Nepodobne majke su među nama – i to je sasvim OK!

Savremene majke postale su žrtve sve češćeg negiranja onoga što su donele sve prethodne godine feminizma i emancipacije, do te mere da razvijaju neke nove poremećaje ponašanja kao što su nadmetanje, zanemarivanje, samoosuda… Bez sumnje, ima ih sve više. Kako je došlo do toga?

Možda ne znate, ali Holivud je već izabrao svoju omiljenu temu komedija. Posle gubitnika, prijatelja s povlasticama ili komšija, sada je tzv. loša mama okidač smeha na velikom ekranu.

Dokaz je i uspeh filma Bad Moms para Džad Apatov i Lesli Man iz 2016. čije snimanje još nije ni bilo završeno, a već je bio prodat brojnim svetskim distributerima. Tu je još jedno slično ostvarenje sličnog naslova Mean Moms sa Dženifer Aniston u glavnoj ulozi. Dok pop kultura veselo eksploatiše fenomen loše majke, društvo, s druge strane, prema njemu i dalje ima negativan stav koji ne okleva da izrazi.

Jedan od primera su i grupe koje se množe na društvenim mrežama, a imaju za cilj da iskažu negodovanje prema lošim mamama. Na Facebooku je tako postojala grupa zaraznog naslova I Hate Bad Mothers, na kojoj je između ostalog stajao sledeći komentar: „Srećan dan majki onim ženama koje svoju decu stavljaju ispred svega ostalog. Možda su sve žene rođene za rađanje, ali nisu sve rođene da budu majke.”

Teško je biti savršena mama

Ovaj fenomen doživeo je zamah krajem prethodne decenije, kada se pojavio i veliki broj knjiga na tu temu. Svoje iskustvo iz tog vremena prenosi jedna novinarka iz Francuske. „Rodila sam sina 2008. i pošto moje dete nema oca, nekako sam od početka bila svrstana u kategoriju loših majki. Tada je trend bio prilično jak, pa sam osećala na sebi njegove direktne posledice. To zaista može prilično negativno da utiče na mlade majke i pokvari im sve ono lepo što donosi roditeljstvo. Danas je teško biti savršena majka i mnoge od nas ne odgovaraju ustaljenim standardima, ali to ne znači da smo užasna čudovišta. Ljudi bi trebalo dobro da razmisle pre nego što počnu da kritikuju ili osuđuju druge.“

Nađa Dam, jedna od autorki knjige Mauvaises mères; la vérité sur le premier bébé (Loše majke; istina o prvoj bebi) sada kaže: „Užas, stvorili smo čudovište. Nije nam bila namera da majke izložimo dodatnom stresu, ali to se jednostavno desilo, inicijalna poruka dobila je druga značenja i na neki način je zloupotrebljena.”

Ravan stomak ili majčinstvo?

Prema jednom nedavnom istraživanju sprovedenom u Americi na uzorku od 7.000 učesnica, pokazalo se da tri od četiri žene imaju nivo stresa 8,5 na skali od 10, i to zbog ideje da neće moći da ostanu vitke i atraktivne posle trudnoće. Tome doprinose i fotografije fitnes instruktorki i poznatih ličnosti na društvenim mrežama, koje pokazuju ravan stomak i zategnuto telo samo nekoliko nedelja posle porođaja. Čak je skovan i novi termin mamireksija. Većina običnih žena zna da je to veoma teško izvodljivo, te zbog toga padaju u očajanje zbog osećaja da se od njih očekuje da što pre povrate svoj stari izgled, a da u isto vreme budu dobre majke kojima će dete biti na prvom mestu. Da ne govorimo o očekivanjima supruga i ostalih članova porodice.

Kako im pomoći?

Postavlja se pitanje gde leži ključ blagostanja za mlade majke? Da li je rešenje da grade samopouzdanje, slede svoje potrebe i želje? „Ono što ću reći moglo bi da šokira mnoge”, kaže galeristkinja Sofija, u sedmom mesecu trudnoće sa prvim detetom, i nastavlja: „Rešila sam da idem na carski rez i smatram da ta odluka nikako ne umanjuje ljubav prema mojoj bebi, a uostalom, to je sada potpuno normalno.”

Naravno, svi imaju svoje mišljenje i na različit način doživljavaju roditeljstvo. Na primer, Melani, i dalje doji svog šesnaestomesečnog sina. Očigledno je da su stavovi njih dve potpuno suprotni. Ona kaže: „Potpuno je jasno da postoje klanovi. Čak i među mojim prijateljima vladaju različita mišljenja i ne prihvataju svi iste metode. Ponekad se osećam usamljeno i često čujem osude drugih. Čak me i moja rođena majka kritikuje. Međutim, ne želim ništa da promenim jer jednostavno osećam da je mom detetu to potrebno i da je srećno.”

Da li to onda znači da nijedna majka nije idealna i da su majke uvek krive za sve? „Da, nažalost, tako je”, kaže Nađa Dam i dodaje: „Ali ja sanjam o danu kada će i muškarci početi da snose odgovornost podjednako kao žene. Naravno, sada je situacija znatno bolja nego ranije, ali moramo svi još mnogo da radimo na popravljanju položaja majki i da im što više olakšamo, a ne da ih kritikujemo ili osuđujemo.”

A da li su one dobre majke?

Poznate ličnosti su uvek izložene očima javnosti i na meti su kritike, samim tim je i poznatim majkama mnogo teže da se suoče sa izazovima koje donosi roditeljstvo. Ako ste nekad posumnjale u sopstvenu podobnost, pogledajte samo ove primere i biće vam mnogo lakše da cenite sebe.

Bridžit Bardo je u svojoj biografiji napisala da bi više volela da je rodila kuče nego sina Nikolasa, kog je posle razvoda odgajila porodica njenog bivšeg muža. Zbog toga i drugih negativnih izjava o sinu i njegovom ocu morala je da plati odštetu od 30 miliona funti.

Američka pevačica Kortni Lav, supruga pokojnog Kurta Kobejna, priznala je da je tokom trudnoće konzumirala heroin, ali je smatrala da to ne može da naškodi plodu. Da li njena ćerka treba da joj oprosti tako nešto?

Džoan Kraford je poznata kao najveća kučka Holivuda. Ima četvoro usvojene dece i sva nose njeno prezime. Ćerku Kristinu je često maltretirala, primoravala ju je da čisti kuću u pola noći, sekla joj kosu u napadu besa, davila je i slično…

Kris Džener, matica Kardašijan klana, poznata je i kao pimp mama (podvodačica) pošto zarađuje ogromne količine novca preko svojih ćerki. Da li su one pristale svojevoljno na to ili ne, ne znamo, ali izgleda da se ne bune.

Fotografije: Profimedia

Najnovije