Iznenađenje leta: Ovo je najnoviji muzej u Beogradu

Mesto na kojem možete da naučite sve o viskiju, da probate najbolje brendove ovog pića i idete na ture sa celebrity vodičima.

Beograd je postao prestonica viskija, bar na nekoliko meseci! Kako? Tako što je dobio svoj prvi Muzej viskija i bar na Dorćolu, u ulici Kneginje Ljubice 21.

Otvaranju muzeja prisustvovali su brojni ljubitelji i poznavaoci viskija, među kojima i mnoge poznate ličnosti. Dejan Cukuć, Marko i Milica Kon, Branislav Tomašević, Marina Ćosić, Aleksandar Srećković-Kubura uživali su u letnjem ambijentu kuće iz davne 1888. godine i dobrim zvucima beogradskog benda Girls, Boys and Toys.

Od 8. jula svaki posetilac imaće mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije tokom probe.

Cena ulaznice je 500 dinara, a posetioci mogu da budu samo punoletna lica. Ulaznice se kupuju u shopu koji ima i ekskluzivnu ponudu majica, dukseva i drugih poklona, a radno vreme muzeja i shopa je od 12 do 20 sati, s tim da ture počinju na svakih sat vremena od 13 časova.

Prvi put van Irske, posetioci ovog nesvakidašnjeg muzeja imaju priliku da dožive deo ture iz čuvene Jameson destilerije u dablinskom Bow Streetu koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Kroz neponovljivu turu stručni vodiči predstavljaju istoriju viskija od Mesopotamije do današnjih dana, kao i proces proizvodnje viskija, a prema tradiciji čuvene irske destilerije.

U okviru muzeja nalazi se i 3D model tri bakarna kazana (potstila) koji zajedno predstavljaju jedinstveni proces trostruke destilacije, po kome je irski viski poznat širom sveta.

Pored posete muzeju posetioci će u posebno dizajniranom muzejskom baru moći da probaju 25 različitih vrsta viskija koji će se služiti na pravi način za puno uživanje u čašici od 0,05 litara.

Za sve one koji do sada nisu probali koktele od viskija sada imaju mogućnost da to urade u bašti ili lounge delu bara koji radi do ponoći i vikendom do jedan iza ponoći.

Muzej viskija poziva sve punoletne goste iz cele zemlje da prošire krug svojih znanja i prijateljstava u narednih pet meseci, jer je otvoren samo do 1. decembra.

U ovom periodu biće organizovani nastupi DJ-eva, žive svirke, koktel večeri, radionice irskog plesa, kao i specijalne noćne ture sa celebrity vodičima

A sada malo istorije…

Reč viski potiče od starog irskog izraza „Uisce beatha” što znači „voda života”. Predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica i čuvaju se u buradima ili bačvama napravljenim od hrastovog drveta. Najčešće se pravi od ječma, raži, ovsa, kukuruza, pšenice, a najpopularniji viski potiče iz Irske, Škotske i Sjedinjenih Američkih Država. 

Irski viski je pitak i mek i odležava u hrastovom buretu minimum tri godine, a četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u Jameson destileriji Midlton. Originalni Irski viski se destiluje u tri kazana (tzv. potstila) i nema karakterističnu aromu. Američki viski u buradima starim značajno kraće i sadrži 51% kukuruza. Poslednjih decenija viski se vraća na puteve stare slave širom sveta, zahvaljujući standardizaciji proizvodnje, ali i inoviranju tradicionalne tehnologije kao što rade u Japanu.

Tekst: Promo

Fotografije: Promo 

 

 

 

Najnovije