Harper's Bazaar Srbija

Kako nam meditacija može pomoći da imamo bolji seksualni život (da, može!)

U dubini duše, svi želimo sjajan seksualni život, čak i kada nam nije ni do čega, a kamoli do seksa. Jedini problem je u tome što obično mislimo da problem nije u nama i da je partner uvek taj koji treba da uradi nešto više i bolje – dok vrlo verovatno i on misli isto to. Dakle, sve zaista jeste u vašim rukama (znamo na šta ste pomislili!), svako jeste odgovoran za svoje zadovoljstvo i zaista ne treba birati načine na koje ćemo poboljšati ovaj aspekt naše veze. Otuda i meditacija u službi seksa.

Znamo, verovatno se pitate kakve veze imaju meditacija i seks i zar meditacija, kao, ne služi da nas opusti posle napornog dana (iako i seks to može) ili šta već? Da, ali: za vrhunski seks je potrebno da nam raspoloženje takođe bude na vrhuncu, a da bi se to desilo potrebno je da budemo prisutni u sadašnjem trenutku, povezani sa svojim mislima i telom, sigurni u sebe i svoje želje, a da bi se to desilo potrebno je da redovno meditiramo!

Da pojasnimo, za slučaj da do sada niste meditirali. Tačno je da meditacija opušta, ali je mnogo važnije to kakve benefite ona ima na naše raspoloženje i svest o sebi. Meditacijom, dakle, vežbate da budete u sada i ovde, fokusirate se na disanje, povezujete se sa svojim telom, slažete svoje misli i jednostavno – uživate. Svaka prijatnost utiče na to da budemo bolje rasploženi, srećniji, motivisaniji, samouvereniji, prosto, da zračimo pozitivnom energijom koja ne samo da je privlačna našem partneru već i nama samima. Sve ovo je zaista važno kada je u pitanju seks, ali i postizanje orgazma. Biti svestan sadašnjeg trenutka što se vežba meditacijom donosi mnogo, mnogo više zadovoljstva u seksu. Jer, priznajte, koliko puta niste bili prisutni tokom seksa, nego ste razmišljali o tome da li vam se vidi celulit ili, još gore, šta posle treba da radite?!

A sada konkretno: kako da meditacijom zaista unapredite svoj seksualni život?

Meditirajte da biste “popravili” svoju sliku o sebi – da biste uživali u seksu, između ostalog, važno je da se osećate dobro u svom telu, da vam ne bude neprijatno što ste goli pred nekom drugom osobom. A, da biste mogli da budete goli pred nekim drugim bez problema, potrebno je da možete da budete goli sa samim sobom. Ah da, ultra čudno – ali verujte, vredi. Svoje meditacije sa ovim ciljem počnite tako što ćete svakog jutra dobro pogledati svoje lice u ogledalu, baš svaki detalj, nasmešiti mu se i “poslati” ljubav. Nakon nekoliko dana ove prakse, isto uradite sa svojim gornjim delom tela, bez odeće. Kada se i na ovo naviknete i oslobodite, uradite isto potpuno goli. Ponavljajte da je vaše telo prelepo i što je najvažnije – zaista to uvidite.

Meditirajte da biste poboljšali prisutnost – ništa ne ubija raspoloženje više od toga da vas nešto ometa i skreće pažnju. Pokušajte sa ovakvom meditacijom: smestite se u udoban položaj, ali tako da vam stopala stoje čvrsto na zemlji. Zatvorite oči, polako dišite, udahnite kroz nos, a zatim izdahnite kroz usta. Ponovite nekoliko puta i osetite kako ste uzemljeni. Dozvolite svim osećanjima, bilo pozitivna ili negativna, da prođu kroz celo vaše telo i da kroz stopala odu u zemlju. Osetite kako bivate sve lakši, kako se vaš um prazni. Vratite fokus na disanje i pratite kako vazduh ispunjava vaše grudi i teče kroz telo, bez obzira na to da li je brzo ili sporo. Nekoliko puta ponovite “ovde sam” i kada budete spremni, otvorite oči. 

Meditirajte da biste pospešili zadovoljstvo – cilj ove meditacije je da se povežete sa svojim najdubljim fantazijama, onim što vas najviše uzbuđuje, a što možda niste smeli da priznate partneru, pa čak ni sami sebi. Udobno se smestite, udahnite na nos, izdahnite na usta i ponovite koliko god puta je potrebno da biste se opustili i povezali sa svojim telom. Sada se fokusirajte na sve senzacije koje osećate. Zapitajte se gde osećate zadovoljstvo, ali tako da zaboravite na ono što je očekivano. Ovo je samo vaša meditacija koja služi tome da shvatite šta vam zaista prija. Osetite zadoovljstvo, osetite žudnju, strast, želju i pustite je da se razlije po celom telu. Dozvolite sebi da osećate isto to i tokom seksa kako biste do kraja, u potpunosti uživali. Kada budete spremni, polako otvorite oči.

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije