Harper's Bazaar Srbija

Koje je najbolje vreme za spavanje? Evo šta kažu stručnjaci!

Kada je najbolje vreme za spavanje? To je pitanje sa nekako „zamršenim“ odgovorom.

Prema podacima iz The Sleep Council-a iz 2017. godine, najpopularnije vreme za spavanje je negde između 22 i 23 sata. Ipak, približno trećina ljudi ostaje budno do ponoći, a 18 posto ide u krevet tek nakon ponoći.

Važna napomena: istraživanje koje je sproveo King’s College iz Londona u maju 2020. godine otkrilo je da su nacionalne navike spavanja ozbiljno pogođene karantinom najavljenim krajem marta, kako bi se zaustavilo širenje novog koronavirusa. Na primer, dva od pet (39 procenata) reklo je da su u proseku spavali manje sati noću u poređenju sa periodom pre karantina.

S obzirom na promenu uslova rada, nemogućnost odlaska na posao i moguće tehnološke viškove, verovatno je došlo do nekih krupnih promena kada je reč o spavanju.

Koje je najbolje vreme za spavanje noću?

Kada je reč o vremenu od 22 do 23 sata, Savet za spavanje se veoma zalaže za ovaj izbor („Ovo je idealno vreme jer tada telesna temperatura i nivo kortizola, hormona stresa, počinju da padaju. Noć pada, vaš mozak će takođe početi da proizvodi melatonin, hormon koji vam je potreban da biste se osećali pospano). Ovo je potkrepljeno studijom iz 2018. godine. Prema njihovim podacima, 22:10 je najbolje vreme za gašenje svetla. Otkrili su da je ovo odabrano vreme za spavanje onih koji imaju „najbolje“ (čitajte: najdoslednije) rutine spavanja i da je to, pak, stvorilo zdravije prehrambene navike – 82 procenta onih koji imaju redovno spavanje takođe su imali dosledno rutine dijete i fitnesa i 74 posto redovnih spavača takođe je lakše održavalo zdravu težinu.

Ovo vreme omogućava duboko spavanje, daje vam 90 minuti prednoćni ne-REM san i, u zavisnosti od vašeg jutarnjeg alarma, trebalo bi da vam omogući noćni san u trajanju od 8 sati.

Ali to ne znači da će ovo uspeti za sve. „Privikavanje na način spavanja koji vam dobro odgovara je najbolja strategija“, upozorava The Sleep Council. “Neki od nas su prirodno skloni da budu noćne sove, dok drugi više vole da spavaju ranije i rano se probude. Ako ne želite da budete pospani do ponoći, nemojte se prisiljavati da idete na spavanje u 22 sata u nadi da ćete se probuditi svežiji. Najbolji savet je da nađete vreme za krevet koje vam odgovara i pokušajte da ga se pridržavate”.

Šta je sa ciklusima spavanja?

Još jedna stvar koju možda treba uzeti u obzir su ciklusi spavanja. Svaki ciklus sna traje 90 minuta, tokom kojih prolazimo kroz pet faza: četiri “ne-REM” faze i REM faza sna, i sve one ponavljaju se tokom noći sve dok se ne probudimo. Spavanje zato ne bi trebalo da posmatrate kao aktivnost od osam sati, nego više ciklusa od sat i po vremena.

 U prvoj fazi, mi smo u laganom snu, a najdublji san je u četvrtoj fazi, neposredno pred REM fazu u kojoj najčešće sanjamo i koja je zapravo najbliža budnom stanju.  

Najlošiji trenutak za buđenje je tokom četvrte faze sna, i ako se tada probudite, bićete “grogi”. 

Najlakše se budimo dok smo u prvoj fazi i u REM fazi sna, i tada se budimo odmorni i sveži. Na primer, ukoliko treba da ustanete u osam ujutru, najbolje je u krevet otići u 22:46, 00:16, 01:46 ili 03:16.

Ukoliko želite da saznate kada je “idealno” vreme da odete u krevet isprobajte ovaj kalkulator spavanja. Savetovaće vas kada treba da odete na spavanje u zavisnosti od toga kada treba da se probudite.

harpersbazaar.com/uk

Najnovije