Harper's Bazaar Srbija

Luka Tripković preporučuje: Šta da čitaš, slušaš, gledaš i posetiš ove nedelje?

U novoj, redovnoj rubrici Harper's Bazaar-a naši gosti iz sveta kulture, umetnosti, mode i show bizz-a, daće vam ideju kako da na provereno kvalitetan način provedete slobodno vreme i nahranite dušu!

Sve se glasnije bunim jer se samoproklamovani kolumnisti i pisci u digital svetu (i ne samo ovde) pojavljuju brže nego novi postovi na mom feed-u.

Da biste bili kolumnista, pored odgovarajućeg obrazovanja, neophodna vam je ekspertiza oblasti iz koje pišete, da ne govorimo o životnom iskustvu. Mada, ko god da je poželeo da bude Carrie Bradsaw, čini mi se da živi u iluziji kako to i jeste – iako za to zaista nije dovoljno da ponesete laptop u omiljeni kafić i otkucate svoje stavove u lepo upakovan template.

Reklo bi se da je sa piscima još lakše, dovoljno je recimo da budete mladi, da biste bili “mlad pisac”, ali ne naravno i dobar pisac. 

Luka Tripković je takođe mlad pisac, a da mu se bez problema odmah može pripisati epitet dobrog ili štaviše odličnog pisca, umesto njega govori čitav niz dostignuća.

Rukopis njegovog prvog romana, “Osmeh pod gorom maslinovom”, nagrađen je mestom u ediciji “Prva knjiga” Matice srpske. Taj roman je 2016. godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu i odabran od srpskog selektora Vladimira Arsenića za regionalnu nagradu “Meša Selimović”. Drugi roman “Crna knjiga” je prvi domaći roman objavljen u izdanju izdavačke kuće BOOKA, 2019. godine i do sad je doživeo dva izdanja.

Foto: Nebojša Babić

Uzevši u obzir Lukin talenat za pisanje, potom i činjenicu da je studirao filozofiju, kao i slikarstvo gde je diplomirao u klasi profesora Milete Prodanovića, a sada na istom fakultetu sprema i doktorat – ovaj multitalentovani autor bi bez problema mogao da bude i kolumista iz nekoliko oblasti.

Ipak, on trenutno bira da pre svega bude vrstan posmatrač sveta oko sebe – onaj koji ova zapažanja vešto pretače na list papira i slikarskog platna. Dakle, vrstan umetnik.

O tome kako je slikar, zamalo filozof, sa u najamnju ruku zanimljivim muzičkim ukusom (koji ga neretko inspiriše u pisanju), postao jedan od najrelevantnijih mladih pisaca na našim prostorima, a pre svog prvenca “ozbiljniji” izlet u ove vode bili su mu samo sastavi iz srpskog pisani za novac, razgovaraćemo vrlo uskoro.

Naime, Luka je upravo završio svoju treću knjigu, čiji rukopis je trenutno na čitanju. Novom delu posebno se radujemo, jer ovoga puta okosnicu njegovog romana čini tema za kojom svi žudimo – putovanja.

Do tada Luka nas vodi kroz jedno mini kulturno putovanje, a mi mu se više nego opravdano prepuštamo.

ČITAJ

Magdalena Blažević – Svetkovina 

Magdalenina zbirka priča pripada onim knjigama kojima se svako malo vraćate. U njoj nema ničeg lepog, ali je zato tragedija (uglavnom) protagonistkinja uzvišena umešnošću jezika kojim vlada na način na koji je Bernini krotio mermer. Kad je čitam, pred očima mi se nižu slike koje bih jedino mogao da opišem kao vanbračno dete Terrence Malicka i Živka Nikolića. Urgiram da se zbirka pročita čim pre, budući da će krajem godine ova književnica objaviti roman

SLUŠAJ

The Tim Dillon Show

Ovo je podcast koji gotovo svakodnevno komentarišem sa prijateljicom. Tim Dillon je politički nekorektni, gojazni homoseksualac irskog porekla sa Long Ajlenda, koji je za svojih 36 godina uspeo da kupi kuću od milion dolara na kredit, bankrotira, navuče se i skine sa kokaina i nametne se kao jedan od najboljih komičara mlađe generacije. U društvu svog prijatelja Bena komentariše društvene i političke fenomene na otrovno ciničan način, kroz urnebesni crni humor zbog kog mi se svako malo omakne ruka kad slikam, pa onda moram da utrošim dodatno vreme na popravke. Ali i te kako vredi. Samo nek je živ i zdrav. 

GLEDAJ

To Have and Have Not

Kad je Alex Ferguson došao u Manchester United zatekao je fudbalere koji vreme između treninga provode ispijajući pivo i proždirući pomfit. Odlučio je da klub mora da se digne iz temelja i dao se u potragu za klincima od kojih će napraviti najbolji tim ikad. Sledstveno tome, u nedostatku ubedljivih scenarija možda se treba vratiti na početak. Ekranizacija Hemingvejevog romana pretrpela je izmene kada je reč o “levim skretanjima” velikog pisca, ali je tenzija između Humphrey Bogarta i Lauren Bacall film učinila večnim. Doslovno posmatramo kako se na ekranu razvija ljubav koja će trajati sve do Bogartove smrti

POSETI

Bookastore

Uprkos tome što u Beogradu buja kulturna scena, biću malo sebičan i preporučiti svima da obiđu morsku obalu po izboru. Pre toga neka obiđu jedan od BOOKASTORE-ova i pazare poneki naslov za plažu, i eto divnog odmora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Razgovarala: Maja Bunčić

Najnovije