Harper's Bazaar Srbija

Za uspešan dan: Jutarnja rutina u 6 koraka

Po jutru se dan poznaje, kaže narodna izreka, u šta se svako od nas uverio po ko zna koliko puta, ali na to nije previše obraćao pažnju, te nije zgorega pojasniti koliko je važno na koju nogu ujutru ustanemo. Da to ne bi bilo na levu, a bogami ni na desnu, već stabilno i samouvereno na dve, donosimo vam savete kako da vam dan otpočne pun motivacije, inspirisanosti, opuštenosti i pozitivne energije.

ZABORAVITE NA TELEFON I MREŽE

Verovatno kao većina ljudi i vi ujutru kada ustanete prvo što uradite je da pogledate vesti i objave na društvenim mrežama. Pokušajte tu naviku da promenite i umesto da svoj um od ranog jutra punite bespotrebnim informacijama, posvetite se sebi. Uključite radio, koji će vam omogućiti da slušate muziku, čujete vremensku prognozu pred polazak na posao, najvažnije vesti, a da pritom neometano radite druge stvari – pripremite kafu, doručak, našminkate se ili nešto drugo obavite. Vrlo brzo ćete shvatiti da živite mnogo svesnije i da bolje sagledavate svoje emocionalno stanje.

BUDITE SVESNI SVOG TELA

Ma koliko vam bilo teško, ukoliko redovno ne vežbate, potrudite se da ujutru (može i još dok ste u krevetu) uradite nekoliko vežbi istezanja. Dovoljno je da svom telu posvetite barem desetak minuta, benefite ćete brzo osetiti. Tom prilikom, vodite računa o disanju, duboko udahnite i istegnite napete delove tela.

IZRAZITE ZAHVALNOST

Razmišljajte pozitivno i budite zahvalni na onome što imate. Svoje misli nemojte fokusirati na negativne sadržaje, jer će vam samo doneti tenziju i dan će vam loše započeti. Usredsredite se na ono što već imate, a ne na ono što vam nedostaje. Pronađite lepotu u danu koju je pred vama, bez obzira da li je napolju kiša ili sunce, jer sve ima svoje draži, samo je potrebno otkriti ih. A najvažnije je pronaći lepotu u sebi, jedino tako ćete biti sposobni da je vidite i u svom okruženju.

POPIJTE TOPLU ČAŠU VODE SA LIMUNOM

Neposredno posle ustajanja, vaše telo je još uvek u fazi detoksikacije jer metabolizam još nije u potpunosti ubrzan. Zato popijte čašu tople vode sa sokom isceđenog limuna, jer taj napitak jača zdravlje organizma.

SLUŠAJTE SVOJU OMILJENU MUZIKU

Svi volimo taj osećaj kada naša omiljena pesma odjednom zasvira u kafiću. Kada vam celim telom prođe osećaj sreće, a svakodnevne brige kao da su zaboravljene. Uticaj muzike na psiho-fizičko zdravlje davno je dokazan jer dovodi do oslobađanja hormona sreće dopamina. Vaša omiljena lista pesama neka bude deo jutarnje rutine.

POZITIVNE AFIRMACIJE

Osmislite pozitivne afirmacije, samopotvrđujuće rečenice, koje će vam biti vodilje tokom dana. Slobodno smislite svoje male mantre poput Danas će biti divan dan, Osećam se predivno, Želim u svemu da vidim lepotu… Birajte vodeći princip koji želite da sledite tokom dana. Rečenica koja će pozitivno uticati na vašu dnevnu rutinu i način razmišljanja.

Tekst: Harper’s BAZAAR 

Foto: Pexels

Najnovije