Nauka tvrdi da uopšte nije rano za praznično ukrašavanje

Vi mislite da je prerano za praznično ukrašavanje. Nauka tvrdi da nije.

Da li ste uneli jelku u svoj dom, okačili osvetljenje i uveliko razmišljate o ostalim dekoracijama? Da? Onda to uradite još danas jer će imati značajan uticaj na vaše blagostanje (a nema veze s feng-šuijem). Stručnjaci odavno znaju da dekoracije, koje nas pripremaju za predstojeće novogodišnje i božićne praznike, mogu da nas usreće i podignu nam raspoloženje. To verovatno znaju i gradske vlasti, kada specijalnu rasvetu postave po ulicama.

Hajde da vidimo zašto je to tako. Ljudi koji više nedelja unapred počnu da se bave prazničnom dekoracijom, upadaju u uzbuđenje i iščekivanje sezone, što ih ispunjava pozitivnom energijom, što je potvrdila i psihološkinja Debora Serani za sajt Today.

– To zaista pokreće neurološke promene koje dovode do sreće. Sve što nas izbaci iz rutine i tzv. normalnosti upozorava naš mozak da proceni da li je promena dobra ili loša. Božićni ukrasi će definitivno pokrenuti dopamin (hormon sreće) – navodi ona. Pa ipak, šta je toliko posebno u prazničnim ukrasima?

Za početak, sve boje koje će obogatiti vaš dom učiniće da se osećate bolje. Terapija bojama je već poznata kao način za povećenje nivoa energije, što može da nas učini srećnijima. Tako ćete biti mnogo bolje raspoloženi već kada otvorite kutiju sa ukrasima. Zatim, tu je i sama atmosfera. Pomislite samo, ko se ne bi nasmejao kada prvi put upalite svetlo na Deda Mrazu? Kome se ne zagreje srce pri pogledu na novogodišnju ćebad i božićne ukrase, upakovane poklone, toplu čokoladu?

Konačno, tu je i tradicija: kada se zakopate u praznične ukrase, sigurno će vas preplaviti sećanja na sreću. Ovaj ukras ste dobili prošle godine na odmoru, ovaj ste kupili na jednom posebnom sajmu, ovaj mi je iz detinjstva… Znate da vas čeka puno lepih trenutaka sa najmilijima i neizmerno mu se radujete.

Tekst: M. Đorđević

Foto: Shutterstock

Najnovije