Harper's Bazaar Srbija

Kada se moda susretne sa umetnošću: 7 najlegendarnijih saradnji svih vremena

Da li ste znali da je najveća razlika između mode i umetnosti ta što je moda kratkotrajnog karaktera?

Umetnost opstaje u vremenu i na nju ne utiču spoljni faktori poput trendova – koji su aktuelni samo u jednom vremenskom periodu.

To je osnovna razlika, ali svakako nije jedina.

Činjenica je ta da je moda ipak tu u jednom vidu praktične svrhe, ona je neraskidivo vezana za odeću.

Dok je sa druge strane umetnost tu isključivo ne bi li izazavala emocije, ideje, nagnala na mišljenje.

Takođe, ne može se pobeći od toga da efektna i lepa odeća, i te kako ume da izazove određen utisak.

Međutim, kada se nađu u spoju: moda i umetnost, bez presedana izazivaju reakcije i taj spoj je uvek efektan jer se ove dve oblasti savršeno nadopunjuju.

LOUIS VUITTON X TAKASHI MURAKAMI

Možda najpoznatija kolaboracija čuvenog francuskog modnog brenda koji je te 2003. bio pod dirigentskom palicom Marca Jacobsa, doživela je ovacije zahvaljujući zapravo vrlo jednostavnoj promeni, promeni boje čuvenog logoa i pozadine na tašni. Ovu kreativnu ideju koja je kući donela milione, doneo je japanski savremeni umetnik Takashi Murakami.

ELSA SCHIAPARELLI X SALVADOR DALÍ

Kultna sardanja jedne modne dizajnerke i umetnika jeste nenadmašivi spoj Schiaparelli x Dali, iz koga je proizašla čuvena “Jastog” haljina, koja se 1937. našla u kolekciji talentovane dizajnerke. Schiaparelli ju je kasnije pokonila muzeju umetnosti u Filadelfiji, gde se i dan danas  može videte, ukoliko se na nalazi na nekoj od gostujućih izložbi širom sveta.

STELLA MCCARTNEY X YOSHITOMO NARA

I poznata Britanska dizajnerka u potrazi za kreativnijim pristupom, okrenula se ka japanskoj umetničkoj sceni. U njenom slučaju to je bio neo-pop umetnik Yoshitomo Nara. Unisex capsule kolekcija iz 2021. godine pozivala je otpor i pobunu.

LOUIS VUITTON X YAYOI KUSAMA

Nepunu deceniju kasnije, Marc Jacobs za Louis Vuitton još jednom se okreće saradnji sa japanskim umetnicma. Ovoga puta u pitanju je svetski poznata Yayomi Kusama i njene tufne i tufnice u različitim tonovima. Dobra vest za sve kolekcioniare jeste ta da će Louis Vuitton u januaru 2023. Izbaciti još jednu kolekciju sa potpisom iste autorke.

GUCCI X UNSKILLED WORKER

Nakon što je na poklon dobio jednu od ilustracija Helen Downie, kreativni direktor modne kuće Gucci Alessandro Michele, pozvao je umetnicu da zajedno naprave capsule kolekciju od 40 komada aksesoara i odeće.

ALEXANDER MCQUEEN X DAMIEN HIRST

S obzirom na zajedničku ljubav koju su delili prema motivima leptira i ljudske lobanje, saradnja britanskog dizajnera Alexander McQueen-a i njegovog sunarodnika Damiena Hirsta, izgledala je kao sasvim prirodan tok stvari. Deset godina nakon prvobitne kolaboracije, a nakon smrti dizajnera modna kuća McQueen i Damien Hirst ponovo su se udružili u kreiranju kolekcije, ovoga puta u pitanju je 30 limitiranih komada.

PRADA X ELMGREEN & DRAGSET

Načinjena kao instalacija i deo kolekcije Prada za jesen/zimu 2005., ovo umetničko delo smatra se skulpturom koju potpisuje umetnički dvojac Elmgreen i Dragset. “Prada butik” nalazi se duž američke rute 90 u Teksasu, iako naravno ne radi, niti mu je to ikada bila namena i dalje je posećivana i omiljena foto lokacija na Instagramu.

Priredila: M.Bunčić

Foto: Pexels

Najnovije