Harper's Bazaar Srbija

Mantre: novi trend smirivanja koji vredi isprobati

Da li ova metoda na kraju funkcioniše?

Većina nas ima ležeran stav što se tiče stvaranja slike o sebi. Muzika, šetnje prirodom, filmovi, serije, vežbanje i vreme sa voljenima najčešći su odgovor na pitanje kako se čovek opušta. Pa ipak, sredstava za uspostavljanje mira ima mnogo, a najpopularnija metoda su mantre.

Dakle, ako ne znate konkretan način wellnessa i uklanjanja stresa, onda treba da nastavite sa čitanjem da biste saznali još više informacija o tome.

Šta su mantre?

To su ponavljajući zvukovi, reči ili fraze. Ovo je praksa koja blagotvorno deluje na nervni sistem, vibracijama izazvanim zvukom koji kontinuirano ponavljamo. Istovremeno se nalaze širom sveta u svim poznatim religijama, drevnim i modernim, ali i u raznim ritualnim događajima.

Šta se ponavlja?

Kao što je gore pomenuto, ponavljaju se uglavnom reči i fraze. To mogu biti razna Božja imena, kratke molitve ili čak uzvici. Mogu se ponavljati usmeno, poluusmeno ili pisati. Ključna karakteristika mantre su vibracije koje su uzrokovane, posebno u šupljini lobanje, zbog čega se poseban naglasak daje načinu na koji se izgovaraju. Na ovaj način, dokazano je da su mantre najbolji uvod u alternativna stanja svesti i pozitivno utiču na psihologiju pojedinca, jer izuzetno brzo donose mir i spokoj.

Kako utiču?

Aktivira se endokrini sistem: Endokrini sistem se aktivira ponavljanjem određenih reči. To je zato što je jezik pritisnut o nepce i na taj način je izazvano aktiviranje žlezda.

Emocije se efikasno oslobađaju: izgovaranje mantre je efikasno čak i u oslobađanju emocija. Kroz njih se aktiviraju sva čula i sve emocije koje imate, od pozitivnih do najnegativnijih, podsvesno se oslobađaju. Iz tog razloga na kraju osećate olakšanje, smirenje i mir u svojoj duši.

Svest o sebi: Svest o tome šta smo, za šta se zalažemo i šta tražimo u životu su veoma važni elementi koje svi moraju uzeti u obzir. Ovaj proces, zbog vremena koje posvećujemo sebi i ravnoteže koju pokušavamo da održimo tokom ove metode, izvlači na površinu razmišljanja o životu i njegovim dubljim značenjima, nešto što se radi podsvesno.

Koncentracija: Mnogo puta kada većina ljudi pokušava da meditira, postignu upravo suprotno od opuštenosti, jer je u tom trenutku sve konfuzne misli isplivaju na površinu, izazivajući zbunjenost i uznemirenost. S druge strane, mantra vam može pomoći da se rešite površnih misli i konačno „usidrite“ u miru i koncentraciji.

Na kraju, ako želite da isprobate nešto alternativno, ovaj način opuštanja je idealan za vas. Potrebno je samo provesti neko vreme sa sobom, ostavljajući misli slobodnim, što će rezultirati vašim trenutnim opuštanjem. 

Najnovije