4 uobičajene taktike kojima se služe psihološki manipulatori

Prepoznajte metode kojima se koriste manipulatori i narcisoidne ličnosti kako bi stekle kontrolu (nad vama).

Psihološka manipulacija jedna je od osnovnih taktika kojima se služe narcisoidne osobe kako bi uspostavile kontrolu nad nečim ili, najčešće, nekim. Ovakav vid manipulacije teško je primetiti, lako se može preći preko nje, ali ipak, reč je o ponašanju i odnosu koje ne treba podržavati, negovati i prihvatati. 

Najbolji način da ne podlegnete manipulacijama jeste da osobu koja ima takve namere isključite iz svog života, ali budući da to nije uvek moguće, sledeća stvar koju bi trebalo da uradite jeste da osvestite da opasnost od manipulacije postoji kako biste se na taj način pripremili i zaštitili. 

Iskorišćavanje intimnih i bliskih odnosa

Psihološki manipulatori najbolje “rade” sa bliskim osobama. Zašto? U bliskim, intimnim odnosima uvek postoji određena doza osetljivosti i ranjivosti, a to je i te kako plodno tlo za razvoj najrazličitijih igrica i ucena kojima ćete vi biti kontrolisani, a manipulatori zadovoljeni. S obzirom na to da ste sa ovakvom osobom bliski, imate poverenje u nju, te vas ona lako može iskoristiti – jer je volite i iznad svega, verujete joj. Tako, “svog” manipulatora možete pronaći u porodici, među prijateljima, pa čak i u emotivnom partneru. 

Projektovanje krivice

Znate onu čuvenu “nisi ti, ja sam”? Kod manipulatora važi obrnuto – nikada nije do njih, uvek je do vas. Čak i kada se ponašaju potpuno neprihvatljivo, vi ćete biti ti koji su takvo ponašanje izazvali. Uvek ste vi krivi, uvek ste vi odgovorni i šta god da se desi, vi ste na neki (negativan) način tome doprineli. Manipulatori nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje i duboko veruju da, ukoliko im ne date ono što žele, mogu da se ponašaju prema vama kako god hoće. Ovakvo ponašanje je, srećom, lakše primetiti i osvestiti. 

Kršenje i nepoštovanje granica

Psihološki manipulatori žele da sve bude po njihovom i preziru granice – moć i kontrola su u njihovim rukama, a ukoliko pokušate da se na bilo koji način usprotivite, shvatiće to kao nelojalnost ili nepoštovanje. Oni neće poštovati vaše granice jer, kako je moguće da nemate sve vreme ovog sveta za njih ili kako je moguće da ne želite da im pružite ono što im je potrebno? Rušenje granica počeće polako i promišljeno, i možda nećete primetiti njihovu nameru, verujući da samo činite ustupak ili “dobro delo”. U zdravim odnosima svako treba i može da ima granice i pritom ih jasno komunicira. 

Ponašanje koje vas navodi da posumnjate u sopstveni razum

Na kraju, tu je i takozvana “gaslighting” taktika koju je najbolje objasniti kao nastojanje manipulatora da posumnjate u sopstveno poimanje istine i stvarnosti. Izgovorene laži graniče se sa neverovatnim i suštinski se ne poklapaju sa sećanjima žrtve manipulatora, ali kada se sve ovo spoji sa bežanjem od krivice i odgovornosti, dobija se ponašanje koje može biti potpuno destruktivno. “Gaslighting” postepeno podriva vaš razum, a manipulator želi da vas navede da pomislite kako ste previše osetljivi, kako dramite bez potrebe i kako niste u pravu, šta god da mislite ili vidite kao istinito. Njihova istina je jedina istina – kako to ne vidite? Najvažnije i zapravo najopasnije od svega jeste što će se u ovom slučaju, na kraju, žrtva prilagoditi manipulatoru – uskladiće svoje percepcije sa njegovim kako bi održala odnos i očuvala vezu. 

Mnogi psiholozi na psihološku manipulaciju gledaju kao na oblik hronične traume budući da sumnja u sebe i svoju vrednost može trajati dugo nakon što se ovakav odnos okonča. Prosto, toksični odnosi često su zavisni, odnosno, uvek postoji neko ko “vodi igru” i neko ko se potčinjava na sopstvenu štetu, a kada se naviknete na ovakvu svakodnevicu, teško je izvući se i izlečiti sve rane. Zarad svog mentalnog zdravlja, pokušajte da osvestite ove taktike koje se možda primenjuju na vama i potražite pomoć da biste se izbavili. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije