Iznenađenje leta: Ovo je najnoviji muzej u Beogradu

Mesto na kojem možete da naučite sve o viskiju, da probate najbolje brendove ovog pića i idete na ture sa celebrity vodičima.

Beograd je postao prestonica viskija, bar na nekoliko meseci! Kako? Tako što je dobio svoj prvi Muzej viskija i bar na Dorćolu, u ulici Kneginje Ljubice 21.

Otvaranju muzeja prisustvovali su brojni ljubitelji i poznavaoci viskija, među kojima i mnoge poznate ličnosti. Dejan Cukuć, Marko i Milica Kon, Branislav Tomašević, Marina Ćosić, Aleksandar Srećković-Kubura uživali su u letnjem ambijentu kuće iz davne 1888. godine i dobrim zvucima beogradskog benda Girls, Boys and Toys.

Od 8. jula svaki posetilac imaće mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije tokom probe.

Cena ulaznice je 500 dinara, a posetioci mogu da budu samo punoletna lica. Ulaznice se kupuju u shopu koji ima i ekskluzivnu ponudu majica, dukseva i drugih poklona, a radno vreme muzeja i shopa je od 12 do 20 sati, s tim da ture počinju na svakih sat vremena od 13 časova.

Prvi put van Irske, posetioci ovog nesvakidašnjeg muzeja imaju priliku da dožive deo ture iz čuvene Jameson destilerije u dablinskom Bow Streetu koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Kroz neponovljivu turu stručni vodiči predstavljaju istoriju viskija od Mesopotamije do današnjih dana, kao i proces proizvodnje viskija, a prema tradiciji čuvene irske destilerije.

U okviru muzeja nalazi se i 3D model tri bakarna kazana (potstila) koji zajedno predstavljaju jedinstveni proces trostruke destilacije, po kome je irski viski poznat širom sveta.

Pored posete muzeju posetioci će u posebno dizajniranom muzejskom baru moći da probaju 25 različitih vrsta viskija koji će se služiti na pravi način za puno uživanje u čašici od 0,05 litara.

Za sve one koji do sada nisu probali koktele od viskija sada imaju mogućnost da to urade u bašti ili lounge delu bara koji radi do ponoći i vikendom do jedan iza ponoći.

Muzej viskija poziva sve punoletne goste iz cele zemlje da prošire krug svojih znanja i prijateljstava u narednih pet meseci, jer je otvoren samo do 1. decembra.

U ovom periodu biće organizovani nastupi DJ-eva, žive svirke, koktel večeri, radionice irskog plesa, kao i specijalne noćne ture sa celebrity vodičima

A sada malo istorije…

Reč viski potiče od starog irskog izraza „Uisce beatha” što znači „voda života”. Predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica i čuvaju se u buradima ili bačvama napravljenim od hrastovog drveta. Najčešće se pravi od ječma, raži, ovsa, kukuruza, pšenice, a najpopularniji viski potiče iz Irske, Škotske i Sjedinjenih Američkih Država. 

Irski viski je pitak i mek i odležava u hrastovom buretu minimum tri godine, a četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u Jameson destileriji Midlton. Originalni Irski viski se destiluje u tri kazana (tzv. potstila) i nema karakterističnu aromu. Američki viski u buradima starim značajno kraće i sadrži 51% kukuruza. Poslednjih decenija viski se vraća na puteve stare slave širom sveta, zahvaljujući standardizaciji proizvodnje, ali i inoviranju tradicionalne tehnologije kao što rade u Japanu.

Tekst: Promo

Fotografije: Promo 

 

 

 

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.