Ivana Popović aka Mali Iv: Tinder preporučujem svakom

Industrijska i grafička dizajnerka iz Beograda na Tinderu je pronašla ljubav.

Industrijska i grafička dizajnerka iz Beograda, koju mnogi poznaju kao autorku bloga Mali Iv & Slurporama, Ivana Popović, često na Instagramu deli detalje iz svog života. Pored primarne profesije, ona se ozbiljno bavi baštovanstvom, fotografijom, uređenjem enterijera, kuvanjem, a osim što vam može dati vrlo koristan savet kad su u pitanju kućne majstorije ili mačke, na njenom profilu možete dobiti super preporuku za film ili seriju, odličnu knjigu, ali i, verovali ili ne, za online dating.

Ivana je svog partnera upoznala na Tinderu, a sa nama je odlučila da podeli svoje iskustvo sa ovom aplikacijom. 

Sećate li se kako je izgledao vaš prvi susret sa Tinderom – zašto ste otvorili nalog na ovoj aplikaciji?

– Pre nego što odgovorim na ovo pitanje, moram da napomenem da sam ja u svetu online datinga bila još od 1999. godine kada su postojali samo forumi i mIRC. Tako da meni Tinder nikada nije bio strašan, već zabavan, i zanimalo me je kako danas izgledaju aplikacije koje su kreirane baš zbog te svrhe. Tinder sam otvorila 2018. na nagovor sestre, mada je to bio jedan uradi sama trenutak, kako sam želela da inkognito na miru istražim okruženje i vidim da li odmah moram da istaknem sve o sebi.

Imate izraženu estetiku i raznolika interesovanja, da li vam je trebalo mnogo vremena da odabrete profilnu sliku, opis?

– Moram da priznam da sam prvi put stavila lažno ime i neku siluetu gde se ne razaznaje ko je na fotografiji. Razlog je bio taj što sam želela da vidim kako aplikacija izgleda i da li smo na otvorenom odmah sa sve imenom, prezimenom, slikom. Nije mi se dopadalo da neko na Tinderu zna moj identitet, posebno jer sam se te godine razvela, imala sam (imam i dalje) javan instagram profil i nekako mi je sve to bilo previše, posebno ako se uzme u obzir da nisam bila na dejtu 10 godina unazad. Godinu dana kasnije sam bila spremnija za Tinder, pa sam ponovo otvorila profil, samo ovaj put pod pravim imenom i prezimenom, konkretnim stavkama u biografiji, kao i fotografijama koje u potpunosti oslikavaju mene – na putovanju, bez filtera, u opuštenom izdanju.

Šta ste “zatekli” na Tinderu, isprva, sećate li se?

– Tinder mi je na prvu izgledao kao katalog haha. Međutim, zbog mnogobrojnih sjajnih iskustava ljudi koje poznajem, dala sam mu šansu da dokaže da nije samo puko listanje kataloga za kupovinu. Dopalo mi se što je aplikacija jednostavna za korišćenje i što nema mnogo opcija koje komplikuju već komplikovan proces zvan: “pronalaženje osobe koja mi odgovara”.

Po kom kriterijumu ste birali dejting partnere?

– Bila sam jako stroga. Mislim da ima dosta do toga što sam već izlazila sa momcima koje sam upoznala online i znala sam kako se igra ova igra. S tim što je ovaj put bilo drugačije, jer nisam nužno tražila partnera, već društvo za smislene priče, ekipu za koncerte, nekoga ko je kulturan, kome nije za cilj ONS. Znam mnoge devojke i žene koje se tek nakon raskida ili razvoda upuste u online dating i važno je da im prenesem poruku da zaista nije neophodno da se odmah prepuste novim vezama ako nisu spremne. Skroz je okej da se druže, izlaze, flertuju, upoznaju… Ja sam svajpovala po principu opisa u BIO i fotografija. Čim bih videla da se neko previše trudi na prezentaciji sebe u smislu fotografija golog tela, ključeva od kola, satova i tako dalje to bih preskakala. Zanimali su me interesantni ljudi, normalnog izgleda i/ili opisa u BIO. E sada, ubrzo se spozna da li se iza tih profila krije stvarno okej osoba ili ne.

