Jedan život – jedna prilika: šta treba znati o japanskoj veštini uživanja u životu

Japan se na dobar način može uporediti sa jednim velikim selom.

Još uvek postoji zajednica među lokalnim stanovništvom: oni nastoje da održe kontakt sa prijateljima i porodicom, bez obzira koliko daleko žive. Japanci vode računa o poštovanju, a tradiciju pokušavaju da sačuvaju, prenoseći znanje mlađim generacijama – to se može videti gledanjem animea. Pored toga, oni znaju kako da uživaju u trenutku – ovaj pristup se naziva „Ikigai“.

Međutim, Japanci imaju još jedan zanimljiv koncept koji im pomaže da poboljšaju život. Zove se Ichigo ichie.  

Naziv „Ichigo Ichie“ je japanski idiom od četiri karaktera i prevodi se kao – „jedan život – jedna prilika“.

Koncept pretpostavlja da će osoba ceniti svaki sastanak sa prijateljem, svaki izlazak, svaku večeru sa voljenima, znajući da se takav događaj više nikada neće ponoviti. Čak i ako se isti ljudi okupe na istom mestu, događaj se neće reprodukovati u detalje, jer će se neki od gostiju sigurno osećati drugačije. Dakle, svaki trenutak je jedinstven i neponovljiv i mora se ceniti, jer se dešava prvi i poslednji put.

Termin je prvi put upotrebio majstor čajne ceremonije Sen no Rikiu u 16. veku. Naučio je svog štićenika Jamanuea Soujija da se prema gostima odnosi s takvim poštovanjem, kao da će se organizator ceremonije i njegov učesnik videti jedini put u životu.

Do 19. veka, ova izjava se odnosila isključivo na tradicionalno ispijanje čaja, ali je kasnije postala deo kulturnog koda.

Kako se izreka pretvorila u smisao života Hector Garcia i Francesc Miralles su napisali knjigu „Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life“ – tako su je popularizovali širom sveta. Tek sada za njih fraza „Ichigo Ichie“ znači nešto poput „ovaj sastanak će se održati samo ovde i samo sada“.

Pored ličnih susreta, fenomen utiče i na percepciju sveta, na sagledavanje prirodnih pojava i na sposobnost življenja u trenutku.

U konceptu Ichigo Ichie-a postoji 6 principa i svaki od njih je neverovatno važan. Od toga se, prema Japancima, sastoji prosperitetni i nesmetani život.

Ne odlažite život za kasnije

Svaka prilika, prema sledbenicima Ichigo Ichie-a, pruža se samo jednom. Ako ne prihvatite poziv od prijatelja ili odbijete da prošetate, izgubićete priliku da doživite jedinstveno iskustvo.

Pristanite na suštinski novo iskustvo

Još jedan način da uživate u jedinstvenim trenucima je da lagano projurite kroz život, iskušavajući nešto novo. Ova iskustva će vas nadahnuti i poboljšati vašu kreativnost.

Budite pažljivi prema svojim osećanjima

Naučite veštinu sluha, posmatranje onoga što se dešava, osećanje ukusa i mirisa – razvijeni čulni organi omogućiće vam da obogatite svaki proživljeni trenutak.

Ostanite smireni

Miran duh će vam pomoći da osetite snažnu povezanost sa onim što se dešava oko vas. Ne zaboravite da posvetite najmanje 10-15 minuta meditaciji – za to vreme ćete moći da se opustite i na neko vreme zaboravite na žurbu.

Obratite pažnju na slučajnosti

Ponekad nesreće nisu slučajne – toga se sećaju oni kojima Ichigo Ichie nisu strane reči. Posmatrajte znakove koje vam svet šalje: vodite dnevnik gde ćete opisivati neobičnosti koje su vam tokom dana zapale za oko. Takva svakodnevna magija poboljšaće vašu sposobnost da idete sa tokom života, predajući se svakom trenutku.

Ne plašite se da promenite ono što vam se ne sviđa

Moramo uživati u svakom trenutku, što nije uvek lako učiniti kada radite u omraženoj kompaniji ili živite sa toksičnim partnerom. Promenite stvari koje vam se ne sviđaju.

Najnovije