Najbolje iz Portugala: Boca Do Lobo pomera granice vizuelnog doživljaja nameštaja

Spajajući modernističke tendencije i savremene tehnologije sa tradicionalnim portugalskim tehnikama izrade, ovaj brend stvara nameštaj koji prkosi onome što je svakidašnje.

Portugal je jedna od najživopisnijih evropskih destinacija. Bez obzira da li ste imali prilike da posetite ovu zemlju na Pirinejima, neki od njenih kulturoloških elemenata nadaleko su poznati. Porto vino, zvuci fado muzike i plavo-bele keramičke pločice simboli su ove zemlje i prva asocijacija. Međutim, pored uobičajenih simbola, Portugal odlikuje nesvakidašnji kontakt sa prošlošću koji se održava negovanjem manuelnih tradicija i zanatskih veština. Jedna od najboljih savremenih interpretacija prošlosti Portugala vidljiva je u estetici brenda Boca Do Lobo koji se bavi izradom nameštaja i dekorativnih detalja.

Estetika brenda Boca Do Lobo izvrće konvencije naglavačke i pravi komade nameštaja koji prkose realnosti 

Osnovan 2005. godine ovaj vizionarski brend spaja prošlost i sadašnjost, nasleđe manuelnih veština konstantno se interpretira na način koji je savremen, a kao krajnji rezultat nastaju komadi nameštaja koji prkose realnosti i deluju kao da su imaginarni, nastali iz mašte. Svaka kreacija je proizvod pažljivog osmišljavanja i za cilj ima stvaranje proizvoda koji sa ponosom nosi obeležja jedne zemlje kao što je Portugal. Tehnike koje se koriste u izradi Boca Do Lobo nameštaja su azulejo, filigran, te livenje i ručna obrada metala, rezbarstvo i aplikacija zlatnih listića.

Istorija kao inspiracija 

Prvi komad koji se pojavio iz radionice Boca Do Lobo nastao je pre osamnaest godina, ali u sebi nosi viševekovnu snagu nasleđa. Upravo trudom da se tehnike održe i prenesu na mlađe generacije krije se lepota nameštaja koji u sebi ima dve komponentne, jednu tradicionalnu, a drugu avangardnu, neophodnu da se nasleđe interpretira za moderno doba. Marco Costa, osnivač brenda i kreativni direktor napravio je vešt balans između ova dva aspekta. Tradicionalna izrada spaja se sa tehnološkim inovacijama kako bi se napravio nameštaj koji budi radoznalost, tera um da mašta i da se trgne onome što je svakodnevno i monotono. Inventivnost stoje rame uz rame sa istorijom, a kao inspiracija služi priroda, svet umetnosti, pa čak i tekstura određenog materijala. Za Boca Do Lobo svet dizajna i umetnosti je međusobno pomešan i ispreplitan, ali u svakom trenutku krajnji proizvod mora da bude besprekorno funkcionalan, kako bi bio korišćen i prenošen s generacije na generaciju.

Boca Do Lobo Imperium stolica i Boca Do Lobo Millionaire silver luxury sef 

Tehnike izrade 

Možda i najbolji primer sinteze između nasleđa i modernističkog pristupa izradi jeste Heritage komoda, napravljena od tradicionalnih azulejo pločica. Ovaj motiv u dekoraciji fasada objekata ima za cilj da bude podsetnik na vreme otkrića i prekomorskih putovanja. U tom periodu 15. veka Portugal je bio najveća pomorska sila, a ručno slikani motivi na plavo-belim pločicama savršen su dokaz tome. Komoda je izvedena kao niz vertikalnih kubusa pozicioniranih tako da je ostvarena jasna vizuelna dinamika, njihovim razmicanjem deluje kao da su u stanju pomeranja.

Estetika portugalskog brenda Boca Do Lobo izvrće konvencije naglavačke i pravi komade nameštaja koji prkose realnosti

Pored azulejo motiva Boca Do Lobo svet oblikovan je veoma preciznim i minucioznim tehnikama stvaranja čipke od metala. Filigranske tehnike datirane su od 6. veka pre nove ere i sastavni su deo dizajnerskog procesa portugalskog brenda. Niti od metala se leme, upliću i oblikuju kako bi se formirala tekstura koja nalikuje na čipkanu tkaninu. Ovi elementi koriste se u kreiranju dekorativnih elemenata, kao što su ogledala ili dekorativne figurice sa motivom buba ili škorpiona.

Izrada Boca Do Lobo nameštaja zasniva se na tradiconalnim tehnikama koje se prenose generacijama 

Ukoliko bismo morali da definišemo koja boja bi bila dominantna u portfoliju brenda, svakako bi favorit bila zlatna. Boca Do Lobo koristi zlatne listiće koji se apliciraju u veoma tankim slojevima na drvo, kamen ili mermer. Elementi od zlata se oblikuju na način na kom deluju ili visoko ispolirano i angularno ili pak kao da je komad zlata pod opterećenjem određene sile počeo da se deformiše ili topi.

Dizajnu u čast 

Estetika ovog portugalskog brenda izvrće konvencije naglavačke i pravi komade nameštaja koji prkose realnosti. Oni su fokalne tačke svakog prostora jer bez pogovora privlače pažnju bogatstvom izrade i dualnosti. Na prvi pogled um pokušava da razdvoji elemente koji čine stilsku celinu i da obrazloži kako je moguće da su ljudske ruke kreirale takav komad. Nijedan detalj nije prepušten slučaju, a dizajn je takav da se ne zadovoljava običnim i svedenim.

Boca do Lobo Pietra sto i Boca Do Lobo Supernova vislica

Od kako je Boca Do Lobo predstavio prvu kolekciju u Londonu, dizajn iz Portugala je opčinio ceo svet. Brend nudi novu viziju realnosti koja od svakog enterijera pravi zavodljivu pozornicu na kojoj glavnu ulogu ima lepota izrade. Emotivni komadi nameštaja, rasvetna tela i dekor rezultat su želje da se tehnike izrade Portugala očuvaju i održe, kao tihi svedoci neke istorije i nasleđa. Boca Do Lobo sa svakim komadom nameštaja pokazuje koliko je legat uzbudljiva teritorija i koliko ga je jednostavno oživeti za moderno doba.

Jedinstvena vizija brenda prisutna je u Beogradu, zahvaljujući konceptu K41.

priredio: Marko Mrkaja

fotografije: Boca Do Lobo

Najnovije