Šta ste tražili od Tindera? Ljubav, partnera? Zabavu? Društvo?

– Društvo. Posle razvoda, kada sam shvatila ko sam i šta sam u solo priči, naišao je period usamljenosti i zaista mi je trebalo društvo. Nisam otpisivala moguće ljubavi, ali kao neko ko u tom momentu uopšte nije verovao u nove ljubavi, društvo mi je bilo sasvim u redu opcija.

Ispričajte nam neka iskustva sa dejtovanja i da li ste doživeli neku neprijatnost? 

– Možda zvuči neverovatno, ali ja zaista nisam imala neprijatna iskustva. Mislim da ima dosta do toga što sam puštala da prođe neko vreme od svajp momenta do samog dejta. I jasno sam u biografiji upisala šta me zanima, šta ne (na primer nema ONS, nema “nude pics”, nema davanja telefona za Viber i WA). Međutim, moja prijateljica koju sam nagovorila da instalira Tinder (i prvi dejt je imala preko mog profila, ne pitajte, duga priča), e, ona je imala baš luda i iskustva. Ništa što sama nije mogla da reši, ali zabavno je da i danas prepričavamo te njene doživljaje.

Da li ste prijatelj sa nekom osobom koju ste upoznali na tinderu?

– Prijatelj nisam (mada sam viđala svoje prijatelje tamo), osim sa osobom sa kojom sam.

Vama se desila ljubav. Koliko je prošlo vremena dok niste upoznali sadašnjeg partnera? I po čemu je susret sa njim bio drugačiji od ostalih?

– Pet dana na Tinderu. Mislim da smo se mečovali već prvog ili drugog dana mog bivstvovanja na aplikaciji. I onda smo se dopisivali par dana. Nisam znala da će mi okrenuti svet naopačke jer smo se prvo vreme samo družili, izlazili na večere i kuvali zajedno. Bilo mi je potrebno oko mesec dana da krenem da razmišljam o tome kako to nije samo druženje i može svašta lepo da se izrodi iz tog poznanstva. A kako je bio drugačiji? Ne bih previše da zalazim u našu intimu, ali recimo da je bio izuzetno kulturan, obziran, nikuda nije žurio i naravno – imali smo sto i jednu zajedničku temu. Trivia: ispostavilo se da smo se upoznali i družili nekih šest godina pre Tindera.

Da li ste po upoznavanju partnera na mreži, odmah ugasili profil na Tinderu?

– Moram priznati da se ne sećam, ali nisam odmah. Mislim da je prošlo nekoliko nedelja od našeg zvaničnog prvog dejta. Mislim da smo obrisali isti dan, ali stvarno se ne sećam, jer mi to nije bilo bitno. Smešno je, izgleda da je “delete Tinder together” novi “in relationship” status na fejsbuku.

Šta kažete roditeljima ili baki i deki kada vas pitaju kako ste upoznali sadašnjeg partnera? Da li oni to kapiraju?

– Mlađim generacijama bez problema objasnim da smo se upoznali na Tinderu (mada uvek napomenem da smo se upoznali i šest godina pre toga uživo, ali se nismo sećali). A starijim osobama, kojima je teže objasniti šta je Tinder, samo kažemo “preko interneta”. Mislim, ja radim, stvaram i delimično živim na internetu – pa ko me poznaje, njima ni nije čudno da sam partnera upoznala tamo.

Kome preporučujete Tinder?

– Svakom. Svakom ko želi da se druži ili zaljubi ili flertuje ili samo da se ne oseća usamljeno. Ali, dodala bih i par bonus saveta za svakoga ko se upušta u online dating po prvi put:

– Nikada na prvi dejt ne zovite osobu u svoj stan

– Kada idete na prvi dejt, uvek nekoga (npr. prijateljicu) obavestite gde i kada idete i sa kim

– Važno je da se ne nalazite na osamljenim mestima, već birajte javne lokacije

– Ne morate da dajete svoj broj telefona ili da ponavljate sastanak ukoliko vam se osoba ne dopadne.

– Budite iskreni.

Razgovarala: Jelena Milinčić

Fotografije: Privatni album 

 

Najnovije