Najlepše bašte za jutarnju kafu u Beogradu

Leto se bliži, samim tim čekaju nas topli dani, a mi vam dajemo predloge najlepših bašti Beograda za prvu jutarnju kafu.

Epidemiološke mere još uvek ne dozvoljavaju sedenje unutar lokala, međutim aprilski dani su pretežno bili sunčani, pa su bašte brojnih kafića Beograda bile pune. Leto se bliži, samim tim čekaju nas topli dani, a mi vam dajemo predloge najlepših bašti Beograda za prvu jutarnju kafu. Ipak, pridržavajte se svih preventivnih koraka da biste zaštitili i sebe i druge.

Panorama grada sa kaldrme Kosančićevog venca, Skica

Za sve one koji posebno vole da uživaju u lepom pogledu na grad, kafić Skica na Kosančićevom vencu nudi vam upravo to. Kaldrma, pogled na reku, sunčevi zraci koji se provlače kroz krošnje drveća idealna su kombinacija za jutarnju kafu, nakon koje se stepenicama možete spustiti do šetališta uz reku. Ukoliko ne nađete mesto u Skici, nedaleko odatle nalazi se kafić Makadam koji može biti alternativa za prvobitni izbor. 

Oaza u srcu tvrđave, Boho bar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boho Bar (@bohobar_belgrade)

U blizini prethodnog predloga nalazi se Boho bar, postavljen u srcu Kalemegdana, koji ovo leto puni četvrti rođendan. Ovaj jedinstveni bar dizajniran je u duhu bohimian stila, po kome je dobio ime i inspirisan je indonežanskim ostrvom Bali. Autentičnost entirejera ističe se u odnosu na ostale lokale naše pretonice. Nudi vam izležavanje u lejzi begovima i na krevetu sa baldahinima. Ukoliko volite da se sunčate dok ispijate kafu nećete pogrešiti sa ovim izborom. Prvenstveno jer je čitav lokal pod otvorenim nebom ali i zbog samog koncepta ležernog bara koji podržava leškarenje i izuvanje obuće. Prijatna atmosfera uz orijental haus muziku u ovoj gradskoj oazi učiniće da se bar na trenutak izmestite iz realnosti.

Tajnovita bašta Donjeg Dorćola, JAM 

Iako se bašta ovog restorana nalazi u središtu donjeg Dorćola, zelenilo kojim je okružena izoluje lokal od okoline i čine ga izuzetno prijatnim i mirnim kutkom. Svaki ćošak enterijera savršeno je dizajniran a kada je estetika u pitanju jednako vode računa pri aranžiranju jela. Ukoliko je ovo vaš izbor za jutarnju kafu, obavezno okusite i neki od izvrsnih kolača koji ovaj lokal ima u ponudi i ne brinite, ni sa jednim nećete pogrešiti. 

Oda Bodlerovoj zbirci pesama, Cveće zla

Na Vračaru, u blizini Kalenić pijace smeštena je bašta deli wine bara, Cveće zla. Ovaj lokal imenovan je po zbirci pesama francuskog pesnika i velikog hedoniste, Šarl Bodlera. Ukoliko ste iz ovog dela grada, i praktikujete kupovinu na Kalenić pijaci, ovo je idealna stanica da usput popijete prvu jutarnju kafu. Ono što ćete sigurno primetiti su neke od specifičnih ukrasa, kao što su bokserski dzak i kavez za ptice koji vise sa drveća i čine baštu autentičnom. Još jedan upečatljiv detalj su neobično stilizovane uniforme konobara. Kafa je sjajna, hlad ispod krošnji drveća obezbeđen, a meni bogat raznosvrnim varijantama za branč ili doručak koji tog jutra možete spojiti sa kafom. 

Raskošni vrt kao iz bajke, Hyde park

Još jedna šik bašta koja podseća na vrt u kom se nalazi vila nalik na engleski dvorac je Hyde park. Ovaj lokal privlači svojim specifičnim, šarenim enterijerom, predivnom zastakljenom baštom i velikim dvorištem u blizini istoimenog parka. Ono što ga izdvaja su paunovi koji se slobodno kreću po dvorištu i čine atmosferu još bajkovitijom. Zahvaljujući izobilju rastinja u okviru ovog restorana na Dedinju, on je imenovan upravo po poznatom londonskom parku. 

Poznati restoran-kafić na 5 lokacija, Smokvica

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Smokvica (@smokvicabelgrade)

Svima dobro poznat po svojim velikim i elegnatno uređenim baštama, Smokvica je kombinacija restoranskog i kafe ambijenta. Bilo da se opredelite za Vračarsku, u Molerovoj ulici ili neku od Dorćolskih Smokvica u Gospodar Jovanovoj ili Kralja Petra, nećete pogrešiti sa izborom bašte u kojoj ćete uživati u svom jutarnjem espresu, makijatu ili ajs kafi. Za slučaj da tog beogradskog jutra želite da sedite baš u Smokvici, ali biste da zaobiđete centar grada, Smokvica vas čeka i na Adi Ciganliji. Ovo je još jedno od mesta sa sjajnom kuhinjom, od doručka do poslastica. 

Kultno mesto okupljanja intelektualne elite, Klub književnika 

Ukoliko volite lokale sa dugom tradicijom i specifičnom istorijom postojanja, a istovremeno sa dušom i lepim ambijentom predlažemo vam jedno od kultnih restorana Beograda, Klub književnika. Kako samo ime kaže, ovaj restoran poznat je kao omiljeno mesto velikih jugoslovenskih pesnika i pisaca. Mesto sa tradicijom dugom 70 godina, svedočilo je brojnim promenama Beograda. Sa velikom zastakljenom baštom okruženom zelenilom, a ipak u centru grada bio je redovno posećivan od strane Mome Kapora, Danila Kiša i Iva Andrića koji su u njemu ostavili poseban pečat. Pored naših poznatih književnika ovaj restoran ugostio je i mnoge poznate glumce prošlog veka kao što su Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Kirk Daglas, Vivijen Li, Ričard Barton i mnogi drugi. 

Jezgro alternativnog Beograda u Cetinjskoj ulici, Lift

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LIFT Beograd (@liftbg)

U Cetinjskoj 15 krije se zavučen krug lokala u okviru kog se nalazi nekoliko kafića sa nešto drugačijom atmosferom od svega do sad navedenog. Ovo mesto koje slovi za hipstersko parče grada, prepoznatljivo je po jarkim bojama. Naš omiljeni izbor je kafić Bluz i pivo, međutim koji god da izaberete, bilo da je to Zaokret, Dvorištance, Polet ili neko drugo mesto nećete pogrešiti. Ono što ih sve spaja sem iste lokacije je alternativna energijom kojom odišu.  Posebno se ističe Yugovinyl, koji je ujedno i kafić i prodavnica ploča sa najvećim izborom u Beogradu. 

(tekst: Anja Stojanović; photo: Unsplash)

 
 

Najnovije