fontani di Trevi kao Anita Ekberg, morate posetiti Italiju. Ali, ako želite da je doživite kroz najzavodljivije arome Ristretto i Espresso kafe, onda ne morate putovati do Apeninskog poluostrva. Zahvaljujući Nespresso liniji Ispirazione Italiana, u Italiji možete uživati svakog dana kod svoje kuće. 

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo, Profimedia, Pexels 

Najnovije