Kako da stvari ne shvatite previše lično? Postoji jedna tehnika…

I jednostavnija je nego što mislite.

Počelo je kao potpuno bezazlen razgovor, ali je dovoljna samo jedna rečenica da se oko nje zakačite, potom mučite i počnete da zamišljate sve moguće scenarije – loše, naravno. Na sreću, postoji jedna jednostavna tehnika koja vam može pomoći da se izvučete iz ove neprijatne situacije.

Kako piše Psichology Today, naš pogled na stvari može promeniti razne stvari u realnosti. Takođe i to, kako ćemo odgovoriti na reči drugih. Emocionalno nabijene reči često govore više o osobi koja ih izgovara nego o vama koji ih primate. Mi smo programirani da ih vidimo kao napad.

Ali imamo izbor: da li ćemo se braniti i(li) napadati, ili želimo da razumemo motivaciju iza nečije izjave?

Razumevanje pre napada, to je tajna formula. Ili, tragom stare srpske izreke, stavite se u tuđe cipele. Uzmite u obzir sledeće: iza svake izgovorene reči stoji osoba, čovek koji je suočen sa sopstvenom životnom realnošću i to ga dovodi do ovakvih i ovakvih izjava.

Reči, dakle, samo odražavaju lično raspoloženje, motive i iskustva. Sagledavanje ovih okolnosti olakšava utvrđivanje da li je i u kojoj meri ovaj “verbalni napad” zaista bio zamišljen kao takav – i videćete da u mnogim slučajevima nije. Razumevanje drugih takođe nam pomaže da budemo manje strogi prema sebi.

Tekst: Milica Đorđević 

Fotografije: Shutterstock 

 

Najnovije