Portonovi
Lifestyle / Lifestyle

Kako emocionalno inteligentni ljudi koriste odbijanje da dobiju više od života?

Svi se plašimo odbijanja. Ali, umesto da u tom trenutku pobegnemo - trebalo bi da zapamtimo ovo.

Znate kako se kaže: kada nemate šta da radite, radite na sebi – tu uvek ima mnogo posla. I, ruku na srce, ovo zaista jeste tačno. 

Kada govorimo o radu na sebi, jedan od najizazovnijih segmenata, makar za mene lično, jesu strahovi. Toliko puta sam pročitala i čula da se protiv straha ne treba boriti, već mu treba krenuti u susret, ali naravno da je to mnogo lakše reći nego učiniti. Za suočavanje sa strahom potrebno je mnogo pripreme, ali osećaj koji ostaje posle celokupnog procesa, kada se to završi i vi se najzad oslobodite straha, iako je za to potrebno vreme, neobjašnjivo je dobar. Na primer, u poslednjih godinu i po dana suočila sam se sa nekoliko strahova, što planirano što neplanirano, i istinski sam shvatila onaj najgori kliše – teško je, ali ti to možeš. I nije bilo toliko strašno – bilo je oslobađajuće. Čak i kada je mnogo bolelo. 

Eko-anksioznost: Kako strah od klimatske krize utiče na naše zdravlje

Jedan od strahova koji nas muči gotovo na svakodnevnom nivou jeste strah od odbijanja. I ovde se pritom ne misli samo na odbijanje od strane (potencijalnog) partnera, već i na odbijanje na poslu, u odnosu sa prijateljima, pa čak i, najbanalnije, u restoranu ili prodavnici. 

Neprijatno je. Rastužite se i pomislite da niste dovoljni, adekvatni i da je ko zna kakav problem u vama. Odbijanje vas navodi da se više nikada ne pokušate, da se uvučete u svoju kućicu i nikada više ne rizikujete. Shvatate koliko ovo pogrešno zvuči?

Kao i za sve ostalo, terapija vam i ovde može pomoći i to ona koja se bavi upravo odbijanjem. Spremite se – biće neprijatno – što je baš ono što ne želite. Ali, i sami ste svesni toga da se razvijate i rastete tek kada izađete iz kvadrata.

Dakle, da biste se rešili straha od odbijanja, prvi korak je da *tražite* odbijanje, trudite se da budete odbijeni, toliko puta da se naviknete na “ne”. Zatim, kada kao odgovor dobijete “ne”, upitajte “zašto?” Ovo jednostavno pitanje vrlo lako može da pretvori vaše “ne” u željeno “da” ili, ako ne dobijete ono što ste želeli, možda možete da napravite kompromis ili pak dobijete nešto mnogo bolje. “Ne” ne znači “ne, zauvek”, već znači “ne, trenutno” ili “ne, na način koji biste vi želeli”. A, ako ipak ostanete na “ne”, makar ćete dobiti objašnjenje koje će vam značiti za ubuduće. 

Stoga, pravilo je jednostavno:

  • Ništa nećete dobiti ako ne pitate. Zato, za početak, ne odbijajte sami sebe.
  • Ako dobijete “ne”, upitajte “zašto?” To može promeniti mnogo toga.
  • Zapamtite da vas odbijanje ne definiše. Definiše vas način na koji ćete vi na njega reagovati. 

Zato, ne bežite od odbijanja, već se setite ovih pravila. Ne samo da ćete se na taj način osloboditi ovog straha, već ćete i promeniti pogled na njega, zauvek. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još