Harper's Bazaar Srbija

Upoznajte padel: Sport koji obožava džet-set

Igraju ga Emma Watson, Francesco Totti, Đoković, Zlatan Ibrahimović i mnogi drugi.

Padel je, kažu, najbrže rastući sport na svetu, igra u kojoj trenutno uživa preko 25 miliona ljudi širom planete, a igra se i kod nas, u Srbiji. Zanimljivo je da se o sportu koji je nastao 1969. godine u Meksiku, tek danas govori sa posebnim zanimanjem, a čini se da je tako jer ga u poslednje vreme igra sve više poznatih ličnosti.

Za sve je “kriv” David Beckham koji ga je internacionalno proslavio preko instagrama, objavivši samo jedan post u kojem kaže: “Ljudi, otkrio sam novi sport”, u aprilu prošle godine. I onda su krenuli svi: Rafa Nadal, Zinnedine Zidane, Maria Sharapova, Neymar Jr. koji je napravio dva terena za padel u svojoj vili u Rio de Žaneiru, Zlatan Ibrahimović i Andy Murray, koji imaju svoje padel klubove, pa Lionel Messi, koji je takođe napravio teren za padel u svom dvorištu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neil Morgan (@jetpadel)

Ovaj sport, koji je nešto između skvoša i tenisa, trenutno je najpopularniji u Španiji, Meksiku, Andori i latinoameričkim zemljama kao što je Argentina, iako se brzinom svetlosti širi po Evropi i Americi. U SAD je nedavno otvoren ogroman padel klub, Padel Haus, na 16 hiljada kvadratnih metara, u Bruklinu u julu ove godine.

Miks tenisa i skvoša, podrazumeva da se padel u nekim stvarima i razlikuje od jednog ili od drugog. Teren za padel predstavlja trećinu teniskog terena, što je oko 200 kvadratnih metara (10 puta 20 metara), ne radi se o isključivo otvorenom prestoru već su vam, kao za skvoš, potrebni zidovi, od stakla, na sredini terena je mrežica specifične visine. Drugačiji su reketi – kraći, bez žice, ali sa rupama na površini, a teniska loptica je niske kompresije.

Pravila za padel nisu teška i brzo se savladaju, ali da biste postali majstor u padelu, potrebna je praksa koja podrazumeva brz rad nogu i odličnu oko-ruka koordinaciju.

Padel se isključivo igra u parovima, dakle dvoje i dvoje (potrebno je četiri igrača), a ima i neka svoja posebna pravila (kombinacija skvoša i tenisa). Lopta se može odbiti od bilo kojeg zida, ali može samo jednom udariti u tlo pre nego što se vrati, igrači mogu da koriste sopstvene prozore da vrate loptu, igra počinje servisom koji mora biti pogođen na suprotni kvadrat, bodovanje je isto kao u tenisu – potrebno je šest gemova za osvajanje seta, a tim koji osvoji dva seta pobeđuje u igri i tako dalje.

Osim što je savršen za rekreaciju, padel je fenomenalan način da se zabavite sa prijateljima bez mnogo napora i, kažu, bez posebne fizičke kondicije.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije