Harper's Bazaar Srbija

Najveličanstvenije knjižare na svetu na koje niko ne ostaje imun

Morate ih posetiti barem jednom u životu, bilo da ste pasionirani ljubitelj knjiga ili ne, jer u pitanju su prave turističke atrakcije!

Najčešći razlozi zbog kojih putujemo turistički zasigurno su istraživanja novih mesta, upoznavanje kulture i mentaliteta određene zemlje i upijanje energije grada tih nekoliko dana. Naravno, nezaobilazan deo su i suveniri, koje volimo da ponesemo kući, kao komadić mesta u kom smo boravili.

Jedna od najoriginalnijih uspomena koju možete napraviti, te i poneti sa sobom, je poseta nekoj od najfascinantnijih I najpopularnijih knjižara na svetu iz kojih možete izaći sa dizajniranim zbirkama knjiga koje se isplati posedovati.

Daunt books

London je poznat po mestima na kojima ljubitelji umetnosti i književnosti mogu naći apsolutno sve. Tu spada i Daunt knjižara, koja pored knjiga u ponudi ima i sjajne suvenire, često organizuje predstavljanje knjiga i book festivale na kojim se mogu upoznati brojni autori.

Lello e irmao

Romatični Porto na obali Portugala poseduje bogatu istoriju, a o njegovom šarmu svedoči i činjenica da je inspirisao spisateljicu J.K. Rowling da napiše bestseler o Hari Poteru. Posebno je tu ulogu odigrala ova knjižara koja enterijerom podseća na čarobnjačku školu iz knjige.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tripUniq (@tripuniq)

Notting Hill Bookshop

Ponovo se vraćamo u London, samo ovog puta u romantični Notting Hill i istoimenu knjižaru u kojoj je sniman i film sa Hugh Grantom i Juliom Roberts.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pathport (@pathport)

Armchair Books

Kultna knjižara nalazi se u Edinburgu, drevnom domu prodavača knjiga. Prekrivena je starim tepisima a na policama se nalaže stare, korišćene knjige, kao i dela sa viktorijanskim crtežima i romani koji se više ne mogu kupiti na klasičnim mestima. Pogled iz knjižare pruža se ka dvorcu, što joj donosi posebnu dozu mistike.

Le Bal des Ardents

Knjižara koja se nalazi u centru francuskog grada Liona poznata je po tome što ne prodaje poznate autore, već sarađuje isključivo sa malim i nezavisnim autorima. Takođe, može se pohvaliti i svojim specifičnim enterijerom.

The corner bookstore

Knjižara koja je zadržala toplu notu među njujorškim oblakoderima ima specifičan enterijer koji osvaja na prvu. Ima raskošnu ponudu i obuhvata najbolje od svakog žanra – od istorije i fikcije do dokumentaraca, kuvara ali i edukativnih naslova.

Libreria Acqua Alta

U ljubavnoj Veneciji smestila se i ova romantična knjižara, koja se sastoji od niza prenatrpanih prostorija naslaganih knjigama od zida do zida. Zbog čestih poplava Venecije, sav sadržaj smešten je u vodootprone kante i gondole. Sam naziv knjižare znači: knjižara koja stoji na vodi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joy (@happy30letters)

Shakespeare and company

Jedna od najpoznatijih svetskih knjižara u čuvenom Parizu, nezaobilazna je turistička atrakcija. U pitanju je mesto sa dugom istorijom i brojnim naslovima. Osim toga, u sklopu knjižare otvoren je i coffee shop u kojem možete ispijati vrhunsku kafu dok čitate kupljene naslove.

Koja je prva na vašem spisku poseta?

Foto: Shutterstock, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije